Filewile: Švýcarsko vrací úder

04.04.2010 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Zatímco na svém debutu Filewile nabídli možná až příliš mnoho kontrastních podob, na aktuální nahrávce "Blueskywell" jsou buď smutní, nebo veselí. Sluší jim to ale v obou případech. Opuštění duševní členitosti a zařazení se do škatulky be simple je největší proměnou těch méně známých švýcarských bohů.
8/10

Filewile - Blueskywell

Skladby: Sombrero Or Die, Number One Kid, Kick The Spacedrum, Radio Tower, Bug, Blueskywell, Robibot, One Space Town, The Cave, King Of The World, Iron Lady, Balaton Soupdrink, Swahee Swahoo, Codeine
Vydáno: 2.11.2009
Celkový čas: 59:51
Žánr: electronic, dub, pop
Vydavatel: Mouthwatering Records
Duo Dustbowl a Dejot se rozrostlo o další členy, kteří původně jen hostovali v jednotlivých písních projektu. Integrace nových tváří s sebou přinesla čerstvý vítr, a nová deska tak zní svěže, neotřele a často překvapuje zajímavými momenty.

Ano, "Blueskywell" je deskou plnou překvapení. Tam, kde byste čekali důraz, nechávají Filewile jednotlivé tóny proplout bez povšimnutí a vy si ony melodické smyčky zafixujete až po několikátém poslechu. A naopak tam, kde si vás Filewile už napoprvé získají, vás dále již jen stále pevněji spoutávají. "Blueskywell" je díky všudepřítomnému a nápaditému dubstepu neskutečně originální a zároveň těžko popsatelný. Tu jízdu plnou invence si jednoduše musíte prožít sami.

Úvodní "Sombrero Or Die" je mystický dub, který je na hony vzdálen popovější podobě souboru, přesto z něj lze rukopis Dustbowla a Dejota vyčíst. Crossover "Number One Kid", kde se dubstep propojil s rapem a popem načichlým refrénem, patří do zvláštní nakopávací kategorie, podobně jako nejvíce rozjuchaná záležitost celé desky - "Kick The Spacedrum". Následující "Radio Tower" ovšem ukazuje jedinou správnou cestu, po které se Filewile při nahrávání své druhé desky mohli vydat.

Naléhavost skrytá pod jemnými melodiemi. Hra na umění, které je uměním jen díky správně zvolené strategii hry samotné. Tvorba plná oxymóronů. Přestože se většinu času šeptá, deska jako celek výrazně a vyzývavě křičí. Závěrečné zasněné platíčko "Codeinu" um švýcarské party jen podtrhuje. Svět vibruje přesně tak, jak si v Bernu usmyslí, a to je moc dobře. Pokud hledáte zaručené antidepresivum, kašlete na všechny tabletky a poslouchejte Filewile. "Blueskywell" nabízí terapii bez jakýchkoliv vedlejších účinků a (skoro) zadarmo.


Filewile - Number One Kid


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY