Povedený dárek k narozkám

04.06.2010 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Vinyl... Pro někoho archeologická záležitost hodná zařazení po bok Věstonické venuše, ale jsou i tací, pro něž se jedná o vrchol sběratelského blaha a určitý druh kultu. Pro undergroundovou kapelu jde o určitý druh uznání, takže se nemůžeme divit, že si jej Fialky nadělily k narozeninám coby "EP".
8/10

The Fialky - EP

Skladby: Boys Side: S.C.É.N.A., Undeground, Idiot; Girls Side: Tričko, Strach, Herečka
Vydáno: 14.3.2010
Celkový čas: asi 13 minut
Vydavatel: Papagájův hlasatel records
Na naší scéně asi není kapely, která by si takovýto dárek zasloužila víc. Hvězda Fialek září již několik let jasným světlem a nemá se k tomu, aby polevila. Spíše naopak. Co novinka, to úspěch, koncerty čím dál tím lepší a neuvěřitelně propracovaná promotion. To všechno dělá úspěšnou kapelu, která si jde tvrdě za svým cílem a nepotřebuje k tomu armády manažerů. A jako oslavu deseti let existence přichystala fanouškům unikátní limitovanou edici krásného sedmipalcového nosiče.

Od skupiny nelze čekat nějakou hudební změnu. Proč také měnit něco, co dokonale funguje? Je to stále ta samá fúze oldschoolového punku modelu 77 se zvláštní příměsí ska, pop-punku a několika dalších ingrediencí, které ve výsledku dokonale zapadají do sebe. Studio 3BEES pak znamená takřka stoprocentní jistotu kvalitního zvuku, což se opět do puntíku vyplnilo. Jediná chybka v technickém provedení je tedy asi ta, že samotný obal je jen minimálně větší než samotný nosič, a tudíž se deska špatně dostává dovnitř i ven. To by se snad stávat nemuselo.

Vtipně pak působí rozdělení stran na Girls Side a Boys Side Na dívčí straně najdeme hitovku "Strach" a fialkovský pseudolovesong "Tričko", který se výrazně naváží do nošení triček kapel, které dotyčná osoba pořádně nezná. Což lze krásně ilustrovat právě na opěvovaném tričku Ramones, které nabízel nejeden módní butik, kde punkrockeři nakupují jen velmi velmi zřídka. To druhá strana je názorově o poznání radikálnější. Hned úvodní singl "Scéna" je obžalobou všech, co mají patent na punk a snaží se rozdělovat scénu. Druhý "Underground" pojednává o stejnojmenném prazvláštním fenoménu, který nikdo nedokáže identifikovat, ale každý o něm mluví. Každá strana pak přináší i bonusy, kterými jsou "Idiot" a "Herečka", kterou by rodičům představil málokdo.

The Fialky jsou tahouny 77 scény a zrají jako víno. Po dvou výborných deskách přinesli skvělé EP a nezbývá nic jiného, než čekat na další desku. Tady už nelze nic namítat. A těm, kteří přece jen budou hledat nesmyslná negativa, patří jasný vzkaz na Boys Side...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY