Nadzemkou z New Yorku do Afriky. A zpátky

23.02.2010 05:00 - Miroslav Böhm | foto: facebook interpreta

Stejně jako loni vyšla i letos jedna z nejočekávanějších indie desek roku už v lednu. Jenže na rozdíl od Animal Collective se z Vampire Weekend stala masová záležitost, což podtrhuje nejen natočené MTV unplugged, ale i jednička v americkém prodejním žebříčku. Proč? Protože "Contra" je... POP.
9/10

Vampire Weekend - Contra

Skladby: Horchata, White Sky, Holiday, California English, Taxi Cab, Run, Cousins, Giving Up The Gun, Diplomat's Son, I Think Ur A Contra
Vydáno: 11.1.2010
Celkový čas: 36:40
Žánr: indie rock
Vydavatel: XL Recordings
Jedna věc musí zaznít hned na úvod. I proto, že Vampire Weekend se na "Contra" zachovali úplně stejně a už na pilotním singlu "Cousins" šli donaha. Pokud vám přišli na debutu divní, přijdou vám ještě divnější. Pokud vás iritovala jejich nuceně pozitivní dynamika a afektovaný zpěv Ezry Koeniga, budete je ze stejného důvodu přímo nesnášet. A pokud jste je před dvěma lety obviňovali z nestoudného plagiarismu, účelového popu a znásilňování afrických beatů, budete se tlouct do hlavy, jak je sakra možné, že ještě nešpehují v hudebním důchodu patnáctky z okna.

Jenže ono se to s Vampire Weekend má asi jako s míchanými drinky. Čím více barev, tím větší kýč. Čím více vrstev, tím větší chuťový průjem. Čím více pruhů, tím více Adidas. Ale... jsou prostě chvíle, kdy je Tequila Sunrise středobodem celého vesmíru. Pokud jste po vydání debutu zdrženlivě váhali, díky "Contra" se pod to můžete bez problémů i podepsat: Vampire Weekend jsou tím nejnitěrnějším extraktem chytrého indie popu. Dost chytlaví na to, aby s nimi MTV natočila unplugged koncert, dost indie na to, aby z nich Pitchfork učůrával, a dost odvážní na to, aby v rámci současné scény zněli nezaměnitelně.

Debutová placka "Vampire Weekend" byla cesta newyorskou nadzemkou skrz naskrz šedesátými léty. Ale na konečné jste měli saharský písek v uších, v kapse klíčenku s bejby Sfingou, na pravé botě velbloudí hovno (nehoří!) a ještě měsíc se vám chtělo tančit, jen když hrál dj embe. Vampire Weekend to totiž vzali z Manhattanu až na kraj Queens přes celou Afriku. A tohle kouzlo se nevytratilo, jen jsou VW místo šedesátek někde u The Clash. "Contra" je hudební gangsterka, která převrací vnímání hodnot - boduje přidanou uměleckou hodnotou balancující na úrovni hloubky vesnických zábav.

Pokud jsou Vampire Weekend pop budoucnosti, pak je na čase oprášit slovo cool a přiznat si, že již brzy bude fajn být popař. Na současné hudební scéně totiž není zábavnější kapela.


Vampire Weekend - Contra


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY