Nové desky pro 18. týden

02.05.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

První květnové dny přinesou dvě koncertní DVD velkých zpěvaček Celine Dion a Barbry Streisand, progresivní verzi "Dark Side Of The Moon" Pink Floyd od The Flaming Lips, desku remixů Lady Gaga, debutující finalistku SuperStar Markétu Konvičkovou, jejího amerického kolegu Adama Lamberta či novinku Prago Union.
Pokud se v pondělí 3. května vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Barbra Streisand - One Night Only - Barbra Streisand And Quartet At The Village Vanguard - September 26, 2009 (DVD) (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: jazz / tradiční pop

Barbra Streisand - One Night Only - Barbra Streisand And Quartet At The Village Vanguard - September 26, 2009
Dne 26. září loňského roku se uskutečnil ve Village Vanguard v New Yorku exkluzivní koncert Barbry Streisand pro zhruba stovku náhodně vylosovaných fanoušků z celého světa. Ti se tak stali svědky jedinečného a jediného návratu této zpěvačky na klubové pódium po téměř padesáti letech. Pro ty, kteří neměli to štěstí se přímo účastnit, vznikl z tohoto koncertu záznam, který právě vychází na DVD, Blu-Ray a v limitované edici i na DVD s bonusovým CD pod názvem "One Night Only" a podtitulem "Barbra Streisand And Quartet At The Village Vanguard - September 26, 2009". Barbra za doprovodu jazzového kvartetu na koncertě představila jak skladby z posledního platinového alba "Love Is The Answer", tak i své největší proslavené hity. Malou ochutnávkou z tohoto DVD je trailer na YouTube.com.


Celine Dion - Taking Chances World Tour The Concert (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Celine Dion - Taking Chances World Tour The Concert
Celine Dion v letech 2008 a 2009 podnikla monstrózní světové turné Taking Chances, během něhož navštívila pět kontinentů, pětadvacet zemí, téměř stovku měst a prodala více než tři milióny lístků. V červnu 2008 se poprvé dočkala téhle divy i Praha. Kdo nemohl být v O2 Areně, jistě uvítá živák "Taking Chances World Tour The Concert" přinášející koncert v kombinaci na CD a DVD. Celkem vznikly dvě verze záznamu tohoto turné - anglická a francouzská. Nahrávaly se nedlouho po sobě, ta první v Bostonu, ta druhá v Montrealu, obě dostal na starost režisér Stéphane Laporte. U nás bude ovšem k dispozici pouze anglofonní podoba. Pokud by vás zajímalo, co nabídne Celine Dion mimo koncertního záznamu stominutového DVD a téměř osmdesátiminutového CD, pak vězte, že nic. Dokumenty má totiž schované pro speciální titul, který vyjde během několika týdnů.


Adam Lambert - For Your Entertainment (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: poprock / electropop

Adam Lambert - For Your Entertainment
Ač se to možná nezdá, Amerika už zná osm vítězů tamější podoby SuperStar - tedy American Idol. Adam Lambert poslední, osmou řadu sice nevyhrál - v samotném finále byl poražen -, nicméně vydání svého alba se dočkal. Dostalo jméno "For Your Entertainment" a podle složení týmu, který s ním na něm pracoval, musel v soutěži zanechat řádný dojem. Desku produkoval z velké části Rob Cavallo a ani další jména nejsou bez zajímavosti. Posuďte sami - Dr. Luke, Max Martin, Howard Benson, Linda Perry, Kara DioGuardi, Ryan Tedder, Greg Wells, Pink, Rivers Cuomo a dokonce i Lady GaGa. Výsledek je tak mixem popu, rocku, electropopu a glamrocku. V zámoří deska vyšla už koncem loňského roku a do Evropy se řítí nyní. Jestli se tento mladík z kalifornského San Diega místy připomínající Billa Kaulitze z Tokio Hotel chytne i u nás, můžete tipovat pomocí ukázek na myplay.com.


Markéta Konvičková - Na šňůře perel (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Markéta Konvičková - Na šňůře perel
Prvním jménem Česko Slovenské SuperStar, které vydá svůj debut, se příští týden stane asi jedno z nejneočekávanějších - Markéta Konvičková. Během soutěže sice byla označována jako poměrně nevýrazná zpěvačka, nicméně zaujala lidi, kteří se jinak starají o Ewu Farnou, a ti s ní takřka ihned po skončení soutěže začali natáčet album. To dostalo název "Na šňůře perel" a má se stát nejromantičtějším albem roku 2010. Výsledkem je celkem šestnáct skladeb, pod nimiž jsou podepsaní Michal David, Lešek Wronka, Petr Bende, Kája Mařík a Petr Šiška. O hudební doprovod se pak postarali Honza Brožek, Andonis Civopulos, Olda Krejčoves a další. Během nahrávání se ve studiu i improvizovalo, z čehož vznikl duet Markéty s Petrem Bendem "Chvála bláznovství". Jeho ukázku a pět dalších naleznete na webu Markéty Konvičkové.


Prago Union - Dezorient Express (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: hip hop

Prago Union - Dezorient Express
Fanoušci tuzemské hiphopové scény se jistě nemůžou dočkat nové nahrávky Prago Union. Formace ve složení MC Kato a DJ Maro nechala své posluchače čekat dlouhých pět let, ale na oplátku slibuje, že výsledek zaujme. Oproti debutovému počinu "HDP" je novinka ryze česká - žádná zahraniční produkce - a dle slov dvojice oplývá osobnějším přístupem ke každé z jednadvaceti připravených skladeb. Z hostů se na albu objevil kytarista Yarda Helešic a Paulie Garand z BPM.


Lady GaGa - The Remix (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: taneční pop / elektronika

Lady GaGa - The Remix
Lady GaGa slibuje na konec letošního roku vydání třetí řadové desky. Ale protože je do té doby ještě spousta času, rozhodla se potěšit fanoušky alespoň kolekcí "The Remix". O její náplni vypovídá název - nabídne sedmnáct remixů, a to nejen k vydaným singlům, ale i skladbám z obou desek, které nejsou tak známé. Kompilace obsahuje i několik kousků, které vznikly pouze a jen z důvodů jejího vydání. Mají je na svědomí prestižní DJové, remixéři či kolegové z branže, a tak tu vedle jména hlavní aktérky nalezneme úpravy například od Alphabeat, Pet Shop Boys, Frankmusika, RedOne, Manhattan Clique, Stuarta Price nebo Robot To Mars. Singl "LoveGame" si pak s Lady GaGa střihnul Marylin Manson.


The White Stripes - Under Great White Northern Lights (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

The White Stripes - Under Great White Northern Lights
I když většina světa měla to štěstí vidět dokumentární snímek a živák The White Stripes "Under Great White Northern Lights" již v polovině března, u nás vychází až teď. Album, vydané jako CD, LP, DVD, Blu-Ray disk a ještě jako verze v rozšířené sběratelské edici, přináší záznam z koncertního turné po Kanadě, které Jack a Meg Whiteovi podnikli před třemi lety. Set přináší šestnáct skladeb pořízených během několika vystoupení a samozřejmě také zákulisní materiál. V box setu najdou fanoušci navíc sedmipalcový živák se singlem "Icky Thump" a "The Wheels On The Bus", dvousetstránkovou knihu s fotografiemi z turné a živé DVD "Under Nova Scotian Lights". To vyšlo k desátým narozeninám White Stripes. Samotný film, přiložený do limitované verze, režíroval Emmett Malloy a slavnostní premiéru, které se účastnily i hlavní hvězdy, si odbyl již před rokem na Filmovém festivalu v Torontu. Ochutnávku v podobě traileru najdete na oficiálních stránkách kapely .


The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs - The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs With Henry Rollins And Peaches Doing Dark Side Of The Moon (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní rock / experimentální rock

The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs - The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs With Henry Rollins And Peaches Doing Dark Side Of The Moon
Jeden z nejdelších názvů alba v historii populární hudby - "The Flaming Lips And Stardeath And White Dwarfs With Henry Rollins And Peaches Doing Dark Side Of The Moon" - sám o sobě napovídá, co pro nás tentokrát americká partička The Flaming Lips nachystala. Společně s několika přáteli - kapelami Stardeath a White Dwarf, zpěvákem Henrym Rollinsem a zpěvačkou Peaches - natočila svéráznou verzi klíčového alba Pink Floyd "The Dark Side Of The Moon". Nahrávka vyšla už koncem roku, ale pouze digitálně. Nyní tedy vychází i fyzicky na CD. Co The Flaming Lips se svými přáteli s jedním z nejslavnějších alb provedli, můžete vyposlechnout pomocí ukázek v internetovém obchodě Amazon.com.


Booka Shade - More! (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: elektro / dance / ambient

Booka Shade - More!
Německé techno duo Walter Merziger a Arno Kammermeier aka Booka Shade nachystalo po dvou letech zbrusu novou nahrávku "More!". Nástupce placky "The Sun & The Neon Light" čítá jedenáct nových skladeb, ve kterých se kapela odebrala do tanečnějších vod. Podle Kammermeiera se zaměřili na čistější produkci a navrstvené motivy a za cíl si vzali vyjádření atmosféry a velkého spektra emocí. Sami můžete novinku ohodnotit poslechem jedné z nových skladeb "Regenerate", kterou si můžete výměnou za svou e-amilovou adresu stáhnout na oficiálním webu formace. Na jejich YouTube.com kanálu najdete navíc videoklip k další nové písni "Donut", na které se podílelo berlínské duo M.A.N.D.Y.. Naživo si tuzemští fanoušci budou moct poslechnout nové songy 7. května na pražském festivalu Electronic Beats Festival.


Steve Hackett - Out Of The Tunnel's Mouth (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: progresivní rock

Steve Hackett - Out Of The Tunnel's Mouth
Kytarista a skladatel Steve Hackett, jenž například, byť krátce, hrál s Genesis, působí na sólové dráze už od poloviny sedmdesátých let, kdy kapelu opustil. Jeho diskografie se od té doby už slušně naplnila a letos po téměř půlročních odkladech do ní přibude další kousek "Out Of The Tunnel's Mouth". Jak je u Hacketta zvykem, i na tomto CD se pohybuje v poměrně širokém žánrovém rozpětí od progresivního rocku přes world music až ke klasické hudbě. Instrumentálně mu v tom pomáhají například Nick Beggs (basová kytara), zakládající člen Genesis Anthony Philips, baskytarista a zpěvák Yes Chris Squire nebo Hackettův mladší bratr John na flétnu. Standardní verze "Out Of The Tunnel's Mouth" přinese osm skladeb, z nichž ale dvě mají bezmála osm minut, speciální edice přinese ještě jeden disk navíc s dalšími šesti písněmi. I tuto verzi v krátkých ukázkách najdete na internetovém obchodě Amazon.de.


Bad Company - Hard Rock Live (DVD) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Bad Company - Hard Rock Live
Britská hardrocková formace Bad Company oslavila loni velký comeback a nyní vypouští na trh zbrusu nový koncertní set. CD a DVD "Hard Rock Live" přináší záznam z koncertu odehraného před dvěma lety ve stejnojmenné hollywoodské aréně. Na scéně se tehdy sešli téměř všichni původní členové kapely. Kromě frontmana Paula Rodgerse, který nedávno koncertoval a nahrával s kultovními Queen, se diváci mohou těšit na kytaristu Micka Ralphse a bubeníka Simona Kirkeho. Baskytaru svěřili do rukou nového kolegy Lynna Sorensona. Nahradil původního basáka Boze Burrella, jenž zemřel v roce 2006. Doprovodnou kytaru obstaral Howard Leese, dříve známý z kapely Heart. Ačkoliv je celý koncertní set postavený na nejslavnějších hitech ze sedmdesátých let, cílem nebylo nostalgicky zavzpomínat, ale ukázat, že Bad Company dokážou odehrát plnohodnotnou show. Jestli se to povedlo, můžete sami ohodnotit z traileru na YouTube.com.


Už jsme doma - Jeskyně (Indies MG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní hudba

Už jsme doma - Jeskyně
Jestli někdo nechal své fanoušky čekat, pak je to legenda české alternativní scény, skupina Už jsme doma. Nové studiové album vydává po sedmi letech. Jako všechna předchozí i "Jeskyně" v sobě bude skrývat téma, a to hned mnohovrstevnaté. Jeskyně může znamenat úkryt, tajemství, samotu, objevy, touhu pronikat stále hlouběji do poznání, nebezpečí, ale i krásu krápníků vytvářených stovky let. Má mnoho podob a v básnické rovině může sloužit pro hudbu Už jsme doma k velkému množství metafor. Pokud nevíte, co přesně si pod tímto vším představit, doporučujeme poslech alba na stránkách vydavatelství Indies MG.


Ina Urbanová & Hany Bany - Tři patra nad rájem (JH Publish)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní pop / rock

Ina Urbanová & Hany Bany - Tři patra nad rájem
Jméno Iny Urbanové se na hudební scéně objevilo naposled před čtyřmi lety, kdy zpěvačka s tehdy čerstvě založenou kapelou Ina & Hany Bany vydala promo singl "EP 2006". Až letos ale vychází první plnohodnotné album "Tři patra nad rájem". Nahrávku produkoval Leo Holan, známý jako kytarista tuzemské formace Škwor a kromě něj vypomohl i další kytarista Tonda Rauer. Ten působí v kapelách Harlej a Alkehol. Abyste si sami udělali obrázek o výsledku spolupráce, navštivte oficiální stránky Iny Urbanové, kde si můžete poslechnout ukázky všech čtrnácti skladeb.


Greg Laswell - Take A Bow (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folkpop

Greg Laswell - Take A Bow
Pokud sledujete seriál "Chirurgové", nemělo by pro vás jméno Greg Laswell být zcela neznámé - jeho hudba v tomto seriálu zněla už několikrát. Jedná se o písničkáře, hudebního inženýra a producenta z kalifornského San Diega, jehož písničky jsou oblíbené nejen mezi producenty seriálů, ale i u kritiků. "Take A Bow" je jeho čtvrtým dlouhohrajícím počinem a Laswell jej nabízí celé k poslechu už dnes na svém webu.


Chely Wright - Lifted Off The Ground (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: country

Chely Wright - Lifted Off The Ground
Americká countryová zpěvačka Chely Wright byla v polovině devadesátých velmi populární, psala písničky pro hvězdy jako Brad Paisley, Richard Marx nebo Mandy Mint a díky svému sex-apealu se dostávala i do žebříčků sledujících ženskou krásu. V novém tisíciletí ale začala její popularita upadat, až dokonce v roce 2003 přešla do statusu nezávislého umělce. Od roku 2005 její fanoušci čekají na novou desku, které se dočkali právě nyní díky "Lifted Off The Ground". K úspěšnému comebacku má zpěvačce dopomoci i zpěvák, producent a skladatel oceněný Grammy Rodney Crowell. Prvním singlem bude píseň nazvaná "Broken". Zároveň s albem se na pultech amerických knihkupectví objeví také zpěvaččina autobiografie "Like Me". "Lifted Off The Ground" poslouchejte na webu Chely Wright v krátkých ukázkách.


Angie Stone - Unexpected (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / neo-soul

Angie Stone - Unexpected
Deset let od debutu "Black Diamond" vydává osmačtyřicetiletá hvězda neo-soulu Angie Stone, známá třeba spoluprací s Princem, svůj pátý počin, jemuž dala jméno "Unexpected". Nahrávání velmi ovlivnilo úmrtí zpěvaččina otce, a tak se novinka od předchozích čtyř nahrávek velmi liší. Vedle zpěvačky samotné se na CD podílela řada autorů a především producentů, jejichž jména nejsou ale až tolik známá. Největší podíl na produkci měl Sly Williams a producentem, který mírně odporuje předchozím slovům, byl Jazze Pha. "Unexpected" je v Americe k dostání už od listopadu, do Británie přišlo o dva měsíce později a nyní se ho konečně dočkala i kontinentální Evropa. Vy si jej můžete poslechnout třeba na MySpace.com Angie Stone.


Peter Bič - Peter Bič (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop

Peter Bič - Peter Bič
Slovenského kytaristu Petera Biče budete možná znát jako zakládajícího člena IMT Smile, s níž dodnes hrává, jako doprovodného muzikanta Jany Kirschner či jako člověka, který pomohl na začátku kariéry Adamu Ďuricovi. Nyní se ale rozhodl zveřejnit svoje skladby na vlastní desce, kterou nazval zcela jednoduše "Peter Bič". Album vznikalo téměř dva roky a klíčovými zpěváky na něm byli Dáška Kostovčík a Ivo Bič. K nim ale přibyla ještě slušná řádka hostí jako Martin Husovský z Komajota, Peter Cmorik, Andy Ďurica, Rasťo Kopina z Nocadeň a Petr Lipa. Premiéru celého projektu si Peter Bič s Dáškou Kostovčík odbyl se singlem "Dážď" už ve slovenském národním kole soutěže Eurosong 2010. V podobě videoklipu ho najdete na YouTube.com.


Dále vychází:

Alicia Keys - The Platinum Collection (Tour Edition) (Sony Music)
Andre Rieu - Live In Sydney (DVD) (Universal)
Anjulie - Anjulie (Universal)
Bára Basiková - Platinum Collection (EMI)
Bob Sinclar - Strictly (Panther)
Cocotte Minute - Sado Disco II (singl) (EMI)
Daniel Landa - Platinum Collection (EMI)
Darkthrone - Circle The Wagons (Mystic Production)
Disturbed - The Sickness 10th Anniversary Edition (Supraphon)
Eisregen - Schlangensonne (Mystic Production)
Gucci Manne - The State Vs. Radric Davis (Supraphon)
Helfahrt - Drifa (Mystic Production)
Holki - Platinum Collection (EMI)
Chayanne - No Hay Imposibles (Sony Music)
Mad Skill - The Return/Back 2 The Future (EMI)
New Young Pony Club - Optimist (Panther)
Nigel Kennedy - Shhh!/Limited (EMI)
Ondřej Havelka - Platinum Collection (EMI)
Placebo - Covers (EMI)
Raul Malo - Lucky One (Universal)
Různí - Sunshine Arabia 2010 (EMI)
Sergio Mendes - Bom Tempo (Universal)
UNITE - A Gathering Of Strangers (Indies Scope)
Unitopia - Artifical (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY