Jiná epocha, a my ještě pořád pijeme colu

19.09.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Veleúspěch prvního dílu této kompilace donutil jejího strůjce Honzu Hanouska, aby se svými kumpány oprášil další fenomenální hitovky z let sedmdesátých a osmdesátých a předhodil je pamětníkům i těm mladším, kteří je možná ani neznají. A tak se zrodila "Česká diskotéka 2"...
5/10

Různí - Česká diskotéka 2

Skladby: Léto je léto (Helena Vondráčková), Diskotéka (F. R. Čech, Jiří Hopp, Karel Kachovec, Milan Schelinger), Po schodoch (Richard Müller), Gejzír (Petr Kotvald), Když láska schází (Iveta Bartošová), Láska z pasáží (Turbo), Ježek se má (Viktor Sodoma), Miss Moskva (Jiří Korn), Ak náhodou (Darina Rolincová), Hráli jsme kličkovanou (Dalibor Janda), Pražský haus (Hipodrom), Mýdlový princ (Václav Neckář), Bloudím pasáží (Karel Gott), Superden (Markéta Muchová), La Bamba (Josef Laufer), Dievčatá (Modus), Dívka Gloria (Vítězslav Vávra), Sim - sala - bim (Jiří Schelinger), Hodina H (Marie Rottrová), Colu pijeme colu (Michal David), Láska je tu s nami (Peter Nagy)
Vydáno: 18.6.2010
Celkový čas: 72:50
Vydavatel: Supraphon
Druhé pokračování diskotékovin kráčí ve šlépějích svého předchůdce, kterého se prodalo přes 10 000 kusů - což je na naše poměry z pohledu legálního prodeje nemravně mnoho. Těžko říct, co tomuto krásnému číslu napomohlo. Možná že určité procento těch, kteří tuto diskotékovou éru šusťáků zažili, nezná pojmy jako "torrent", a proto byli donuceni nakupovat, možná je tato hudba doopravdy hluboko v srdcích národa, možná se konečně ti orchidejoví konečně rozhodli a uvědomili si, že je čas zkusit omládnout a ne se dorazit. A možná že se pod toto číslo podepsala jen velmi dobře odvedená práce ze strany týmu strůjců minulého dílu diskošek.

Velkorysý titul desky "Česká diskotéka 2" napoví, co nabízí. Některá zaručená jména, která se objevila již na jejím prvním díle - dostaneme opět Helenku Vondráčkovou, Modus, Michala Davida, Josefa Laufera, Petera Nagyho, Vítězslava Vávru i Petra Kotvalda a dočkáme se i klenotů à la Karel Gott, Marie Rottrová anebo poslední léta znovuobjevené vypalovačky "Superden" Markéty Muchové... no krása. Po zhlédnutí tohoto tracklistu si netroufám se pokoušet ani rozjímat, neodpustím si ale do zdi očima vedený dotaz, máme vůbec na našem políčku něco jiného, popřípadě snad lepšího, anebo v tom ideálním případě i reprezentativnějšího?

Po několikatýdenním poslechu, pochopitelně poslechus-interruptus, a přemýšlení, jak se vyhnout tomu, abych tomuto férovému obrazu doby neukřivdil, jsem svázán větami z oficiálního webu Supraphonu, kde je k této selekci vypalovaček napsaný jeden velký kus pravdy: "... (vybrané písně) byly velkými trháky pod zrcátkovými koulemi a světelnými hady. Dodnes jsou hudebním znamením doby, ale také lákadlem pro návštěvníky četných pamětnických diskoték a retro výzvou pro nové generace tanečníků. Dámy a pánové Vondráčková, Rottrová, Rolincová, Kotvald, Korn, Janda, Neckář, Gott, Laufer či Nagy plus kapely Banket, Turbo, Modus nebo Hipodrom: česká a slovenská nostalgie na tanečním parketu!" Ačkoliv tyto věty znějí přinejmenším hloupě, jsou více než výstižné a svou pointou korespondují i s nápaditým přebalem desky...

Bylo by rouhavé říci, že "Česká diskotéka 2" nabídne málo (už proto, že trvá přes 70 minut), nebo snad že není dobrá. Jako každá ta správně udělaná kompilace vypoví mnoho a představí mnoho ojetých a (Gott sei Dank) zapomenutých hitovek. Ty mladší přiučí o velice mocné éře céček, nejedné osobnosti dřívějška, některých z nich už i zapomenutých a zaprášených (popřípadě rozprášených). Možná je i vtáhne a něco jim i vysvětlí. A možná ne.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY