Když sluha předčí svého pána

21.09.2010 05:00 - Kristina Bílá | foto: facebook interpreta

V dnešním filmovém průmyslu už snad neexistuje téma, které doposud nebylo zpracováno. Proto mají soundtracky k filmům, jejichž tématika ždímá už jen sama sebe, pekelně těžký život. Hudba k snímku "Street Dance" se se svou úlohou pere víc než statečně a zaslouží si šanci. Přece jen tichá voda břehy mele...
7/10

Různí - Street Dance (soundtrack)

Skladby: Pass Out (Tinie Tempah), We Dance On (N-Dubz ft. Bodyrox), Work It Out (Lightbulb Thieves), Tiny Dancer (Hold Me Closer) (Ironik ft. Chipmunk & Elton John), Strong Again (N-Dubz), Live For The Moment (Pixie Lott), Candy (Aggro Santos ft. Kimberly Wyatt), Fight For This Love (Cheryl Cole), Going Out Tonight (Lethal Bizzle), Get Sexy (Sugababes), The Humblest Start (LP&JC), Cash In My Pocket (Wiley), Beggin' (Madcon), The Club Battle (LP&JC ft. Skibadee, MC Det, Chrome & Blemish), Champion Sound (Fatboy Slim), Life Is Beautiful (Vega4), Broken (McLean), One In A Million (Swiss ft. Music Kidz)
Vydáno: 24.5.2010
Celkový čas: 1:02
Vydavatel: Universal
Ano ano, filmy s taneční tématikou už se nabízely mockrát. (Ne)překvapivě jsou většinou o tom samém - jak skloubit zdánlivě odlišné taneční styly, to jest balet a street dance či r'n'b. Samozřejmě musí vše skončit vítězstvím hlavních aktérů v honorované taneční soutěži. Po nízké návštěvnosti kin se ale producent a všichni kolem probudí z kómatu a...? A v ten moment přichází soundtrack! Takzvaná záchrana, světélko v tunelu, vor na rozbouřené řece, který může tržbami z filmu ještě nepatrně zahýbat a alespoň špetku cti zachránit. Přesně takovou záchrannou funkci má soundtrack k filmu "Street Dance". Nutno uznat, že se mu záchranné práce slušně daří.

Placka překvapí kvalitním rozjezdem a rozmanitostí prvních písní. Zásluhu na tom nese především londýnská trojice N-Dubz. Dva hoppeři a sličná blondýnka se postarali hned o dva chytlavé hity, co vévodí celému filmu. Svou kašičku si přihřál i Elton John, jehož klavír rozezní rytmickou "Hold Me Closer (Tiny Dancer)". Nejen díky němu by se dala pasovat na neoficiální hymnu osmnáctistopého soundtracku. Vysoko posazená laťka se však neudrží až do samého konce a postupně se bortí. Například závěrečné "Life Is Beautiful" a "Broken" jsou totiž rozteklé nudnou něžností, o nenápadité "One In A Million" nemluvě.

Velká jména tentokrát pohořela. Například kousky v režii Sugababes či Cheryl Cole působí vedle méně známých jmen vybledle. Čest popovým divám zachránil především britský objev, mladičká Pixie Lott. Ani věhlasný Fatboy Slim se nemůže pyšnit tím nejlepším ze své kuchyně. Co zvorali oni, napravili jiní. Na desce lze najít nejen spoustu vypalovaček, ale i zábavných kousků oproštěných od silných tanečních beatů. Přesně takovou peckou je zpěvná a hravá "Cash In My Pocket" rappera Wileyho. Nejen že člověka svede její houpavý rytmus, ale díky svému mamonskému textu se stala vhodným podkresem k video vtípkům o politicích. O track později se vás zmocní pocit, že norské černošské duo Madcon má všechno na háku. Nejen proto, že se mu doma na záchodě blýskají platinové desky. V tomto případě jde o pohodovou náladu, jež na vás dýchne z coveru "Beggin" o nějž se v šedesátém sedmém roce původně zasloužili Američané The Four Seasons. Spolu s výše zmíněným songem patří k tomu nejlepšímu, co "Street Dance" nabízí.

Pokud vás napadne pustit si film, tak snad jen kvůli hudbě, která se k němu nabízí. Popadne vás chuť tančit a vyhrabat si doplňující informace k některým nově objeveným interpretům. Ačkoliv samotný snímek se příliš nepovedl, jeho soundtrack není radno zatracovat. Inu, tak to bývá, když sluha přemůže svého pána.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY