Slyšeno v předstihu: Slash - Slash

22.03.2010 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Slash - Slash
© facebook interpreta
Není na světě mnoho kytaristů, které by podle způsobu hry poznali i obyčejní hudební fandové, kteří samotný nástroj nijak neovládají. Slash mezi ně bezpochyby patří. Jeho kytarová sóla ve skladbách Guns N' Roses, jako jsou třeba "Sweet Child O' Mine" nebo "Don't Cry", přetrvala nyní už desetiletí a stále znějí skvěle. I proto by bylo logické, kdyby natočil desku, na níž bude jeho sólující kytara hrát prim. Naštěstí se tomu tak nestalo, a jeho sólovku si mohou užít všichni rockoví posluchači, nejen ti, pro něž je vrcholem umění několikaminutová kytarová onanie.

Slash na "Slash" pozval převážně kolegy z rockové branže (výjimkou jsou jen Fergie z Black Eyed Peas a Adam Levine z Maroon 5) a namísto toho, aby je nutil do něčeho, co by jim nesedělo, v podstatě všem ušil písničky na míru. Album tak otevírá klasická cultovská vypalovačka "Ghost" s Ianem Astburym za mikrofonem, Ozzyho "Crucify The Dead" by slušela kterékoli jeho desce z posledních dvou dekád, Kid Rock si zase střihl letní hitovku s dívčími sbory, která jako by byla dvojčetem jeho nedávného hitu "All Summer Long". A tak by se dalo pokračovat jméno za jménem. Klasický rockový zvuk, který Slashově kytaře sluší nejvíce, na desce naruší jen "Saint Is A Sinner", v níž si zazpíval Rocco DeLuca. U této poloakustické skladby s mírným latino nádechem by nikoho určitě nenapadlo, že v ní může mít prsty ten zarostlý chlapík s cígem v koutku úst.

Slash
© myspace.com/slash
Protože Slashovi už chybí živé hraní, po vydání alba vyrazí na turné, kde si vokální party na svá bedra vezme Myles Kennedy, jinak frontman kapely Alter Bridge a také zpěvák s velkým rozsahem, o němž jako o náhradě Roberta Planta uvažovali Led Zeppelin. Právě on jako jediný na desce nazpíval dvě skladby, přičemž ta druhá, "Back From Cali", na ni byla dodána jen chvíli před finálním termínem. Na koncertech samozřejmě kapela nebude hrát jen písně z tohoto alba, ale nabídne průřez celou Slashovou kariérou od Guns N' Roses, Slash's Snakepit po Velvet Revolver.

Slashova eponymní sólovka vyjde v pondělí 5. dubna a bude obsahovat tyto skladby: Ghost (Ian Astbury), Crucify The Dead (Ozzy Osbourne), Beautiful Dangerous (Fergie), Back From Cali (Myles Kennedy), Promise (Chris Cornell), By The Sword (Andrew Stockdale), Gotten (Adam Levine), Doctor Alibi (Lemmy Kilmister), Watch This (Dave Grohl a Duff McKagan), I Hold On (Kid Rock), Nothing To Say (M. Shadows), Starlight (Myles Kennedy), Saint Is A Sinner (Rocco DeLuca), We're All Gonna Die (Iggy Pop).

Pokud chcete z desky ochutnat už nyní, na Slashově MySpace.com najdete k poslechu pilotní singl "By The Sword" s Andrewem Stockdalem z Wolfmother, z oficiálního kytaristova kanálu na YouTube.com pak pochází přiložený krátký dokument z nahrávání:



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY