Nové desky pro 17. týden

25.04.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Hlavní náplní novinek dalšího týdne budou folk a rock. Oba styly do jednoho spojují Melissa Etheridge a kapela Train, zatímco alternativní podobou jednoho, či druhého se prezentují Hole Courtney Love a Jan Burian. Karel Gott představí svůj pohled na lidové písničky a přes útrapy osudu jsou zpět Katapult.
Pokud se v pondělí 26. dubna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Melissa Etheridge - Fearless Love (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk-rock

Melissa Etheridge - Fearless Love
Velká oblíbenkyně kritiků, stálice světové hudební scény, písničkářka se srdcem rockerky, autorka hitu "Come To My Window", majitelka dvou cen Grammy i charakteristického chrapláku, která prodala již skoro třicet milionů alb, to všechno je Melissa Etheridge. Novinkou "Fearless Love" právě završuje první desítku svých albových počinů. Kdo zná trošku její tvorbu, toho nepřekvapí, že se produkce ujal John Shanks, jehož Etheridge pro hudební svět objevila. Shanks se od vydání "Breakdown" stal jedním z top producentů, který spolupracoval s lidmi jako Michelle Branch, Sheryl Crow, Bon Jovi a řadou dalších. K Etheridge se tentokrát vrátil s úkolem připravit nahrávku, která by opět oscilovala mezi folkem a rockem, ovšem s daleko větším důrazem na onu rockovou složku. Dal dohromady novou kapelu, kam vedle kytar, své i její, pozval ještě basovou kytaru Seane Hurleyho (Ringo Starr, Josh Groban, Alicia Keys), bubny Victora Indrizzo (Willie Nelson, Five For Fighting, Colbie Caillat) a klávesy Jamieho Muhoberaca (Bob Dylan, Eric Clapton, Sheryl Crow). Titulní singl nahrála Melissa Etheridge na své MySpace.com, zatímco internetový obchod Amazon.com poskytne o albu ucelenější obrázek pomocí krátkých ukázek.


Hole - Nobody's Daughter (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Hole - Nobody's Daughter
Charismatická Courtney Love a její kapela Hole ohlašují comeback s novým albem “Nobody’s Daughter“, které rozhodně patří mezi nejočekávanější desky tohoto jara. Předcházel mu pilotní singl “Skinny Little Bitch“, který už jste mohli zaslechnout z rádií. Kapela až na Courtney Love zcela změnila složení. Basové kytary se ujal Shawn Dailey, za bubny zasedl Stu Fischer a na kytaru nyní hraje Micko Larkin, který má podstatný podíl i na autorství. O produkci desky se postaral Michael Beinhorn, se kterým Hole spolupracovali už na slavné "Celebrity Skin" a který má na svém kontě i produkce alb pro Korn, Marilyna Mansona, Ozzyho Osbourna, Aerosmith nebo Red Hot Chili Peppers. Svou ruku k dílu přidal i Billy Corgan ze Smashing Pumpkins a v roli skladatelky se prezentuje Linda Perry, na jejímž labelu deska vychází. “Nobody’s Daughter“ prozatím reprezentují dva songy, které Love nahrála na MySpace.com formace.


Karel Gott - Lidovky mého srdce (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: lidová hudba

Karel Gott - Lidovky mého srdce
Srdeční záležitost si pro své fanoušky přichystal na tento rok Karel Gott. Náhodné setkání s jednou moravskou cimbálovou muzikou zahájilo výběr písní, několikaletá práce ve studiu a postupné natáčení alba se vše říkajícím názvem "Lidovky mého srdce". Producent Ladislav Pavluš s Gottem pečlivě procházeli desítky možných předloh, aby nevznikly jen tak nějaké nové verze, ale takové, za kterými si oba zcela stojí. Příprava ve studiu Mistříňanka pak trvala celé čtyři roky bez tlaku na termín vydání. Nahrávalo se bez technických fíglů - pouze Karel Gott a Cimbálová muzika Ladislava Pavluše kolem jednoho mikrofonu. Sestava písní zahrnuje jak ty velmi známé, tak i ty trpělivě vyhledávané pro tento speciální účel. Měřítkem byl vždy Gottův osobní vztah ke konkrétní písničce, spokojenost s aranží a vlastním zpíváním. Karel Gott tu nepředstírá, že je autentickým pěvcem těchto lidových či zlidovělých písniček. Letmý pohled na toto album poskytují ukázky na stránkách vydavatelství Supraphon.


Bullet For My Valentine - Fever
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: metalcore

Bullet For My Valentine - Fever
Velšská formace Bullet For My Valentine vydává po ročních přípravách třetí studiovou nahrávku "Fever". Společně s producentem Donem Gilmorem, známým ze spolupráce s Lacuna Coil nebo s Linkin Park, vytvořili jedenáct nových písní. Jak sami muzikanti uvedli v rozhovoru pro britský magazín Metal Hammer, nechtěli, aby zásahy producenta nějak výrazně změnily jejich styl. Jejich cílem bylo dostat ze sebe v tomto stádiu to nejlepší, jako kdyby hráli naživo. Přiznali, že to bylo velmi obtížné, a jestli se jim to povedlo, můžete sami ohodnotit poslechem všech nových songů na jejich MySpace.com profilu. Na oficiálním webu formace pak najdete klip ke kousku "Your Betrayal". Dodejme, že "Fever" bude dostupné jako klasické CD, na vinylu a také ve sběratelské edici s tričkem a náramkem.


Train - Save Me San Francisco (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk-rock

Train - Save Me San Francisco
Americká kapela Train před několika lety vyletěla na vrchol hudební scény albem "Drops Of Jupiter", za které získala dokonce cenu Grammy a dvojnásobnou platinu, jenže potom přišlo několik dalších CD, které už takovou oblibu nezaznamenaly. Došlo to tak daleko, že aktuální počin "Save Me San Francisco" z října loňského roku ani v Evropě nevyšel. Půl roku se nic nedělo, až do konce března, kdy se z ničeho nic první singl "Hey, Soul Sister" stal nejstahovanější písničkou na iTunes. Následoval katapult na třetí místo amerického singlového žebříčku a písnička z pera Espena Linda, který do ní propašoval i ukulele, se stala celosvětovým hitem. Train nahrávali toto album v londýnských Kensaltown Studios s producentem Martinem Terefem (KT Tunstall, Jason Mraz, James Morrison), který kapelu dostal ke kořenům prvního alba. Představuje ji v úsporném, organickém pojetí vyvolávajícím pocit bluesem a folkem ovlivněných skupin. Zda jsou opravdu Train zpět, můžete zkoumat na jejich MySpace.com profilu.


Různí - Kick-Ass (soundtrack) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: filmová hudba

Různí - Kick-Ass (soundtrack)
Do kin se blíží další adaptace komiksu s názvem "Kick-Ass". Stejně jako předloha vypráví příběh o obyčejném náctiletém, kterého baví komiksy. Ty ho inspirují natolik, že se rozhodne stát se superhrdinou. Bohužel mu k tomu ale chybí to nejdůležitější - nadpřirozené schopnosti. To ho ale nemůže odradit a jako každý správný superhrdina si vybírá přezdívku - Kick-Ass. S filmem samozřejmě přichází i stejnojmenný soundtrack. Titulní song nazpíval společně s RedOnem Mika a dalšími, kdo na CD přispěli, jsou The Prodigy, Primal Scream, Ellie Goulding, Elvis Presley a zazní tu i melodie Ennia Morriconeho z filmu "Pro hrst dolarů". Jaké písničky konkrétně na soundtracku naleznete, vám i s ukázkami poskytne internetový obchod Amazon.com.


Drowning Pool - Drowning Pool (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: rock / metal / post-grunge

Drowning Pool - Drowning Pool
Pětičlenná sebranka Drowning Pool nechala své fanoušky čekat na novou desku tři roky a po "Full Circle" přichází na trh se čtvrtým, eponymním počinem. Členové formace na album upozornili už začátkem února pilotním singlem "Feel Like I Do" a, jak uvedl zpěvák Ryan McCombs, v materiálu se odráží jeho nepříjemný rozvod, stěhování a ztráta otce. Píseň si můžete poslechnout na MySpace.com profilu formace a na stejné adrese najdete i příslušný snímek. Kromě tohoto kousku přináší nahrávka dalších deset písní.


Jan Burian - Dvanáct druhů samoty (Indies MG)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní folk

Jan Burian - Dvanáct druhů samoty
Jan Burian se v poslední době zhlédl v monotematických nahrávkách a jeho další počin "Dvanáct druhů samoty" není jiný. Vybral si víceméně stejné spolupracovníky jako na dvojalbu "Muži jsou křehcí": Jiřího Buriana a Mikoláše Růžičku z Republic Of Two, zvukaře Ondřeje Ježka a již potřetí za sebou na jeho albu zpívá Lenka Dusilová. Dalšími hosty jsou cellistka Terezie Kovalová, Aleš Janoušek s lesním rohem, Tadeáš Haager a bubeník Southpaw Jan Janečka. Jan Burian na tomto albu zpívá, napsal všechny texty a kromě tří i všechny melodie. Kterým směrem se tento český písničkář, muzikant, hudební skladatel, básník, publicista, spisovatel a moderátor vydal tentokrát, můžete poslouchat v krátkých ukázkách všech skladeb z alba na stránkách vydavatelství Indies MG.


The Bones - Berlin Burnout (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: punk / rock

Bones - Berlin Burnout
Rebelové z formace The Bones uvádějí na trh svůj první živák na CD a DVD "Berlin Burnout". Speciálně pro tyto účely uspořádali muzikanti vystoupení v berlínském klubu SO36 a kromě samotné show o pětadvaceti písních přinášejí divákům pohledy do zákulisí a všechny natočené videoklipy. Set bude dostupný ve třech verzích - jako klasické DVD nebo CD a speciální edice s oběma nosiči. Malou ochutnávku v podobě traileru najdete na MySpace.com stránkách kapely a pokud byste si The Bones chtěli poslechnout i naživo, přijďte 16. května do pražského klubu Futurum.


Robin Thicke - Sex Therapy:The Experience (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: r'n'b / pop / soul

Robin Thicke - Sex Therapy:The Experience
R'n'b zpěvák bílé pleti Robin Thicke zatím v našich zemích moc nebodoval a i jeho čtvrté album "Sex Therapy: The Session", které vyšlo na sklonku loňského roku, prošlo téměř bez povšimnutí. Třeba to ale změní jeho deluxe reedice "Sex Therapy: The Experience". K původnímu seznamu skladeb přibylo ještě pět písniček navíc, ale tentokrát už bez hostů, kterými jsou na originálním vydání Jay-Z, Snoop Dogg, Estelle, Kid Cudi, Game, Jazmine Sullivan, Ludacris a Nicki Minai. Thicke pak dohromady s producentským týmem, kde nechybí Polow da Don, Toby Gad, Teddy Riley nebo Swizz Beatz, natočil album ovlivněné hlavně klasickým soulem. Můžete se s ním seznámit prostřednictvím jeho MySpace.com.


Kivimetsän Druidi - Betrayal, Justice, Revenge (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: folk / metal

Kivimetsän Druidi - Betrayal, Justice, Revenge
Finští metalisté z formace Kivimetsän Druidi vydávají po dvou letech nové album plné fantasy melodií "Betrayal, Justice, Revenge". Šestice muzikantů v čele se zpěvačkou Leeni-Mariou se po velkém úspěchu s debutem "Shadowheart" cítí dospěleji, což se promítlo i v devíti nových skladbách. Jak uvedli sami členové formace, skvělý obrázek o konceptu celého alba podává už samotný přebal. Vedle klasické verze bude k dostání i rozšířená edice se dvěma bonusovými skladbami. Jestli se vám potenciální investice vyplatí, posuďte sami z ochutnávky v podobě písní "Seawitch And The Sorcerer" a "Of Betrayal" na MySpace.com kapely. Najdete tu taky podrobného průvodce albem.


Katapult 2010 - Radosti života (Supraphon)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: bigbít

Katapult 2010 - Radosti života
Olda Říha byl po úmrtích Anatoli Kohouta, Jiřího "Dědka" Šindeláře i Karla "Káši" Jahna postaven před rozhodnutí: nechat Katapult už být, nebo hledat nové spoluhráče. V ukončení muziky mu zabránil příval mailů fandů a navíc nebylo ani třeba hledat nové spoluhráče. Ti se objevili tím nejpřirozenějším způsobem - z nejužšího okruhu kapely. Na baskytaru hraje pětadvacetiletý Andy Budka a na bicí třicetiletý Ondřej Timpl. Pro odlišení od předchozího Katapultu byl přidán k jeho názvu letopočet 2010, spojení s generačně mladšími muzikanty navíc přineslo do charakteristických říhovských songů tvrdší bluesové prvky. Možnými prvními singly jsou písně "Casablanka" a "Metrosexuál", na CD bonusově připomenuté obrazovou stopou s dokumentem o natáčení. Krátké ukázky všech nových písniček jsou k dispozici na stránkách vydavatelství Supraphon.


Axel Rudi Pell - The Crest (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: heavy metal

Axel Rudi Pell - The Crest
Německý kytarista Axel Rudi Pell patří k nejplodnějším hudebníkům současné heavymetalové scény a v pořadí třináctá studiovka je toho důkazem. Novinka nazvaná "The Crest" potěší především milovníky poctivého heavy metalu desítkou nových písní. Jednu ze skladeb - "Devil Zone" - si můžete poslechnout na oficiálních stránkách Axela Rudi Pella. Kytarista dobře ví, že podle tohoto kousku budou posluchači posuzovat zbytek alba, a tak upozorňuje, že každá z písní je zcela odlišná - ať už se jedná o rychlost, nebo o její charakter.


The Futureheads - The Chaos (Panther)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: post-punk revival

The Futureheads - The Chaos
Post-punková formace z anglického Sunderlandu The Futureheads svoje čtvrté album "The Chaos" začala připravovat hned po posledním velkém turné. Od předchozí "This Is Not The World" tak k vydání novinky uplynuly dva roky. Při skládání se čtveřice nechala inspirovat i nedávnými politickými a ekonomickými událostmi - na paškál si vzala především politiky a bankéře. I přes vážnost tématu ale neztratila nic ze svého smyslu pro humor. Kdo by měl zájem o něco málo čerstvého post-punku, ať zabrousí na MySpace.com formace; "The Chaos" je tam již komplet k slyšení.


Rhapsody Of Fire - The Frozen Tears Of Angel (EMI)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: symfonický power metal

Rhapsody Of Fire - Frozen Tears Of Angel
Za uplynulé čtyři roky se u Rhapsody Of Fire (původně Rhapsody) odehrála spousta změn. S novou nahrávací smlouvou u labelu Nuclear Blast se před časem pustili do příprav osmé řadovky, kterou navazují na koncepční příběh "The Dark Secret Saga". Novým dílem bude uzavřena sága, která začala před šesti lety nahrávkou "Symphony Of Enchanted Lands II - The Dark Secret". Muzikanti dali dohromady (včetně bonusů v digipacku a v japonské edici) dvanáct skladeb a jejich produkci opět obstaral kytarista Luca Turilli a klávesák Alex Staropoli. Novinka má být rychlejší a více orientovaná na kytary. Jestli to je pravda, sami posuďte poslechem krátké ukázky skladby "Reign Of Terror" na oficiálním webu Rhapsody Of Fire.


Různí - Najkrajšie uspávanky (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: lidová hudba

Různí - Najkrajšie uspávanky
Následující titul uvítají především rodiče, kteří chtějí v klidu uspat svoje ratolesti a kterým nevadí, že to bude ve slovenštině. "Najkrajšie uspávanky" jsou, jak titul napovídá, z velké části výběrem těch nejkrásnějších slovenských lidových ukolébavek pro ty úplně nejmenší. Skladby byly navíc vybírané samotnými dětmi na základě reakcí na jednotlivé písničky.


Dále vychází:

Arma Gathas - Dead To This World (Mystic Production)
Asia - Omega (Mystic Production)
Crashdïet - Generation Wild (Mystic Production)
Dáda Patrasová - Pasu, pasu písničky (Supraphon)
David Holmes - The Dogs Are Parading - The Very Best Of (Universal)
Extreme - Take Us Alive (Mystic Production)
J. V. H. Voříšek/V. J. K. Tomášek - Messa Con Graduale Et Offertorio / Missa In B (Supraphon)
Kissin Dynamite - Addicted To Metal (Mystic Production)
Melody Gardot - My One And Only Thrill + Worrisome Heart Double Pack (Universal)
Petr Spálený - Dítě štěstěny (3CD) (Supraphon)
Rhapsody Of Fire - Frozen Tears Of Angel (EMI)
Různí - Starstruck (soundtrack) (EMI)
Různí - Stereo Love Dance Hits2010 (Universal)
Skyforger - Kurbads (Mystic Production)
Standa Hložek & Petr Kotvald - Holky z naší školky / Největší hity (Supraphon)
Tarot - Gravity Of Light (M.A.B.Records)
Tesla - Alive In Europe ! (Mystic Production)
Vladis - Generacia (EMI)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY