Dreadzone - Taneční hudba je anonymní věc

07.09.2010 05:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Britská kapela Dreadzone byla po Skunk Anansie další, která se na festivalu Rock For People dostala do spárů musicserveru. Dreadzone jsou stálicí londýnských klubů již přes patnáct let a v České republice se pomalu stali "domácí" festivalovou kapelou. Na otázky odpovídal zakládající člen Greg Roberts.
Dreadzone
© facebook interpreta
Jak se vám líbí festival?

Super, díky. Akorát jsem tu dnes ztratil telefon, takže ho teď usilovně hledám.

Co dnes můžeme čekat od Dreadzone?

Bude to strašnej nářez, jako vždycky.

Co si myslíte o tom, že se neustále zavírají taneční kluby, jako byl třeba The End v Londýně?

No, co si budeme povídat, je to o penězích. Na druhou stranu třeba legendární Ministry Of Sound pořád jede. Ale lidé pořád hledají nová a nová místa, kam chodit tančit, nechtějí chodit na jedno a to samé.

Dreadzone...

Dreadzone
... je britská taneční skupina, která ve své tvorbě brilantně míchá hudební styly jako house či reggae. Doposud Dreadzone vydali šest studiových alb a dvě živé nahrávky. Formace patří k londýnské klubové špičce devadesátých let a na scéně se v obměněné sestavě pohybuje více než patnáct roků. Mezi její nejznámější skladby patří například "Return Of The Dread". Letos skupina vydala album "Eye On The Horizon".

V jakých klubech nejraději hrajete vy osobně?

V Londýně například v Jazz Cafe, ale záleží stejně nejvíc na publiku, taky jestli hrajeme jenom DJ set, nebo se živou kapelou.

A obecně, máte raději kluby, nebo festivaly?

Teď je prostě festivalová sezóna, takže je to hodně o cestování. A taky toi-toikách (smích). Když jedeme naše vlastní tour po klubech, tak je to zase zvukovka-koncert-hotel-další klub-zvukovka a tak dál, takže se na to musíš vnitřně nastavit. Teď jsme hráli na Glastonbury. Odehráli jsme naši show a pak jsme se tam na několik dní zašili. Na festivalech je super to, že si naši hudbu poslechne hodně lidí, i ti, co by třeba do klubu nepřišli. A když vidíš, že i tak je to baví, tak je to prostě skvělý.

Dreadzone
© facebook interpreta
Jste na scéně víc než patnáct let, co si myslíte, že se v taneční hudbě nejvíce změnilo?

Taneční hudba jako taková je hodně anonymní věc. Není to o žádných velkých hvězdách, ale o DJích a jejich výkonech. Momentálně světem hýbe trance a dubstep. Ale fakt nevím proč. Je to úplně jiný žánr a moc mu nerozumím. Přijde mi to hodně "jednoduchý" styl hudby, abych pravdu řekl. Hodně housových DJů najednou hraje trance, prostě mi to nejde do hlavy.

Je tu dnes hodně britských kapel - vy, Skunk Anansie, The Subways, Editors, Prodigy, jdete si nějaké poslechnout?

Myslím, že Skunk Anansie a Prodigy hrajou dnes před námi, takže je snad stihneme, ale bohužel zítra musíme rychle odjet. Konečně se po dlouhé době dostaneme domů, takže spěchám do svojí postele.

Dreadzone
© facebook interpreta
Koukáte na fotbal?

Jo, dostali jsme pořádně na prdel. Ukázali nám, že nestačí jenom doufat ve vítězství, ale musíte mít taky nějakou taktiku. A hodně mě na tom baví, že se tolik lidí z celého světa sejde a podporuje stejnou věc, to je přece fantastické.

Co děláte kromě DJingu?

Vlastně děláme jenom hudbu, DJing, produkci. Teď jsme hodně pracovali na našem novém albu, "Eye On The Horizon", takže si ho můžete stáhnout na iTunes nebo kdekoliv jinde, ale samozřejmě za něj zaplaťte! (smích)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY