Knoflíky lásky v objetí elektronických pulsů

16.04.2010 12:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Kieran Hebden si s "There Is Love In You" vyhrál do posledního detailu a chrlí akumulované vibrace. Dle hesla "kdo si hraje, nezlobí" vznikla vypiplaná deska, jejíž dominantou jsou melodie, úryvky vokálů a propletené rytmy. Fandové se mohou radovat, vyšlápnutá cesta má nové tváře, které se neokoukají.
8/10

Four Tet - There Is Love In You

Skladby: Angel Echoes, Love Cry, Circling, Pablo's Heart, Sing, This Unfolds, Reversing, Plastic People, She Just Likes To Fight
Vydáno: 25.1.2010
Celkový čas: 47:15
Žánr: idm, electronic, experimental, ambient
Vydavatel: Domino Recording
Zapomeňte na spolupráci s Davidem Arnoldem (kompozice "Crawl, End Crawl" ze závěrečných titulků Bondovky "Quantum Of Solace") a Burialem (dvojtrackový dvanáctipalec z loňska), Four Tet je zpět v plné síle. Na svém pátém studiovém albu se sune dál a v maximální míře sampluje své načerpané zkušenosti, pohrává si s melodiemi a evidentně vyzdvihuje Aphex Twina, jehož tvorbu má nastudovanou i pozpátku. "There Is Love In You" je svým způsobem májová variace na rozkvetlé stromy a květiny, ve které se objevují také všechna skupenství lásky. Nepokoušejte si ale povzdechnout, že už to není taková bomba jako "Rounds" nebo "Everything Ecstatic", Hebden totiž hledal nové možnosti. A našel je.

Maximálně vás může zaskočit jen jedna zrada. "There Is Love In You" totiž není jednoznačně přímočará a snadno stravitelná, potřebuje svůj čas (dle stejného algoritmu nesoucí označení "sbližování se s novou personou ve vašem životě"). Jasným tahounem je devítiminutový hymnus "Love Cry", který je nasycen nakumulovanou energií a v němž o sebe naráží poctivý kus melancholie s optimismem. Vedle rytmicky šlapajících chvil si Kieran rád pohrává s téměř poklidnými atmosférami, blízkými až hraně ambientu: zvonkohra v "Circling", téměř akustická předehra "This Unfolds" nebo závěrečná romantika "She Just Likes To Fight".

Four Tet protentokrát hrábl i po fragmentech vokálů, které mu pomáhají jak najít doplňující výrazivo pocitů, tak poplést hlavu náznaky popových popěvků. "Angel Echoes" budiž jasně čitelnou ukázkou, která vás vnese do reality jeho vnitřního já. Nový singl "Sing" pro změnu parafrázuje princip a obkoukává fragmentovou strukturu nesmrtelné "Windowlicker" již zmiňovaného Aphex Twina; samostudium přineslo své plody. "There Is Love In You" nestojí na místě - i když nikam splašeně nechvátá - a ukazuje, jak lze snadno a bez zbytečné komplikovanosti (za použití decentního minimalismu) dosáhnout maxima.

Kieran Hebden roztrhl pytlík s knoflíky. Každý má jiné zabarvení a představuje jiné nálady. Z nich pak poskládal pestrost "There Is Love In You", která vás obepne jako hřejivá vesta. Paradoxně ji neradi budete sundávat; i v momentu, kdy venku budou panovat vedra a vy vyrazíte někam do klubu.


Four Tet - Sing


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY