Run DMC + hosté = ?

20.04.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

S novým albem "Crown Royal" plným hostů se do víru hudby vrací Run DMC.
6/10

Run DMC - Crown Royal

Celkový čas: 48:17
Run DMC se běžnému českému publiku do uší zaryli pravděpodobně jen dvěmi skladbami a navíc těmi, které pro ně nejsou až tak úplně typické. Před mnoha lety to byla spolupráce s Aerosmith na coververzi jejich skladby "Walk This Way", která se stala prototypem crossoveru mezi rockem a rapem, a docela nedávno remix "It's Like That" Jasina Nevinse, se kterým sice kapela neměla vůbec nic společného, ale přece jen je opět proslavila po celém světě. Jejich poslední řadové album "Down With The King" vyšlo už v roce 1993 a teprve před pár dny vyšla konečně novinková kolekce s názvem "Crown Royal". A stačí se podívat na seznam hostů a je jasné, že tady máme zaděláno na další "Supernatural", tentokrát ovšem v rapovém hávu.

Run DMC si na desce pouze v jedné skladbě, zrovna v titulní "Crown Royal", vystačili zcela sami, jinak mají ve všech zbylých jedenácti písničkách hosty. Ti by se dali rozdělit na dva hudební tábory, ač to vždy nebude až tak přesné - rockový a rapový. A po několikerém poslechu musím uznat, že spolupráce s více rockovými umělci dopadly mnohem lépe, než s těmi z rapového břehu. Než začnu s chválou či naopak kritikou jednotlivých skladeb, ještě bych se rád zastavil u věci, která mě opravdu pobavila. Protože kapela hodně sampluje, u některých písniček je tak napsaných až dvanáct autorů.

Ale zpět k samotným písničkám. Mezi opravdu výborné pecky patří spolupráce se Stephanem Jenkinsem z u nás nepříliš známých Third Eye Blind s názvem "Rock Show", které dostalo i cti stát se pilotním singlem. Zatímco Run DMC rapují ve slokách, Jenkins zpívá refrén a vše se to děje na pozadí pořádně nabroušených kytar. Hodně povedená je i novým textem obdařená coververze "Take The Money And Run" původně od Steva Millera, ve které hostuje Everlast, který svým chraplákem i přes rapované sloky dodává zdání, jakoby písnička byla ze šedesátých let. V nové verzi starší skladby Run DMC "Here We Go" se blýskli i Sugar Ray, další z povedených rockorapových nářezů, přičemž nejpůvabnější je kontrastní vyklidněná pasáž. Fred Durst z Limp Bizkit si zarapoval a zapíval v písničce "Them Girls", která díky stále stejnému pozadí může sice začít nudit, ale na druhé straně se jedná o nejskočnější a nejveselejší písničku na desce. Z více rockové části alba nejhůře asi vychází příspěvek Kida Rocka, který zní jako všechno, co kdy udělal, ale bohužel ne tak dobře.

Mnohem horší je to ovšem s valnou většinou spoluprací s rapovými kolegy. "It's Over" s Jermainem Duprim ozvláštňuje pouze sampl ze skladby "Marcia Religioso" C. Copolly, který dává písni chorálový nádech, ale jinak je to nuda. To stejné se dá říci i o "Queens Day", ve které hostují Nas a Prodigy (ne ta skupina, ale rapper z Mobb Deep). Nic zvláštního se neděje ani v ostatních skladbách, fanoušci kapely asi budou docela spokojeni, ovšem že by se jednalo o něco povedeného, to se říci bohužel nedá. Kapitolou samou pro sebe je třináctá skladba, v bookletu ani nikde jinde neuvedená, jedná se samozřejmě o nový remix hitu "Walk This Way". Jedná se o jednoduchou ducku, která se snad může chytit na diskotékách, ale jinde snad ani ne.

Nové album Run DMC není rozhodně špatné, je jen škoda, že je mezi jednotlivými skladbami tak výrazný kvalitativní skok. Pokud si kapela říká Kings Of Rock, měli asi přece jen pracovat více s rockovou stránkou své tvorby.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Run DMC - Crown Royal
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 48:17
Skladby: It's Over, Queens Day, Crown Royal, Them


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY