Seprané svršky z upířího sekáče

14.10.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

Lidé okolo celého projektu série "Stmívání" si nemohou dovolit ponechat něco náhodě. Nejspíš si to opakovali, i když dávali dohromady soundtrack k třetímu filmovému pokračování. Jejich záměr úplně nevyšel. Za výběr písní se zdá být totiž zodpovědná dřímající osoba, kterou už to samé potřetí zkrátka nebaví.
5/10

Různí - Eclipse (The Twilight Saga) (soundtrack)

Skladby: Eclipse (All Yours) (Metric), Neutron Star Collision (Love Is Forever) (Muse), Ours (The Bravery), Heavy In Your Arms (Florence And The Machine), My Love (Sia), Atlas (Fanfarlo), Chop And Change (The Black Keys), Rolling In On A Burning Tire (The Dead Weather), Let's Get Lost (Beck And Bat For Lashes), Jonathan Low (Vampire Weekend), With You In My Head (Unkle feat. The Black Angels), A Million Miles An Hour (Band Of Horses), What Part Of Forever (Cee Lo Green), Jacob's Theme (Howard Shore)
Vydáno: 7.6.2010
Celkový čas: 45:33
Vydavatel: Supraphon
Fandíte "Twilightu"? Ať už vás upíří mánie zaujala, nebo nezaujala, je očividné, že se knihy i filmy staly bestsellery. A je také nad slunce jasné, že pořádný filmový trhák má mít svůj soundtrack. Jenže jelikož je předposlední filmové zpracování série o vampírech nejsladší ze všech, musí tomu logicky odpovídat i jeho hudba. Nejde však o přemrštěnou romantiku, nýbrž o melancholicky laděné písně, jež vás přimějí k hlubšímu vnímání. Album "Eclipse" nabízí pár nepřekonatelných snových balad, ale bohužel i zboží z druhé ruky.

Nutno říct, že pomalejší skladby jako např. úvodní "Eclipse (All Yours)" či "My Love", kterou má na svědomí křehká australská zpěvačka Sia, patří k tomu lepšímu, co deska nabízí. Vrcholem teskných balad je rozhodně tajemná a povznášející "Let's Get Lost", jež zanese obdivovatelky bledých upířích tváří v myšlenkách hluboko do temných studených lesů za jejich vysněnými. Z boje o nejcharismatičtější píseň vyšla vítězně britská "podivínka" Florence And The Machine. Přestože je Florence Welch na scéně relativním nováčkem, za svůj úžasný hlasový projev a invenci posbírala již několik cen. Neoposlouchatelnou "Heavy In Your Arms" z debutového alba "Lungs" doprovází navíc geniální černobílý videoklip. Jedná se o nejzajímavější kousek z celého alba a určitě neprohloupíte, pokud si "nastudujete" alternativní tvorbu této pěnice.

Tvůrci "Twilightu" si mimo špičaté zoubky oblíbili i Muse, jejichž příspěvek nezařadili do soundtracku poprvé. Zatímco na debutovou placku zvolili sexy znějící "Supermassive Black Hole", nyní jsou posluchači nuceni protáčet "Neutron Star Collision". Ani slovo proti těmhle Anglánům, ale zmíněný song se do konceptu alba vůbec nehodí a není zdaleka nejlepší, co může "božská trojice" nabídnout. Posledním zábleskem naděje v bahenní změti příšer je pohodová "Ours" z pera The Bravery. Zbytek tracků totiž nestojí za nic.

Posluchač se potácí v bažině všednosti a nudy. Zkrátka bez okecávání - album lze celkově snadno popsat jako nevýrazné. Samozřejmě, zbytek je pouze o vkusu. Pokud ale porovnáme předchozí soundtracky, propadá ten nejaktuálnější do nenávratných hlubin. Doufejme tedy, že se čtvrtý a poslední doprovodný počin edwardovské série nebude už jen vykrádat a ždímat ty staré, předešlé věci. Jelikož přesně tak "Eclipse" působí. Přeprané hadry ze sekáče, jež nikoho neurazí, ale rozhodně ani nenadchnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY