Železniční divnoalbum

13.05.2010 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Po třech regulérních albech se britští Keane rozhodli publikovat hudbu, jež je trochu odlišná od jejich dosavadní tvorby. Trio zvolilo formu osmiskladbového EP nazvaného "Night Train" a jako výplň pro čekání na novou řadovku docela funguje. I když...
6/10

Keane - Night Train

Skladby: House Lights, Back In Time, Stop For A Minute, Clear Skies, Ishin Denshin (You've Got To Help Yourself), Your Love, Looking Back, My Shadow
Vydáno: 10.5.2010
Celkový čas: 31:21
Vydavatel: Universal
Nedávno jsem si vzpomněl na jednu desku Roxette nazvanou "Tourism". Je zvláštní v tom, že písničky (mimo jiné "Queen Of Rain") vznikaly při turné na cestách, v hotelech (takže si jednou místo bicích zahrálo víko kufru), v zákulisí a při čekání na "něco". Album pak bylo na plnou stopáž doplněno živými záznamy z koncertů. Něco podobného, ale bez oněch koncertních nahrávek, nyní nabízejí Keane. Písně z osmistopého EP (nebo minialba) vznikaly převážně během nočních přesunů vlakem na další štaci - proto název "Night Train".

Další zajímavostí je jistá odlišnost nového materiálu od předchozí tvorby tria, které bodovalo v Británii zejména svým debutem "Hopes And Fears" před šesti lety. Od té doby se melancholická kytarovka bez kytary ve své tvorbě posunula (druhé album "Under The Iron Sea" bylo temnější a trojka "Perfect Symmetry" dokonce obsahuje kytary) a touha trochu experimentovat se nejvýrazněji projevuje právě na novém EP, kde si trojice pozvala i exotické hosty (například somálsko-kanadského rappera K'naana).

Otázkou je, zda si tímto úkrokem Keane testují posluchače, aby se rozhodli, kam se mají vydat na další dlouhohrající desce. Fór je v tom, že kde není nápad a melodie, ani čert nebere a potom jsou veškeré experimenty k ničemu. Úvodní kratičká instrumentálka "House Lights" může posloužit jako perfektní intro pro koncerty, "Back In Time" je vynikající ve svém naléhavém refrénu, první singl "Stop For A Minute" nezapře hitové ambice a dokáže se dostat pod kůži a první, lepší polovinu uzavírá parádní "Clear Skies", jež potěší třeba fanoušky A-ha.

Jenže pak jsou tu méně výrazné písně - osmdesátková "Your Love" (pozor - zpívá klávesák Tim Rice-Oxley!) ještě ujde, ale hlavní motiv "Looking Back" už skoro evokuje znělku nějaké televizní estrády. A pak jedna vyloženě protivná skladba, "Ishin Denshin (You've Got To Help Yourself)". Při poslechu jejího stokrát omílaného rádobypozitivního refrénu mám chuť ublížit nějakému zvířátku.

Jako dárek fanouškům (viz starší rarita "My Shadow") anebo ukázka jiných možností se "Night Train" dá akceptovat. Čtyři věci mohly být skvělým základem pro nové plnohodnotné CD, zbytek je vata až odpad. A změn bych se nebál, ten rap a taneční rytmy zněly docela zajímavě!


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY