Skunk Anansie - Naše hudba je stále aktuální

03.09.2010 14:00 - Tereza Vavroušková | foto: facebook interpreta

Na festivalu Rock For People jsme vyzpovídali legendární britskou skupinu Skunk Anansie, která v září chystá comebackové CD. Po šňůře rozhovorů stále sršili vtipem a energií. Přečtěte si, co si myslí o festivalu, ekologii, Lady Gaga, svém novém albu či o soukromých letadlech.
Skunk Anansie
© flickr.com
Jedete už několikátý den v řadě, jak se cítíte?

Jo, už jedeme v kuse tři týdny. Takže buď koncertujeme, nebo na koncert cestujeme, je to docela fuška. Ale aspoň nemusíme jezdit domů. (smích)

Jezdíte po festivalech už pěknou řádku let. Co se podle vás nejvíc změnilo?

Určitě organizace. Hodně se vše zlepšilo, pořadatelé se fakt snaží nám ve všem vyhovět. A také je určitě dobrý poměr ceny lístku a kapel, které můžete vidět. Podívejte se jenom tady - Muse, Prodigy... To je přece super, ne?

Vaše zpěvačka Skin má společný song "Carmen Queasy" s Maximem z Prodigy. Zazněl někdy naživo?

Jasně. Bylo to myslím v roce 1999 na jedné jejich společné show.

Co to dneska zopakovat? Prodigy jsou tu také...

To by bylo vážně super, ale je to bohužel nereálné...

Skunk Anansie
© flickr.com
Lidé znají Skunk Anansie převážně díky singlu "Secretly" ze soundtracku k "Velmi nebezpečným známostem". Neštve vás to už trochu?

Měli jsme songy na mnoha soundtracích a myslím, že nám to dost pomohlo, takže vlastně proč ne, když si potom lidi koupí naše CD...

Co si myslíte o současných hudebních trendech, zpěvačkách jako Lady Gaga? Nemáte pocit, že už jde hudba trochu stranou před image?

Víš, když to nebyla Lady Gaga, byla to před deseti lety Madonna. Vždycky se objeví něco nového, šokujícího. Viděl jsem nějaké její video a přišlo mi hodně zvláštní. Ona podle mě hodně vychází z evropského popu a přináší ho do Ameriky, možná proto je pro tolik lidí tolik šokující. Vem si ale, co způsobila právě třeba Madonna s videem "Like A Prayer", to byl tenkrát hodně velký poprask. Pop, stejně jako heavy metal, se pořád opakuje v cyklech. Nebo třeba teď video "Pussy" od Rammstein, to už bylo hodně absurdní. Přitom jsme s nimi před lety jeli turné, trochu jsme popíjeli a všichni jsou neuvěřitelně milí a vtipní.

Skunk Anansie...

Skunk Anansie
... je britská hudební skupina, která zažila největší boom v devadesátých letech. Do širšího povědomí se dostala zejména díky singlu "Secretly" na soundtracku k filmu "Velmi nebezpečné známosti". Mezi nejúspěšnější singly skupiny patří "Hedonism", "Selling Jesus" nebo "Charity". Skunk Anansie vydali doposud čtyři studiová alba a na září chystají novinku s názvem "Wonderlustre". Nejvýraznější osobností skupiny je kontroverzní zpěvačka Skin, spolu s Richardem Lewisem (Cass), Martinem Kentem (Ace) a Markem Richardsonem.

Tento festival je hodně otevřený ekologii. Podporovali jste někdy podobnou věc?

Myslím, že je to super. I na jiných festivalech se z odpadků z jednoho roku dělají toaletní papíry pro další ročník a podobně, a myslím, že by se to tak mělo dělat všude. Nikdy jsme se v ničem podobném neangažovali jako skupina, ale myslím, že se každý sám za sebe snažíme dělat pro naše životní prostředí, co nejvíc to jde.

Skunk Anansie
© muzyka.gery.pl
A co spojení hudby a politiky?

Víš, hudba je super v tom, že jí můžeš vyjádřit, co cítíš. Takže pokud máš potřebu vyjadřovat se hudbou o politice, tak proč ne? Jestli máš potřebu zpívat o vládě, tak proč ne? My to tak ale nemáme.

Jak se vám zpívají a hrají songy, které jste skládali před dlouhou dobou? Jsou pro vás stále aktuální?

V tomhle nemáme problém. Protože se toho zas tak moc nezměnilo. Vždycky tu budou lidé, co mají zlomené srdce, vždy tu bude rasismus, války, rozpadající se vztahy. Takže naše hudba se myslím dá hrát pořád.

Na co se můžeme těšit na vašem novém albu?

Album se bude jmenovat "Wonderlustre" a vyjde v září. Bude tam spousta nové hudby, nějaké remixy a už teď vychází singl, který se jmenuje "Ugly Boy". Je to nabité energií a určitě je na co se těšit.

Skunk Anansie
© myspace.com/skunkanansiemusic
Jak jste sem vůbec přijeli?

No, žádnými soukromými letadly, ale normálně autobusy. Pěkně žárlíme na Muse, mluvili jsme s nimi minulý týden po jejich show, a jejich manažer už je hnal, protože na ně čekala policejní eskorta, aby je doprovodila do jejich soukromého letadla. Odletěli do Londýna, no a my jsme pěkně nasedli do našeho tourbusu a jeli nějakých čtrnáct hodin na další štaci...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY