Cesta ke kořenům ETC...

25.03.2010 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Vladimír Mišík vydal před listopadem 1989 čtyři řadová alba. Ta vyšla na podzim loňského roku v pečlivě připravené reedici "Déja vu". Shrnuje prvních třináct let ETC... a přináší vskutku cenný a zajímavý exkurz do jedné z nezaměnitelných etap dějin našeho bigbítu.
9/10

Vladimír Mišík & ETC... - Déja vu (1976-1987)

Skladby: CD1: Cesta do dětství, Kde je můj stůl?, Jednohubky, Bazarem proměn, Proč ta růže uvadá, Stříhali dohola malého chlapečka, Biograf, Syn Daidalův, Obelisk, Já mám schůzku o půl páté, Lady Vamp, U kiosku, Pomalu v revolver se ztrácí víra
CD2: Nejlepší ženská našich dnů, Ty II., V hotelu Belveder je dnes tanec, Jam session, Taxůvku jsme chytli, Sochy, Na okraji, Variace na renesanční téma, Sladké je žít, Šero v kavárně
CD3: Dobrý ráno, Výkřiky ze sna, Malá paní, Dopis, Vanda a Žanda, Déja vu, Kdo přijde po mně, Samotáři, Blues o křestních listech, Tma stéká do kaluží
CD4: Nezapomeň, Možná, Návštěvní den, Pes Franta a Kant, Pochod adolescentů, Když se zešeří, Doteky, Noční můra, Bazaar Of Change (Bazarem proměn), Cinema (Biograf), Why Does This Rose Fade And Die (Proč ta růže uvadá), Tea And Crumpets (Jednohubky), Where´s My Desk Gone (Kde je můj psací stůl), They Cut Off The Little Boy´s Hair (Stříhali dohola malého chlapečka), Lady Vamp, I Have A Date At Half Past Four (Já mám schůzku o půl páté), Son Of Daedalus (Syn Daidalův)
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 53:49 + 38:32 + 41:36 + 73:58
Vydavatel: Supraphon
Vladimír Mišík je živoucí bigbítovou legendou. Prošel mimo jiné kapelami Matadors, Blue Effect či Flamengo. V sedmdesátých letech si založil ETC... a té zůstal i přes různé nepřízně osudu, včetně dvouletého zákazu činnosti, věrný dodnes. Remasterovaný a výpravný čtyřdiskový box "Déja vu (1976-1987)" přináší pohled na počátky kapely a ukazuje vývoj, kterým prošla za prvních třináct let svého života.

Soubor je fantastickým studijním materiálem nelehkých sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Talentovaný Mišík se obklopuje dalšími zajímavými osobnostmi, nejen muzikanty. Namátkou to jsou Hrubý, Nejezchleba, Skoumal, Kulhánek, ale také Haloun, Kainar, Hrabě, Dědeček a mnoho dalších. Vznikají legendární skladby, které fungují dodnes. A také jiné, zejména ty z alba "ETC...4", ke kterým už však zub času nebyl tak milostivý.

To ale není v tomto případě podstatné. Mišíka je zajímavé a příjemné studovat na jeho kompletní tvorbě: na skladbách jako "Variace na reneasanční téma" nebo "Stříhali dohola malého chlapečka", na písních z dnešního pohledu zabitých elektrickými bubny nebo na anglicky nazpívaných skladbách z první desky. Komplet doplněný nemalým množstvím dalších bonusů je k tomuto studiu díky velmi poctivé práci jeho tvůrců tím ideálním materiálem.

To, že se podařilo zkompletovat ranou tvorbu Vladimíra Mišíka & ETC... tak zdařilým způsobem, je v době, kdy vznikají různě odbytá dílka, příjemným blýskáním se na lepší časy. Ukázkou, že když se chce, tak to jde. V překrásně a graficky čistě zpracovaném dílu od Karla Halouna a Luďka Kubíka se zasvěceným rozhovorem Ondřeje Bezra je "Déja vu" tou nejlepší oslavou jedné z legend českého bigbítu.

Vyplatí se čas od času vrátit se k podobným kořenům. Sledovat, čím je ovlivněna dnešní hudba, z čeho čerpají současní autoři a kde hledal inspiraci právě Mišík. Nedívat se jenom vpřed a nehonit se pouze za trendy záležitostmi, ale nacházet souvislosti a udělat si čas na ohlédnutí se zpět. Doplňovat mezery hudebního vzdělání a nespokojit se jen s výběrovými kompilacemi. A díky "Déja vu" to lze velmi snadno. Stačí jen chtít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY