Alan Wilder - Rád jsem se s Depeche Mode opět setkal

16.04.2010 05:00 - Petra Hubáčková a Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Projekt Recoil je současným působištěm Alana Wildera. Debut "1+2" vyšel před čtyřiadvaceti roky, Wilder ale brzy vydá první kompilaci "Selected" a zavítá do Prahy. Nejenom na ni přišla během telefonátu řeč. Stejně tak Alan prozradil své pocity ze společného vystoupení s Depeche Mode po dlouhé odmlce.
Alan Wilder (Recoil)
© www.mute.com
Za pár dnů vyjde tvému projektu Recoil výběr "Selected". Jak pro tebe bylo složité vybrat to "nejdůležitější"? Přece jen projekt Recoil není postaven na hitech z radií, ale na uceleném tématu daného alba.

Neřekl bych, že to bylo těžké, měl jsem k dispozici dobrý materiál. Jen nám chvíli zabralo to dobře poskládat. Musím dodat, že na předchozím albu to bylo složitější. Vytvořit toto nové CD byla skvělá šance zjistit, jestli je možné dát všechny songy dohromady a jestli to tak bude fungovat.

Dočetla jsem se, že v rozšířeném vydání "Selected" fanoušci najdou i disk s remixy a zcela novými úpravami skladeb z desky "subHuman". Jak tě napadlo vybrat tyto písně? Měl jsi v hlavě nějaký koncept, kterého jsi chtěl docílit?

Chtěl jsem vybrat to nelepší, co kdy Recoil vytvořili, a pro mě osobně jsou některé ze skladeb ze "subHuman" snad nejkvalitnějším materiálem tohoto projektu. Také jsem si je chtěl znova zkusit zahrát. Když si to tak vezmu, na "Selected" jsou převážně skladby z posledních třech desek a i tam jsem se držel zásady použít to nejlepší. A výsledkem je tato směsice.

Oproti promo tour k "subHuman" tentokráte dojde i na "live" prezentaci Recoil. Na co se můžeme těšit? S čím ti pomohl Paul Kendall a kde jsi na něj vlastně natrefil?

Nyní se bude jednat z části o audiovizuální show. Většinu jsme připravili s Paulem a pak jsme přidali ty vizuální prvky a další efekty. Je to něco odlišného, něco, co není k vidění každý den. Sám to beru jako neobvyklé propojení, které by návštěvníkům mohlo přinést nezapomenutelné zážitky. Co se týče Paula, toho znám už několik let. Spolupracovali jsme jako editor a inženýr. Poznali jsme se a zkusili to spolu. Od té doby ho mám rád a vycházíme spolu dobře.

Alan Wilder...

Alan Wilder
... se narodil 1. června 1959 v Londýně a své hudební zkušenosti načerpal na škole a ve skupinách Daphne & The Tenderspots, The Korgis, Real To Real a The Hitmen. Na počátku roku 1982 se přes konkurz dostal k Depeche Mode. To se však nemuselo stát, kdyby se bylo včas přišlo na fakt, že Alan nepřiznal svůj skutečný věk. Pro tvorbu DM se na několik dalších let stal nepostradatelný jako studiový inženýr a hráč na klávesy a bicí; parťáci mu tehdy neřekli jinak než Slik. Po vysilujícím turné k desce "Songs Of Faith And Devotion" však kapelu opustil a od té doby se naplno věnuje jen svému projektu Recoil, na němž mu hostovalo nespočet zajímavých hostů (Douglas McCarthy z Nitzer Ebb, Diamanda Galás, Joe Richardson a další). Po rozchodu s Depeche Mode prý dokonce dostal nabídku od Roberta Smitha, aby se stal součástí The Cure, na tu ale nakonec nepřistoupil. Jeho manželkou je zakladatelka skupiny Miranda Sex Garden Hepzibah Sessa, s níž má syna Stanleyho Dukea a dceru Paris.

V tiskové zprávě jsem se dočetla, že některá videa pro tebe přichystal Igor Dvorský, bubeník kapely Lakeside X. V čem tě jeho práce tolik oslovila?

Poprvé jsem na něj narazil, když jsme přijeli do Prahy před třemi lety. Setkal jsem se s ním a už tehdy jsem si myslel, že by naše spolupráce mohla být prospěšná. Zůstali jsme v kontaktu a když jsem chystal tuto show, zase jsme se dali do řeči. Naše komunikace probíhala prostřednictvím internetu, kam jsem uploadoval hudební soubory.

V Praze se na prezentaci "Selected" objeví i Douglas McCarthy z Nitzer Ebb, chystáte něco speciálního? Dočkáme se nějaké vaší další spolupráce?

Nitzer Ebb a já strávíme společně na scéně nějakou chvíli a něco zahrajeme. Máme za sebou pár společných remixů, ale do budoucna nic moc neplánujeme. Nevychází to hlavně časově, sám budu delší dobu na turné.

Alan Wilder + Depeche Mode
© facebook interpreta
Nedá mi to, abych se nezeptala na tvé únorové vystoupení s Depeche Mode v rámci akce Teenage Cancer Trust, kdy jsi Martina doprovodil na klavír při krásné "Somebody". Jaké jsi z toho měl pocity a jak sis tento večer vlastně užil? Byl jsi nervózní?

Bylo mi ctí se na této akci podílet a mám na to jen dobré vzpomínky. Rád jsem se s nimi opět setkal a hrál. Celý dojem ještě asi umocnil fakt, že tato akce byla pro mnohé velkým překvapením. Asi nejvíc jsem si to uvědomil, když jsem vstoupil na scénu. Trošku jsem se bál, protože jsem s nimi na turné nebyl už pěkně dlouho. A byl jsem na začátku trochu nervózní, ale pak to bylo v pořádku.

P. S.: Alan Wilder se v našem hlavním městě zdrží přes celý víkend. Pokud se tedy na koncert Alana Wildera nechystáte, můžete ho zastihnout ještě v pondělí 19. dubna od 13 do 14 hodin v prodejně Bontonland na pražském Václavském náměstí. Fanouškům zde rád rozdá pár podpisů.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY