Katalyzátor začal čistit hitparádu

18.08.2010 20:58 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Plná překvapivých zvratů je desítka nejhranějších skladeb. Minulý triumf Yolanda Be Cool budiž zapomenut, chlapci jsou bez medailí. Stříbro má pekař Xindl X. Novinkový singl Linkin Park "The Catalyst" odstartoval vysoko. Na prodejních pultech pro změnu nestartoval nikdo. Videoklipem týdne je propadák Lady Gaga.
Get Far - Radio
© facebook interpreta
RÁDIA - Minulá radost nad osvobozením od prvenství tracku "Radio" netrvala dlouho. Italský housový mág Mario Fargetta aka Get Far opět bere zlato a navíc vyzývá, aby pro něj fanoušci hlasovali do tradiční ankety DJ Magu "Top 100 DJs". Tak pokud dáváte přednost italskému soundu před například guettovsky francouzským, můžete jeho prosbu vyslyšet. Nebo se můžete zakousnout do "Lásky v housce". Jestliže vás tento duet pořád ještě baví, jistě jste potěšení jeho posunem na druhou pozici. Temperamentnější posluchače pak nejspíše zklame přesun lingvistického hitu "We No Speak Americano" z jedničky na čtverku.

Do první desítky se vrátili Guetta s Fergie a Timbaland s Katy Perry. Díky nim ji museli opustit Roll Deep a Katy Perry sólo. Její singl "California Gurls" se mezi elitou nejhranějších kousků prozatím příliš nezdržoval. Uvidíme, zda jeho následovníkovi "Teenage Dream" bude u nás dopřána větší sláva. Na Slovensku aktuálně boduje jako novinka, a to hned na osmnáctém místě. V Česku povyskočil na třináctku Example, kterého jsme tu minule měli jako videoklip týdne. "Kickstars" byl stejně jako předchozí pecka "Won't Go Quietly", která dala název celému albu, jedničkou v hitparádě UK Dance. První singl ze zmiňované desky "Watch The Sun Come Up" to pak dotáhl "pouze" na čtyřku.

"The Catalyst" je lídrem pro čtvrté studiové album kapely Linkin Park. A byl také lídrem hned po vydání v žebříčku Billboard Rock Songs. V hitparádě IFPI je při svém startu na velmi slušném dvacátém pátém místě. Vedoucí vokální persona Gym Class Heroes Travis McCoy se už začátkem roku spustil k samostatné kariéře. Téměř o půl roku později si jeho prvního tracku "Billionaire" hromadně všimla i naše rádia. Dopřávají mu novinkovou pozici s číslem padesát. O čtyřicet pět příček níže se konečně prosadila i písnička "Keby si bol môj". Jana Kirschner ji umístila jako čtvrtou na svou vychvalovanou desku "Krajina Rovina". Teď ještě, aby se singlu vedlo stejně jako albu.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Get Far - Radio
  2. Xindl X feat. Olga Lounová - Láska v housce
  3. Lady Gaga - Alejandro
  4. Yolanda Be Cool & DCUP - We No Speak Americano
  5. Adam Lambert - Whataya Want From Me
  6. ↕ K'naan - Wavin' Flag
  7. Stromae - Alors On Danse
  8. Timbaland feat. Katy Perry - If We Ever Meet Again
  9. David Guetta feat. Fergie - Gettin' Over You
  10. Shakira & Freshlyground - Waka Waka (This Time For Africa)

Top 100 RÁDIO 32/2010 - novinky:
25. Linkin Park - The Catalyst
50. Travis McCoy feat. Bruno Mars - Billionaire
62. Velile feat. Safri Duo - Helele
95. Jana Kirschner - Keby si bol môj

Richard Müller - Už
© facebook interpreta
PRODEJNOST - V prodejnách vládl pohodový týden plný radosti. Z padesátky alb v žebříčku jich pouze patnáct padalo dolů. Zbytek si body připisoval nebo je přinejmenším neztratil. Patří mezi ně již tradičně i první dvojka držící se svých fleků jak Karel Gott zpívání. Za ní došlo k přeskupení, kdy Ozzyho Osbourna, který se se "Scream" poroučel z třetího místa až na osmnácté, vystřídal na bronzu Michal David. Škoda že ho Ozzy taky nepřizval na svůj Řípfest. Věk už na to má a alespoň by byla sranda. O jedno místo vzhůru se posunulo "V bludišti dnů", o dvě "Krajina Rovina", o tři "Symphonicities". Desítku uzavírá Eminem s "Recovery".

Ke svému nejlepšímu umístění vůbec se vrátil debut Tomáše Kluse "Cesta do záhu(d)by". Dvacáté třetí místo a celkem čtyřicet jedna týdnů od vstupu mezi nejprodávanější desky. To Lucie se svým "Best Of" byla i druhá. Aktuálně jí patří devětadvacítka, na kterou se vyhoupla ze čtyřicet dvojky. O devět příček lepší je po sedmi dnech nahrávka "The Suburbs" od Arcade Fire. A protože tentokrát chybějí novinky, mohla se do hitparády vrátit i již pozapomenutá alba. Jedním z nich je výběr Petra Kalandry, který dosáhl v desátém letošním kole dokonce na zlato. Po devatenácti týdnech naopak na padesátém místě střeží dveře do žebříčku.

Top 10 - prodejnost:
  1. Richard Müller - Už
  2. Martin Chodúr - Let's Celebrate
  3. Michal David - 50
  4. Petr Muk - V bludišti dnů
  5. ↑ Různí - Hot Summer Hits 2010
  6. Jana Kirschner - Krajina Rovina
  7. Sting - Symphonicities
  8. Kabát - Po čertech velkej koncert +DVD
  9. Radůza - Miluju vás
  10. Eminem - Recovery

Videoklip týdne: Lady Gaga - "Beautiful, Dirty, Rich" (dir. Melina Matsoukas; Black Dog Films/RSA)

Kdopak se pamatuje na videoklip k písni "Beautiful, Dirty, Rich"? Z těch, co nejsou fanoušky Lady Gaga, se asi přihlásil málokdo. I samotný singl totiž totálně propadl. V UK Singles Chart se například pohyboval až pod osmdesátým místem a ani u nás nepatřil mezi nejhranější skladby. Což se zdá až nepochopitelné. Každopádně video k němu natočila ostřílená Melina Matsoukas mající na svědomí rovněž "Just Dance". Na klipu je zajímavé především to, že není příliš zajímavý. I když možná je Lady Gaga první zpěvačkou, která ve videoklipu zapaluje stodolarovky.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 32. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY