Brno, Brno, (dobrých) muzikantů plno

11.06.2010 05:00 - Kristina Bílá a Petr Adámek | foto: facebook interpreta

Tak jsme se dočkali! Brněnským Rattle Bucket konečně vyšla oficiální debutovka. Pokud trojici znáte z koncertů, nemohli jste se na album než těšit. "Last Generation" ale zaujme i ty, kteří se o českou klubovou scénu příliš nezajímají. V tomhle kotlíku se totiž vaří jen samé dobroty!
7/10

Rattle Bucket - Last Generation

Skladby: I Don't Care, I'm Not Falling Down, Return, Lost Generation, Again, Rattle Up The World, Trapdoor, Sweet Girl, Little Boy, Waiting For A New Day, Maybe Tomorrow, Smile
Vydáno: 20.3.2010
Celkový čas: 39:13
Vydavatel: Championship Music
Pánové z moravské metropole fungují de facto již od prosince roku 2003. První demo sice vydali hned následující rok, ale nemusíte být zrovna sběhlí v počtech, abyste si spočítali, že kapele trvalo sedm let, než přenesla svoji tvorbu na právoplatný oficiální nosič. A víte co? Mají být na co pyšní. Trojice zdánlivě různorodých rockerů po celou tu dobu rozbíjela kluby po celé republice a vytvořila si více než hrstku věrných fandů. S "Last Generation" nyní zkouší vystrčit růžky i jinam než jen do undergroundových sklepení.

Houževnatý zpěvák Radim Věžník díky svému zevnějšku sám takové podsvětí připomíná. O to větší překvapení ale na posluchače čeká! Jak se ve zdánlivě nevýrazném klukovi bere takový drive? Nejde jen o jeho tradičně sympaticky neurvalý projev, nýbrž i o sílu, kterou vkládá do tzv. growlingu.

Z desky čiší hlavně osobitost, naléhavost a snaha dotáhnout to někam dál. Ideální pro večery, kdy máte chuť ze sebe vybít všechen vztek a agresi. Většina skladeb se nese přesně v této náladě, zejména "Return" posadí všechny milovníky crossoveru na zadek. Oproti tomu pohodovější "Again" se může zdát jako drobná přestávka nespoutané jízdy. Uvádí ji navíc neklidné instrumentální intro, za které plně hovoří název "Last Generation".

Druhý pohled Petra Adámka

Rattle Bucket
Tomu říkám debut! Sice to trvalo déle, než je zdrávo, ale výsledek zaslouží respekt. "Last Generation" je profesionální nahrávka, která se vůbec netváří, že je vlastně prvním pořádným nahlédnutím do hudebního světa. Ba naopak, čiší z ní sebevědomí a světáctví, ale často také přehnaný perfekcionismus a puntičkářství.

Zkušenost, s jakou si trojice hraje s atmosférou a gradací skladeb, ostře kontrastuje s projevem frontmana Radima. Svým drze frackovitým projevem připomíná nasraného teenagera, který chce poslat do háje celý svět. Agresivně šlapající rytmika pak tento pocit znásobuje.

Možná zaslechcnete stopy Nirvany nebo raných Silverchair, bojový úvod "Waiting For A New Day" zase připomene "One" od Metalliky (tu mají ostatně kluci velmi rádi), avšak Rattle Bucket jsou především svoji. Za mě osmička.

Rattle Bucket se vyhráli, získali vlastní zvuk a sebevědomí. Ačkoliv na webu předesílají, že placku doprovázely mnohé svízele, jedinou vadou na kráse poslední generace je pouze horší čitelnost textů v bookletu a možná ještě absence tradiční koncertní několikavteřinové písně o lásce. Kluci vyprodukovali skvělou a nápaditou desku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY