Hrdinové z rozmlácenýho kostela

20.10.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Z doprovodného bandu do náruče velké nahrávací společnosti, zanedlouho na televizní obrazovky, a to rovnou do prime-timu úspěšné show: start skupiny Embassy je z kategorie raketových. Máme co do činění s novou talentovanou senzací, nebo jde jen o naflouklou bublinu? Napoví i album "Svévolná diplomacie".
4/10

Embassy - Svévolná diplomacie

Skladby: Intro, Buďme si blíž, Černobílá, Svévolná diplomacie, Anděl, Jak se nadechnout, Pravdivé lži, Svévolná diplomacie - interlude, Ráj, Lalala o ***, Volání, Svévolná diplomacie - interlude 2, Tak už dost, Svědomí, Cesta
Vydáno: 14.6.2010
Celkový čas: 51:27
Vydavatel: Parlophone
Pro všechny, kteří slyší jméno kapely poprvé, několik základních fakt: kapelu tvoří trojice Marcus Benois Tran (zpěv, kytara), David Csenge (basa) a Lukáš Boho (bicí). Na hudební scéně zdaleka nejsou nováčky - hráli v několika uskupeních různých žánrů (prý dokonce nu-metal), až se společně sešli v doprovodné kapele Ewy Farné. Ambice je nakonec nakoply na vlastní cestu, a tak vznikli Embassy. To by bylo k teorii.

První dojem neuděláš dvakrát, tak praví známé přísloví. A totéž platí i v muzice. Řeč je o pilotním singlu "Anděl" z pera Karla Kryla. Těžko říct, do jaké míry jsou pravdivá slova kapely: "...Marcuse s ním pojily i osobnější důvody," na každý pád byl první dojem z kapely Embassy nejhorší možný. Nasadit intimní skladbě s hlubokým podtextem a skutečným sdělením laciný, rádiově líbivý feeling a hraný afekt a ještě to nazývat "znovuoživením významného umělce", to je vrchol pokrytectví a vypočítavosti. Nemluvě o videoklipu, který sice nemá po technické stránce chybu, avšak obsah plný kýče (déšť, hořící nástroje...) jej degraduje někam na úroveň boybandu z americké střední školy. Tohle se skutečně nepovedlo! Jenže v českém éteru měla tato skladba úspěch a své posluchače si našla, takže účel byl vlastně splněn, navíc bez většího úsilí. Relevanci této skutečnosti nechť si přebere každý po svém.

Je to škoda, protože "Svévolná diplomacie" rozhodně není bezduchý brak, jak by se po výše popsané zkušenosti mohlo zdát. Nenáročné poprockové skladby dokážou zejména v první polovině desky nabídnout několik pěkných okamžiků a melodií. Je ovšem cítit, že Embassy v první řadě cílí na rádiové vlny ("Černobílá") a na srdce -náctiletých slečen, jejichž fotek je mimochodem plný booklet, ("Volání") a skutečně zajímavé skladby ("Buďme si blíž" a "Pravdivé lži" s hostujícím Rytmusem) jsou tak v menšině. Některé klávesové linky začnou časem otravovat a s přibývajícím časem navíc nahrávce rychle dochází dech.

Dvojitá škoda - Marcus & spol. určitě nejsou špatní muzikanti. Jen zvolit lepší strategii, chvílemi zajímavější aranže a nápaditější produkci a třeba takoví Post-It by bývali mohli mít důstojnou konkurenci.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY