Kdo tady chce zemřít šťastný?

29.03.2001 05:00 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Na novém albu "Supersonic Speed" dokazují Die Happy, zač je toho rockový loket.
8/10

Die Happy - Supersonic Speed

Skladby: If, Go For It, One Million Times, Violent Dreams, Supersonic Speed, Happy Now, 5 pm, Wasted, Higher Ground, Like A Fower, Show Me Heaven, Fortune, Now Or Never

Celkový čas: 51:12
Poprvé jsem Die Happy slyšel někdy před lety, kdy vydali album "Dirty Flowers". Nevím ani, co to bylo za písničku, jen si pamatuji, že mě nijak nezaujala a v hlavě mi zůstala pouze informace, že je to německá kapela, ve které zpívá dcera olympického Petra Jandy Marta. Před nedávnem však kapela podepsala smlouvu s BMG a nyní je na světě jejich další, bez diskuzí skvělá, deska "Supersonic Speed".

Právě díky titulní skladbě jsem si jich všiml na rockové kompilaci "Hardware", kde i mezi známějšími kolegy docela vyčnívali. Přesně takhle si představuji současnou rockovou pecku, navíc s velkým hitovým nápřahem. Naštěstí není "Supersonic Speed" na albu osamocena, a i když je ze všech skladeb asi nejlepší, ostatní jí velmi zdatně šlapou na paty. Velké pozitivum má kapela právě v Martě, která výborně zpívá a dovede se opřít jak do rockových vypalovaček, tak i do pomalejších věcí. Na druhé straně její přítomnost velmi svádí ke srovnávání se známějšími stájovými kolegy Guano Apes, kteří mají také v čele zpěvačku. Podle mě ovšem Marta zpívá lépe a také se u Die Happy vůbec nerapuje, i když hudební výraz mají obě kapely hodně podobný.

Na desku se Die Happy podařilo naskládat třináct vzácně vyrovnaných rockových pecek. Už úvodní "If" ve středním tempu vás utvrdí v tom, že kapela umí hrábnout do strun a to pořádně tvrdě. "One Million Times" je zpočátku mnohem klidnější, ale když se Marta dostane k refrénu, máte chuť být pod pódiem a skákat do rytmu. Následující "Violent Dreams" je jednou z nejlepších skladeb, ostatně kombinace klidnějších slok a úderného refrénu skupině skvěle vychází i v dalších písních. Hodně zajímavá je i "5 pm", která ze začátku vyznívá téměř jako jamování v nějakém baru. I když nejlepší je kapela v rychlých rockových peckách, ve kterých může zpěvačka plně ukázat kvality svého hlasu, taková závěrečná baladička "Now Or Never" je skvělou pochoutkou. A když skončí, neubráníte se zmáčknout replay a celou desku si sjet znovu.

Svým novým albem šlapou Die Happy na paty nejen Guano Apes. Podařilo se jim skloubit výborný rockový nápřah s kvalitními skladbami a vyspělým zpěvem Marty Jandové. Tahle holka nám ve světě ostudu rozhodně nedělá.

CD k recenzi poskytla firma BMG.

Album: Die Happy - Supersonic Speed
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 51:12
Skladby: If, Go For It, One Million Times, Violent Dreams, Supersonic Speed, Happy Now, 5 pm, Wasted, Higher Ground, Like A Fower, Show Me Heaven, Fortune, Now Or Never



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY