Astrální nirvána

10.05.2010 12:00 - Tomáš Bláha | foto: facebook interpreta

Řeknu to asi takhle - kdybych si mohl vybrat tři alba z nového tisíciletí, která by mi příbuzní měli dát do rakve s mými ostatky, byla by to "Kid A" od Radiohead, "Untrue" od Buriala a "Cosmogramma" od Flying Lotus. "Cosmogramma" je nadpozemsky úchvatná nahrávka. Kdo chce mluvit o klasice, může.
10/10

Flying Lotus - Cosmogramma

Skladby: Clock Catcher, Pickled!, Nose Art, Intro//A Cosmic Drama, Zodiac Shit, Computer Face//Pure Being, And The World Laughs With You (ft. Thom Yorke), Arkestry, Mmmhmm (ft.Thundercat), Do The Astral Plane, Satelllliiiiiteee, German Haircut, Recoiled, Dance Of The Pseudo Nymph, Drips//Auntie's Harp, Table Tennis (ft. Laura Darlington), Galaxy In Janaki
Vydáno: 03.05.2010
Celkový čas: 45:36
Žánr: abstraktní hip hop, experimental
Vydavatel: Warp
Steven Ellison prokazuje instrumentálnímu hip hopu velkou službu. Jeho label Brainfeeder je líhní talentovaných umělců, kteří na západním pobřeží Spojených států ukazují na nové způsoby produkce a konvenci drtí na prach. A on sám na misku vah přisypává takovým množstvím abstrakce, že hiphopový zůstává snad už jen základ, který častokrát není ani vidět. Flying Lotus je kosmický beatmaster, jehož nahrávky vždy patří mezi nejočekávanější události daného období.

V jeho hudbě se vždycky našly prvky jazzu. Není se čemu divit, má k tomu genetické předpoklady. "Cosmogramma" je v tomto ohledu mnohem širší a objemnější než tomu bylo kdy předtím. Rozpětí se dá aplikovat i na celé pojetí alba. Jsou zde písně s výrazným hitovým potenciálem ("Do The Astral Plane") i skladby, jejichž filosofie by se dala rozebírat mnoho hodin u skleničky drahého vína ("German Haircut"). Na hiphopové spodky se lepí mnohovrstevnatá abstrakce, kterou častokrát zastřešuje harfový či smyčcový průnik. Astrální výlet do míst, kam se nikdo předtím neodvážil. Od wonky zvuku, který Flying Lotus společně se Starkym definoval, až po experimentální formu free jazzu. "Cosmogramma" zní jako soulož tolika odlišných stylů, že výsledná symbióza je něco, co můžete považovat orgastické vzplanutí. Na "Cosmogrammě" zní Flying Lotus spíš jako experimentální vizionářská kapela než osamělý undergroundový guru.

Při poslechu téhle desky mám až dětinské sklony k bezhlavé adoraci. Fascinuje mě způsob, jakým Steven Ellison dokáže pracovat s tolika nástroji, aby to nepůsobilo násilně, přeplácaně nebo snad nepřirozeně. Jeho schopnost kinematograficky odvyprávět příběhy se s "Cosmogrammou" dostala do full HD zobrazení. Nemusíte mít rádi hip hop, jazz nebo abstrakci, abyste si tuhle desku zamilovali. Vesmírná opera je přesně taková, jakou si ji pod tímhle názvem představíte - epická, zvláštní, bohatá, neznámá a nesmírně krásná.

Album "Cosmogramma" už poslouchám tak dlouho a tak často, že se bojím chvíle, kdy se mi oposlouchá. Zatím se ale drží. A abych ještě navázal na perex - stejně jako u alb Radiohead a Buriala, i v tomto případě je ta ospale zasněná demontáž jednotlivých písní tak moc zábavná, že praxe se stavebnicí Merkur není podmínkou k uspokojení. Při každém dalším poslechu narazíte vždy na jiný prvek, který oceníte. A tak to bude chodit hodně dlouho. Meziplanetární průlet neuvěřitelně krásnými mlhovinami, ze kterých se často vynoří komplexní představa o dokonalosti.


Flying Lotus - Galaxy In Janaki


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY