The Boss volá, Londýn nadšeně odpovídá

09.10.2010 13:00 - Jakub Malar | foto: facebook interpreta

Tři roky po vydařeném živáku "Live In Dublin" přichází The Boss se záznamem z dalšího evropského města. Tentokrát jde o záznam vystoupení, které se uskutečnilo loni v červnu v Londýně. Na ploše tří hodin se celé kapele podařilo odehrát kvalitní show, kterou zachytily i kamery. Fanoušci mohou jásat.
8/10

Bruce Springsteen & The E Street Band - London Calling: Live In Hyde Park

Skladby: London Calling, Badlands, Night, She's The One, Outlaw Pete, Out In The Street, Working On A Dream, Seeds, Johnny 99, Youngstown, Good Lovin', Bobby Jean, Trapped, No Surrender, Waitin' On A Sunny Day, The Promised Land, Racing In The Street, Radio Nowhere, Lonesome Day, The Rising, Born To Run, Rosalita (Come Out Tonight), Hard Times (Come Again No More), Jungleland, American Land, Glory Days, Dancing In The Dark, Raise Your Hand, The River, Wrecking Ball
Vydáno: 22.6.2010
Celkový čas: asi 172 minut
Vydavatel: Sony Music
Jméno Bruce Springsteena je pojem. Po skoro čtyřiceti letech na scéně a šestnácti studiových nahrávkách to ani trochu nevypadá, že by chtěla tato šedesátiletá legenda zpomalit. To by mělo doložit i nové DVD s koncertem, které The Boss odehrál se svou kapelou The E Street Band v londýnském Hyde Parku v rámci festivalu Hard Rock Calling. V režii Chrise Hilsona máte možnost zhlédnout téměř tříhodinovou show, ve které se celá kapela představuje v celé své kráse.

A jak se celé DVD vlastně povedlo? Obsahově jde pravděpodobně pro fanoušky o zatím nejzajímavější video release v celé jeho čtyřicetileté historii. Do více než tří hodin se vešel skoro celý koncert, který čítá dvacet sedm(!) skladeb. Skoro říkám proto, že byly některé části vystřiženy (například znělka filmu "The Good, The Bad & The Ugly", kterou Springsteen zahrál jako intro ke skladbě "Outlaw Pete"). Každopádně k těmto dvaceti sedmi skladbám byly přidány ještě tři další jako bonus. Instrumentálka "Raise Your Hands" hraje u závěrečných titulků, "The River" byla pořízena loni na festivalu Glastonbury a "Wreckin Ball" je z loňského vystoupení kapely na Giants Stadium.

V setlistu se našel prostor pro skladby skoro ze všech období Bossovy kariéry a jde o docela povedený průřez. Vzhledem k obrovskému množství hitů, které se mu za jeho dlouholetou kariéru podařilo vytvořit, je celkem logické, že spousta jich byla vynechána ("Cover Me", "Born In The USA", "Streets Of Philadelphia" a další), ale to mu rozhodně nemůžeme mít za zlé (to by kapela musela hrát minimálně pět hodin) Určitě potěší duet s Brianem Falonem z The Gaslight Anthem, který se ke kapele přidá ve skladbě "No Surrender".

Zajímavé je i zařazení několika coverů. Celý koncert se pěkně rozjede s kouskem od The Clash "London Calling" (po kterém je koneckonců celé DVD pojmenováno) a dále zazní například i klasika ze šedesátých let původně od kapely The Young Rascals "Good Lovin".

Pokud mám osobně hodnotit koncert, tak musím říct, že to Bossovi už moc nezpívá. Třeba po úvodní "London Calling" jsem myslel, že mu odejde hlas, a opravdu mu pár skladeb trvalo, než si vokál trochu sednul. Přesto ale musím smeknout nad tím, že i ve svých šedesáti je schopen odehrát tříhodinovou show a u toho si udělat i legraci sám ze sebe (když se vrací na podium poté, co si podával ruce s diváky, v žertu pronese: "Potřebuji výtah! Je mi šedesát!"). A pokud omluvíte ony hlasové indispozice a zkusíte se vžít do kůže fanouška, který měl tu možnost londýnský festival Hard Rock Calling loni navštívit, koncert si užijete i v obýváku. Je totiž nasnímaný takovým způsobem, že vás to opravdu strhne. Neuvěřitelně jasný obraz v HD už je pak jen třešnička na dortu. Pokud k tomu přidáte kvalitní zvuk v 5.1 Dolby Digital, tak můžete být pouze nadšení. Zkrátka takhle nějak by mělo vypadat kvalitní koncertní DVD!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY