Jazzové dovádění ze všech koutů světa

26.08.2010 05:00 - Lukáš Boček | foto: facebook interpreta

Jazzový mistr Herbie Hancock připravoval tři roky novou desku, jež se měla pokusit navázat na cenami Grammy ověnčenou nahrávku "River: The Joni Letters". Novinka názvem navazující na odkaz Johna Lennona "The Imagine Project" je opět plná hvězdných kolaborací a nekonfliktních písní.
7/10

Herbie Hancock - The Imagine Project

Skladby: Imagine (with Seal, Pink, Konono No l, Jeff Beck, Oumou Sangare, India.Arie, Lionel Loueke and Marcus Miller); Don't Give Up (with Pink and John Legend); Tempo De Amor (with Céu); Space Captain (Derek Trucks and Susan Tedeschi); The Times, They Are A' Changin' (The Chieftains, Toumani Diabeté, Lionel Loueke and Lisa Hannigan); La Tierra (with Juanes); Tamatant Tilay / Exodus (Tinariwen and Los Lobos); Tomorrow Never Knows (with Dave Matthews); A Change is Gonna Come (with James Morrison); The Song Goes On (with Anoushka Shankar, Chaka Khan, Wayne Shorter)
Vydáno: 21.6.2010
Celkový čas: 67:13
Vydavatel: Sony Music
Věhlasný pianista Herbie Hancock všechny překvapil na udílení cen Grammy za rok 2007, když se svou deskou "River: The Joni Letters" získal titul Nejlepší album roku. Jazzem prosáklé album bylo plné duetů s velkými světovými hvězdami a novinková kolekce není v ničem jiná. Výčet všech umělců by byl unavující, ale není možné nezmínit jména jako Seal, Pink, John Legend, Juanes, Lionel Loueke, James Morrison nebo Wayne Shorter. Tito všichni a mnozí další propůjčili svůj talent pro desítku jazzových kříženců.

Označit desku za čistě jazzovou by totiž nebylo přesné. Některé písně by se daly označit spíše jako stoprocentně vkusný a vypilovaný pop. Příkladem za všechny může být sametově jemná předělávka duetu Petera Gabriela a Kate Bush "Don't Give Up", tentokrát v podání poprockové hvězdy Pink a zpěváka Johna Legenda. Ačkoliv se cover povedl, neubráním se dojmu, že John Legend se nechal inspirovat Peterem až příliš, protože i barvou hlasu jsou si hodně podobní, takže vám možná chvíli potrvá, než si uvědomíte, kdo novou verzi zpívá. Pink na druhou stranu zůstala věrná svému stylu, který však v tomto případě zjemnila, a ukázala tak svůj krásný křaplák v křehčí poloze. Snadno jí i odpustíte, že její hlas postrádá éteričnost Kate Bush. Růžovka si zapěla ještě v titulní písni "Imagine", která se vyznačuje radostnou gradací a v které je vážné poselství textu díky tomu do jisté míry zcivilněno.

"The Imagine Project" je instrumentálně pestrá, zahrnuje rozličné nástroje z celého světa, místy v nevšedních kombinacích. Keltská flétna ve spojení s irskými dudy a nástrojem kora ze západní Afriky v písni "The Times, They Are A' Changin'" působí velice nezvykle a svěže. Pestrost je příznačná i pro jazyky, které se na nahrávce objevují. Již jméno Juanes v tracklistu napovídá, že vedle angličtiny se můžete těšit také na španělštinu, hindštinu a díky několika africkým umělcům i na jejich rodné jazyky.

Nová deska Herbieho Hancocka v sobě spojuje mnoho prvků ze západních a východních kultur v osvěžujícím mixu, který však místy postrádá silnější náboj. Ačkoliv jsou některé písně ozvláštněny až gospelovými pasážemi a výbornými vokálními výkony jednotlivých umělců, chybí celku větší diverzita. Jediným pojítkem je Hancockovo piáno a hudební experimentování. Přesto všechno můžeme "Imagine Project" považovat za skvěle odvedenou práci velkého muzikanta.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY