Je Bára Basiková out?

17.10.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Bára Basiková aka Máří Magdalena se rozhodla po pěti letech oprášit své jméno a v rámci bilancování dosavadních úspěchů vydat výběr "Platinum Collection", jež mapuje celou její kariéru. Jenže nešťastně zvolený rozsah materiálu by byl neúnosný i u mnohem větších person, než je trojnásobná medailistka ve Slavíkovi.
3/10

Bára Basiková - Platinum Collection

Skladby: CD1: Unavený nic, Kladnej hrdina, Doba ledová, Věž z písku, Tajemství, Carmen, Villa Ada, Košilela, Labyrinth, Scanners, Picturesque Bells, Magic Of Rain, Macrocosmos, Dream Of Sphinx, Mountain Of Ages, Tůň, Bára Basiková & Ilona Csáková - Oh baby, baby
CD2: Janina píseň, Soumrak bohů, Létací kůň, Kristiáne vstávej, Bossa nova, Bára Basiková & Dan Bárta - Tam za vodou v rákosí, Eloise, Souměrná, Říjen spí, Ti zvláštní, Kyrie eleison, Veni domine, Maria Pia, Nebem letí, Agnus Dei, V pochybách, Bára Basiková & Petr Muk - O Lidech, Vyjdu z Ježíšova stínu, Bára Basiková & Daniel Hůlka - Rozhovor, Bára Basiková & Helena Vondráčková - Mám toho dost
CD3: Mátohy táhnou, Kluci, Mama, Nad realitou, Atlantida, Bára Basiková & Dáša Součková -.Amor Muerte, Černý nebe, Die Grübchen, A jidiše mame, Co na tom je tak zlého?, Měsíčku na nebi hlubokém, Nebe to ví, Bára Basiková & Lucia Šoralová - Most přes minulost, Teď královnou jsem já, Píseň o smíření, Ještěrka, O čem ženy sní, Bára Basiková & Vojtěch Dyk - Copak je vám pane?, Líbej mě jako déšt´ II
Vydáno: 29.4.2010
Celkový čas: 51:31 + 55:57 + 53:17
Vydavatel: Parlophone
Jako jeden z mála dinosaurů tuzemské popové scény nevykazuje Bára Basiková známky senilnosti. Ale ona byla ex-extravagantní Bára vždycky jiná. Už na počátku osmdesátek si svým působením v Precedens započala budovat image alternativní divy, v předrevolučním období byly jejím prostředkem k seberealizaci Stromboli a dnes to jsou muzikály. "Po dobytí vrcholu následuje zpravidla pád," řekl by řadový pseudointelektuál. "Jenže jsou všechny muzikály odpad?" ptám se já.

CZ kulturní scénou nedávno proběhnuvší vtip rozdělil české muzikály na tři kategorie: kvalitní a nudné, nekvalitní a nudné a "Děti ráje". Bára Basiková se během své muzikálové kariéry stala hvězdou první kategorie. Všechno to začalo s "Jesus Christ Superstar" před šestnácti lety ve Spirále a všechno to za několik dní skončí s identickým biblickým příběhem - i když tentokráte v Karlíně. Každopádně o důvod víc k představení si výběrové kompilace.

Koncept "Platinum Collection" je nastavený špatně. U bestofky Basikové se podobně jako u výběru Karla Svobody nebo při nedávné kolekci Daniela Landy jeví tři nosiče jako neúnosné množství materiálu. Postačil by přece jeden jediný - reprezentativní. Takhle se ve výběru objevilo více než padesát na sebe nijak nenavazujících skladeb a jediné, k čemu se v několikahodinovém chaosu proposloucháte, je fakt, že navzdory současnému muzikálovému zaprodání se, neschází Basikové pestrost a příjemná různorodost. Už poněkolikáté zaujmou především ezoterická zákoutí plna chrámové muziky, jidiš skladeb a šansonů.

Celá kompilační směs je ale nesourodá a platí o ní okřídlená pravda, že není na první, ale ani na desátý poslech, protože k němu jednoduše nikdy nedojde. Pokud tvorbu Basikové znáte, nic nového vám "Platinum Collection" nepřinese. V opačném případě, pokud je tedy pro vás její jméno vyšeptalé a, byť ho znáte, nic od něj neznáte, obstarejte si třeba čtrnáct let starou sólovku "Lhát se musí" a vězte, že Basiková byla v tomto období docela punk. Škoda že se třeba vicious-nedvědovský experiment "S tanky" nedostal mezi elitní padesátku skladeb na "Platinum Collection".

A odpověď na otázku z nadpisu: "Jejímu jménu na hudebním poli prošla lhůta spotřeby už před nějakými deseti lety, jenže postřehli jste změnu oproti době, kdy byla Bára Basiková in?"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY