Nové desky pro 19. týden

09.05.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hned dvě zpěvačky z minulého týdne se v novinkách objevují i tentokrát - Lady GaGa s exkluzivním USB a Celine Dion s tříhodinovým dokumentem. K nim se přidají navrátilci Richard Müller a Toni Braxton, Keane upustili hudební přetlak EPčkem, loučit se budou PSH a zavzpomínáme na legendární koncert Dire Straits.
Pokud se v pondělí 10. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Toni Braxton - Pulse (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / dance-pop

Toni Braxton - Pulse
Čtyřicet milionů prodaných alb, šest cen Grammy, patnáct singlů v Top 10 americké singlové hitparády, řada platinových alb, to je vizitka Toni Braxton, kterou si snad každý spojí s jejím megahitem "Un-Break My Heart". Majitelka jednoho z nejvýraznějších hlasů devadesátých let se ale na nějaký čas odmlčela, a tak si její fanoušci museli na šesté studiové album počkat dlouhých pět let. Pauzu vyplnila působením v Las Vegas, účinkováním v televizním pořadu "Dancing With Stars", ale i nemocí a rozpory s vydavatelstvím. "Pulse" vznikalo průběžně od roku 2008 až do letošního března. Díky úniku některých skladeb bylo vydání odloženo a měnil se i finální tracklist. Na vzniku desky se pochopitelně podílela celá řada autorů i producentů, například David Foster, Kara DioGuardi, Frank E (Madonna, Flo Rida) nebo Harvey Manson Jr. (Jennifer Hudson, Chris Brown a další). Konečná podoba "Pulse", kterou si můžete poslechnout na stránkách Toni Braxton, se tak pohybuje od rychlejších popových písniček, přes r'n'b až po tanečně orientované věci.


Richard Müller - Už (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop / rock

Richard Müller - Už
První ochutnávku z nového alba v podobě singlu "Už" představil Richard Müller během jednoho finálového večera ČeskoSlovenské SuperStar a nyní, zhruba půl roku poté, se může pochlubit stejnojmenným CD. Přináší jedenáct písniček s velmi moderním soundem, které vznikly ve studiích Creative Music House za pomoci producentů Petra Grause, Tomáše Zubáka, Slávy Solovice a Mariána Kachúta; tedy v područí týmu, jenž stojí například za nahrávkami Zuzany Smatanové, Tiny či Mishy. Na textech se pak podílel jeden z nejrespektovanějších slovenských textařů Vlado Krausz spjatý se skupinami IMT Smile, či Peha. K prvnímu singlu "Už" je právě dokončován unikátní videoklip na motivy filmu "Sin City", k němuž nás tvůrci vnadí pomocí traileru na YouTube.com. Druhým singlem pak bude na Richarda Müllera nezvykle svižná písnička "Hluk".


Keane - Night Train EP (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: brit pop

Keane - Night Train EP
Britská trojice Keane strávila konec roku 2008 a prakticky celý loňský rok na turné k desce "Perfect Symmetry", v rámci nějž pánové v různých studiích po celém světě nachystali pro své fandy nový materiál. Výsledkem je osm nových skladeb na EP "Night Train", na kterém se kapela rozhodla ukázat svoji hudbu v trošku jiném světle a k tomu pozvala i dva hosty. V jedné písni je ke slyšení japonská MC Tigarah a dvě skladby svým vokálem doplnil somálsko-kanadský rapper K'Naan. Ten je ke slyšení hned v pilotním kritikou velmi kladně přijatém singlu “Stop For A Minute” prohánějícím se již rádiovým éterem. Keane postupně všechny písničky zveřejňují na svém webu. Pro fanoušky kapely bude dozajista nejzajímavější položkou píseň s názvem “Your Love“, kde se vokálů ujal hlavní skladatel kapely Tim Rice-Oxley.


Oboroh - Ve věci probuzení (Indies Happy Trails)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk

Oboroh - Ve věci probuzení
Hudební uskupení Oboroh letos slaví dvacet let existence a ideálním dárkem jistě bude nová deska "Ve věci probuzení". Nejde v ní o žádnou polemiku se známým jehovistickým časopisem, ale o "stav, kdy člověk ví, že spí, což znamená, že už vlastně nespí, ale právě to ještě neví." Už tato definice jasně dává najevo, že i tentokrát je textová stránka nadřazená nad tu hudební. Jak je u skupiny obvyklé, texty jsou ovlivněné biblí a křesťanstvím, ale nejsou ani v nejmenším programově křesťanské. Ukázky na stránkách vydavatelství Indies Happy Trails pak signalizují, že Oboroh do svého písničkářství nasál i něco alternativy, folku, rocku a třeba i blues.


PSH - Epilog (Big Boss)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

PSH - Epilog
Fanoušci českého hip hopu budou muset oželet velkou ztrátu. Jedni z čelních představitelů tohoto žánru PSH se totiž rozhodli vydat poslední desku a skončit. V pořadí třetí nahrávka dostala do vínku název "Epilog" a trojice rapperů na ni upozornila pilotním singlem "Yes No OK", na kterém si zahostoval Matěj Ruppert. Jestli se kolaborace povedla, můžete sami ohodnotit poslechem na YouTube.com. Z dalších interpretů se na nahrávce objeví oba členové Supercrooo Hugo Toxxx a James Cole, zpěvačky Tereza Černochová a Dara Rolins. Co do produkce měl nejvíce práce samozřejmě DJ Mike Trafik, dvakrát ho vystřídal DJ Wich a jednou Roman Holý.


Celine Dion - Through The Eyes Of The World (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Celine Dion - Through The Eyes Of The World
Už minulý týden jsme vás vnadili na ještě jeden titul Celine Dion. Kanadská zpěvačka na DVD a Blu-Ray discích představuje rozšířenou tříhodinovou verzi dokumentárního filmu "Celine: Through The Eyes Of The World", který se v USA promítal v kinech od února letošního roku. Dokument se natáčel v letech 2008 až 2009, a to v průběhu unikátního světového turné, jehož záznam jsme vám představili posledně. Natáčení dokumentu měl na starosti režisér Stéphane Laporte se svým týmem, který měl nebývalou možnost nahlédnout do opravdového života této divy jak na pódiu, tak v soukromí. Sama Celine k tomu dodává: "Bylo to opravdu neuvěřitelné světové turné, ale v tomto filmu najdete mnohem více než jen dokument ze zákulisí koncertů. Nechala jsem kameru, aby mě sledovala všude. Je tam hodně vzestupů a pádů, je to velmi osobní... Je to rozhodně nejintimnější cesta, kterou jsem kdy se svými fanoušky sdílela." Lepší obrázek si utvoříte pomocí traileru na YouTube.com


Judas Priest - British Steel - 30th Anniversary (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Judas Priest - British Steel - 30th Anniversary
Už je to třicet let, které uplynuly od vydání legendární nahrávky "British Steel" z dílny britských Judas Priest. Formace v čele s Robem Halfordem se na kultovní placku rozhodla zavzpomínat rozsáhlou reedicí. Členové skupiny ji připomněli již v loňském roce, kdy ji odehráli v celé kráse na koncertech v rámci amerického turné. Jednu z těchto show kapela i zaznamenala a aby byl zvuk co nejautentičtější, produkce spadla do klína Toma Allona. Ten pracoval i na originální nahrávce a na fanoušky čeká jeho výtvor na DVD v obou dostupných edicích - v limitované a klasické verzi. Na stránkách internetového obchodu Amazon.com se můžete podívat na trailer a poslechnout si několik ukázek.


CocoRosie - Grey Oceans (Panther)
web / MySpace.com/ psali jsme
žánr: freak folk

CocoRosie - Grey Oceans
Sestry Casadyovy, tedy francouzské duo známé pod jménem CocoRosie, vydávají nové album s názvem "Grey Oceans". Je to již čtvrtá studiová deska dvojice a Sierra a Bianca se tu opět po třech letech vracejí k experimentální hudbě, která je v jejich podání nazývána jako freak folk. Album tentokrát nahrávaly celkem v pěti zemích. Letmý náhled na tuto novinku vám pomocí krátkých ukázek poskytne internetový obchod Amazon.co.uk.


Dire Straits - Alchemy Live (DVD) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: klasický rock

Dire Straits - Alchemy Live
Dne 23. července 1983 v londýnském Hammersmith Odeon odehráli Dire Straits jeden z koncertů turné Alchemy, který se dočkal i záznamu, jenž o rok později vyšel jako první živák kapely "Alchemy Live". Za těch několik, dnes již desítek let, se stalo toto album legendárním a prodalo se ho přes tři milióny. Koncert zastihl skupinu na vrcholu kariéry, a tak tu najdete největší hity a známé skladby - ovšem mnohé z nich byly zahrány v jiných aranžích doplněných o bohaté instrumentální pasáže. Koncert doposud vyšel na nejrůznějších formátech jako LP, CD či VHS, ale ne na DVD potažmo Blu-Ray, což bude napraveno právě nyní. Nikoho asi nepřekvapí, že byl zvuk přemíchaný do 5.1 a obraz digitálně vyčištěný. Disk obsahuje i téměř osmdesát minut bonusů, kam je zařazený především dokument o celém koncertu a také dvě televizní vystoupení. Řadu ukázek z tohoto DVD naleznete na YouTube.com


Foals - Total Life Forever (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie pop / indie rock

Foals - Total Life Forever
Dva roky po úspěšném debutu "Antidotes", které si v britském albovém žebříčku vydobylo bronzovou medaili, vydávají britští Foals nové album "Total Life Forever". Pro nahrávání skupina zvolila místo ostrovních studií švédský Gothenburg, kde pod vedením producenta Luka Smithe strávila část loňského září. Výsledkem je velice emotivní album s pilotním singlem "This Orient". Hudebně je skupina ovlivněna řadou konkrétních osobností a stylů a v jejích nahrávkách vystopujeme prvky indie rocku, dance-punku, post-punku či dokonce techna. První ochutnávky umístili Foals na své MySpace.com a vy můžete své dojmy konfrontovat s našimi postřehy v rubrice Slyšeno v předstihu.


Free Energy - Stuck On Nothing (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: indie rock / power pop

Free Energy - Stuck On Nothing
Po třech letech působení na hudební scéně se americká formace Free Energy odhodlala k debutové nahrávce "Stuck On Nothing". Snad největším esem v rukávu je producent prvotiny - na jeho místo se totiž posadil James Murphy, jenž stojí za úspěšným projektem LCD Soundsystem. Společně s ním dala pětice muzikantů dohromady deset songů a většinu z nich najdete k poslechu na MySpace.com profilu kapely.


Lady GaGa - The Fame Monster Tour Edition USB (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: taneční pop / elektronika

Lady GaGa - The Fame Monster Tour Edition USB
O Lady GaGa jsme psali minulý týden v souvislosti s jejím remixovým albem a dnes ji tu máme znovu s dalším nosičem. Je jím speciální limitovaná edice aktuálního alba “The Fame Monster“, jež vyjde na stylovém USB-klíči ve tvaru malé postavičky samotné zpěvačky. Kromě tracklistu zmiňované desky GaGa na tuto výjimečnou flashku, které bude vyrobeno jen omezené množství, zařadila i devět z velké části raritních a doposud nevydaných remixů. Aby toho nebylo málo, poslední položkou tohoto nosiče jsou i všechny doposud natočené videoklipy, samozřejmě ve velmi kvalitním rozlišení. Kapacita USB jsou 2 GB a je na ní obsah přibližně 800 MB.


Mashy Muxx - Light (vlastní náklad)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rockový crossover

Mashy Muxx - Light
Brněnská crossoverová kapela Mashy Muxx vydává své třetí oficiální album nazvané "Light" a i po více než patnácti letech existence se na něm opět posouvá o kousek dál. Tentokrát se snažila docílit koncertní atmosféry a zvuku rozdílného od předchozí "Hoaxx", kde bylo od začátku záměrem vypíchnout spíše tu studiovou formu. Novinka obsahuje devět skladeb a dva remixy písní ze zmíněné "Hoaxx". Podílela se na ní řada hostů, mimo jiné Radek Malý z Model Bazaar, Ibe z Voodooyoudo nebo Ondřej Havlík z Mako!Mako. Pod nahrávkou je rovněž podepsán přední český producent Ecson Waldes. Přestože skupina většinu materiálu připravila ve svém nahrávacím studiu, pro závěrečný mix a mastering se rozhodla spolupracovat právě s tímto renomovaným zvukařem a producentem. Výsledek je už nyní ke slyšení na stránkách vydavatelství Indies Scope.


Dále vychází:

Brain Drill - Quantum Catastrophe (Mystic Production)
Buika - El Ultimo Trago (Supraphon)
Carmine Appices Guitar Zeus - Guitar Zeus Conquering Heroes (Mystic Production)
Daniel Landa - Platinum Collection (EMI)
N.O.H.A. - Respect The Menu (Panther)
Pavol Habera - The Best Of Pavol Habera (Universal)
Různí - Complete Edition (Universal)
Různí - Tekno 55 (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY