Zombie znovu dostal(a) hlad

16.06.2010 05:00 - Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Svérázný podivín Rob Zombie si zase po čase odpočinul od krve a brutálních vražd a vypustil do světa čtvrtou řadovou nahrávku "Hellbilly Deluxe 2". Prý jde o jeho poslední fyzicky vydaný nosič, vždyť plně digitální doba klepe na dveře. Takže o důvod více se blýsknout, co, Robe?
6/10

Rob Zombie - Hellbilly Deluxe 2

Skladby: Jesus Frankenstein, Sick BubbleGum, What, Mars Needs Women, Warewolf, Baby, Virgin Witch, Dream Factory, Burn, Cease To Exist, Warewolf Woman Of The SS, The Man Who Laughs
Vydáno: 1.2.2010
Celkový čas: 46:13
Vydavatel: Warner Music
Hudebník, filmový režisér, producent a scenárista - výčet aktivit Roba Zombieho je poměrně úctyhodný. Hlavně proto se vydání jeho čtvrté řadovky o tolik zdrželo. "Hellbilly Deluxe 2" (v plném znění "Hellbilly Deluxe 2: Noble Jackals, Penny Dreadfuls And The Systematic Dehumanization Of Cool") byla totiž hotová už koncem roku 2008, ale vzhledem k Robovým povinnostem kolem filmu "Halloween II" se na pultech objevila až letos.

První singl "What" a zejména pak následující "Burn", které americká rádia točila už vloni na podzim, dávaly tušit, že Zombie tentokrát zůstane věrný svým kořenům. A skutečně: oproti poslední předchozí nahrávce "Educated Horses" se nepouští do žádných větších experimentů a drží se svého kopyta. Převážnou část nahrávky tak tvoří hutné, ve středním tempu se valící heavymetalové pochoďáky. A co Robova pověstná obsese horory? No samozřejmě; hned první věc "Jesus Frankenstain" začíná strašidelným intrem jako vystřiženým z některého jeho filmu.

Následovník dvanáct let starého, úspěšného "Hellbilly Deluxe" dělá všechno proto, aby se tomuto co nejvíce přiblížil. Nechybějí silné melodie připomínající kousky typu "Dragula" nebo "Feel So Numb" a úderné stadiónové vyřvávačky i tentokrát fungují. Také krve, drsných pohledů a fiktivních jizev je stále dostatek. Tupě jednotvárná však tahle deska není - mezi zemitými metalovými riffy se tu a tam objeví i precizní vyhrávky zavánějící jižanským hard-rockem nebo pozůstatky někdejší záliby v industriální hudbě.

Významnou změnou oproti dosavadním nahrávkám je Zombieho přístup ke zbytku kapely. Zatímco v minulosti se hudebníci po jeho boku často střídali, v současnosti se koncertní sestava ustálila a na novém materiálu plně spolupracovala. Označení "Rob Zombie" už podle hlavního protagonisty nevyjadřuje pouze jeho osobu, ale regulérní kapelu. Na novince tak uslyšíte i bývalého bubeníka Alice Coopera (současně působícího u Ozzyho Osbourna) Tommyho Clufetose a bývalého kytaristu Marilyna Mansona Johnyho 5. Ostatně s Mansonem toho má Zombie společného víc (nejen lásku k vrahovi Charlesovi)...

Zombie se sice nikterak neblýskl (nejlepším kouskem je tentokrát skvěle zpracovaný booklet), ale bude-li novinka skutečně jeho posledním fyzicky vydaným nosičem, udělal za érou stříbrných kotoučů důstojnou tečku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY