Vkusná psychedelie

27.05.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Po úspěchu předchozí nahrávky "Liars" přináší experimentální trio Liars a jeho prolhaní členové pátou řadovku. Album "Sisterworld" vznikalo téměř tři roky a nabízí nemálo, přinejmenším v kategorii experimentálnějialternativnějšíhorockovéhodancenoiseartpunku...
7/10

Liars - Sisterworld

Skladby: Scissor, No Barrier Fun, Here Comes All The People, Drip, Scarecrows On A Killer Slant, I Still Can See An Outside World, Proud Evolution, Drop Dead, The Overachievers, Goodnight Everything, Too Much Too Much
Vydáno: 8.3.2010
Celkový čas: 42:11
Vydavatel: Parlophone
Deska "Sisterworld" vznikala v Los Angeles. O texty se tradičně postaral ten přední (čili Angus Andrew) a hudbu obstarali Liars za pomoci Toma Billera, letitého spolupracovníka Jona Briona. Kapela k desce poznamenává: "Baví nás meziprostory, které lidé vytvářejí za účelem uhájení identity, ve městě jako je L.A., kde vyvrhelové a samotáři oslavují svůj 'vztah' ke společnosti...".

Jak již samotná kategorie žánru desky napovídá, deska vábí specifickými hudebními multikombinacemi. Nutno poznamenat, že doopravdy podařenými. V určitých fragmentech slyšíme stylové smyčce alternativnějších žánrů, občas piano s místy zjevnými vlivy osmdesátkového punku. Hlas Agnuse Andrewa může po poslechu celé desky nudit. Působí monotónně, mnoho posluchačů může ale uchvátit svou sytou a hutnou barvou, nakřáplou polyfázovitostí či citem a náladou, které z jeho poloh sálají. Pilotní singl "The Overachievers" zapůsobil svižně a rockově odrhovávajícně tuctověji, otvírák "Scissor" - jako to hudebně technicky i zvukově nejvýjimečnější - může posloužit jako důkaz rafinovanosti v kompozicích i instrumentacích.

Výprava deskou "Sisterworld", která leakla na Štědrý den, tedy téměř tři měsíce před raně březnovým datem vydání CD i vinylových nosičů, je opravdovým zážitkem. Může oslovit bezpochyby mnohé, rytmičností, žánrovou pestrostí, ale především vkusnou kombinací a vyvážeností tendencí zpátečnických, k experimentálnímu punku směřujících, a novodobých, tedy decentně syntetizátorových. Dalším velikým kladem této nahrávky je její technické podání - zní vkusně mainstreamově a ještě k tomu má i něco do sebe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY