Jazykové kurzy jsou v kurzu

11.08.2010 20:44 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

O letním hitu v českém éteru je rozhodnuto. Postupem na první místo získává tento titul song "We No Speak Americano". Definitivně tak poráží "Wavin' Flag", s kterým před devíti týdny společně vstupoval do žebříčku. Prodejny mají novinku od Arcade Fire a hitparádový videoklip týdne je odporně přívětivý.
Yolanda Be Cool - We No Speak Americano
© facebook interpreta
RÁDIA - Když už se zdálo, že se situace dostala střídáním tracků "Alors On Danse" a "Radio" na prvním místě do patu, přišlo vysvobození. Ze sedmičky ku zlatu bývá většinou cesta ještě dlouhá, ale duo Yolanda Be Cool to i s producentským dohledem DCUP zvládlo. Jejich předělávka obstarožní kusovky "We No Speak Americano" se stala tou pravou nenáročnou letní odrhovačkou, která boduje po celé Evropě. Jestlipak bude mít stejnou komerční sílu i jejich další produkce?

Až se sedmnáctým týdnem v zádech dokázal Adam Lambert urvat medailovou příčku. Bronz pro "Whataya Want From Me" by mohl otevřít cestu do našich rádií i dalšímu singlu z debutového alba "For Your Entertainment". Už od května je jím "If I Had You", ale v Americe s ním příliš nikoho neoslnil. Neoslnilo ani fotbalové mistrovství světa. Jediné, co po něm zbylo, je oficiální song "Waka Waka", o který se zasloužila Shakira a Freshlyground. Aktuálně se s ním probojovali do první desítky, a to na deváté místo.

Jitka Charvátová od svého startu v rádiové hitparádě nepřestává zdolávat jednu příčku za druhou. "Smile" se už posunul na třicáté místo. Vzhledem k potenciálu písničky by to stále ještě nemusela být konečná. Mezi novinkami se objevuje na šedesátce "Better Than Love" od Hurts, který mocně rotuje na MTV, a jen o dvě čísla níže je "Vanilla Twilight" patřící projektu Owl City. Ten už třicet tři týdnů boduje také s "Fireflies" a momentálně sídlí na třiadvacítce. "Vanilla Twilight" si odbyl premiéru už na konci ledna, zimní videoklip o dva měsíce později.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Yolanda Be Cool & DCUP - We No Speak Americano
  2. Get Far - Radio
  3. Adam Lambert - Whataya Want From Me
  4. Lady Gaga - Alejandro
  5. Stromae - Alors On Danse
  6. ↓ K'naan - Wavin' Flag
  7. Xindl X feat. Olga Lounová - Láska v housce
  8. Katy Perry - California Gurls
  9. Shakira & Freshlyground - Waka Waka (This Time For Africa)
  10. Roll Deep - Good Times

Top 100 RÁDIO 31/2010 - novinky:
38. Mohombi - Bumpy Ride
60. Hurts - Better Than Love
62. Owl City - Vanilla Twilight

Richard Müller - Už
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Hned první čtyři místa zůstala naprosto bez pohybu. Až na pátém místě byla zaznamenána změna. Petr Muk si sem odskočil ze sedmičky. Mimochodem zatímco v českém éteru se z desky "V bludišti dnů" nic hromadně nehraje, na Slovensku už osm kol boduje mezi nejhranějšími skladbami singl "A stejně tě ztrácím". Ostatně stejná situace panuje u nás okolo desky "Krajina Rovina", která se stále drží v první desítce nejprodávanějších kousků. Ovšem rádia o ni ani nezavadí. Doma je ale Jana Kirschner momentálně nejhranějším slovenským interpretem s písní "Keby si bol môj".

Radůza poklesla ze šestky na dvanáctku, Ben Cristovao s "Definitely Different" z dvanáctky na jednadvacítku a lidovky Karla Gotta ze čtrnáctky na dvacet osmičku. S oběma svými alby stoupal Tomáš Klus, s "One Love" David Guetta a z osmnáctky na jedenáctku se dostalo Eminemovo "Recovery". Arcade Fire způsobili pozdvižení už svým debutem "Funeral". S následovníkem "Neon Bible" posbírali kdejakou cenu. A novinka "The Suburbs" je opět chválena všude, kde ji recenzenti dostanou k poslechu. Na slova chvály zabrali i kupující, kteří jí dopomohli ke čtyřicátému pátému místu.

Top 10 - prodejnost:
  1. Richard Müller - Už
  2. Martin Chodúr - Let's Celebrate
  3. Ozzy Osbourne - Scream
  4. Michal David - 50
  5. Petr Muk - V bludišti dnů
  6. ↑ Různí - Taneční liga 122
  7. ↑ Různí - Hot Summer Hits 2010
  8. Jana Kirschner - Krajina Rovina
  9. Kabát - Po čertech velkej koncert +DVD
  10. Sting - Symphonicities

Top 50 Prodejní - novinky:
41. Enrique Iglesias - Enrique
45. Arcade Fire - The Suburbs

Videoklip týdne: Owl City - "Vanilla Twilight" (dir. Steve Hoover; Endeavormedia)

Minule bubáci, tentokrát téměř nadpozemské krásno a přívětivo. Pozitivní šaráda, za kterou byste režiséra poslali na odvykačku. A za absenci pointy do školy pro scenáristy. Ale proč si nepřipomenout, že za pár měsíců, nebo možná taky týdnů, tady bude opět zima? A třeba se dočkáme i té polární záře. A, lidičky, buďme na sebe hodní. Hlavně aby to šlo pěkně od srdíčka. "Vanilla Twilight" startuje jako dvaašedesátá nejhranější skladba v éteru.

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 31. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY