Hlavní je udělat si hezky

17.02.2010 05:00 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Otevřete si láhev vína, povím vám příběh. Ale nejdříve nezbytné upozornění: všechny postavy a děje jsou smyšlené. Veškerá podobnost se žijícími lidmi nebo se skutečnými událostmi je naprosto zavádějící. Mimo hudby znějící v pozadí. Ta je skutečná. Je to eponymní deska kapely Esence. Bude to dlouhý příběh.
4/10

Esence - Esence

Skladby: Klonovaná, Počasí, Amerika, Lístek, Vyjeme s vlky, Muzikál, Střepy, Vyhoďme ho z kola ven, Povodeň, Santa María, Zůstaň v pohodě, Tvář, Membrány
Vydáno: prosinec 2009
Celkový čas: 47:19
Vydavatel: kapela
Odcházeli jsme, na můj vkus předčasně, z Let It Roll. Najednou ses zastavila a do mých zarudlých očí vážně pronesla, že si musíme promluvit. Ne teď. Odpoledne. V parku u řeky. Zpozorněl jsem. Pokaždé, když sis chtěla popovídat (mimochodem tahle potřeba nikdy nevzešla ode mě), nesneslo to odkladu. Musí jít tedy o něco mimořádného. Zabývat se tím víc jsem ale v daný okamžik nezvládl. Později odpoledne mě probudil zvuk telefonu. Nepřijatá zpráva s časem našeho setkání. Došly mi dvě věci. Nejsi doma a do schůzky zbývá třicet pět minut.

Venku byla zima, ale díky slunečním paprskům se to dalo zvládnout. Ostatně chtít od února teplejší počasí může jen nekritický propagátor globálního oteplování. Minul jsem výlepovou plochu s volebními plakáty neurčitého data. Jen pozvánka na odpolední koncert skupiny Esence ho měla jasný. Když jsem zahýbal ke schodům do parku, byly slyšet první tóny. Přemýšlení mi většinou nedělá problémy, ale zvládnout najednou důvody, proč někdo hraje v mrazu uprostřed parku a proč jsi mě sem vlastně pozvala, se ukázalo jako neřešitelný rébus.

Nebýt bezdomovců s lahví vína v ruce zel by improvizovaný parket prázdnotou. Ani v bezprostředním okolí se netvořily davy. Mladá otrávená maminka s kočárkem, trojhlavé stádo důchodců, partička zevlounů se špekem, jedna intelektuální fanynka s brýlemi, jedna bez. Nikdo z nich mi tě nepřipomínal. Ještě že byl otevřený malý stánek s občerstvením. Při čekání na svařené víno jsem se ti snažil dovolat. Marně. Už první doušek podaného nápoje mě příjemně zahřál. Spálený jazyk byla přijatelná oběť. A tak jsem se zaposlouchal do Esence.

To, co jsem doposud považoval za přípravu, se ukázalo být už regulérní součástí koncertu. Napadlo mě, že nejistý výkon zpěváka je součástí jejich image. Mdlý dojem z hudby už jsem omluvit nedokázal. Co by je tak k němu mohlo vést? Snad jedině snaha, aby se posluchač soustředil na texty. Vzal jsem to jako výzvu. Tedy až poté, co mí noví kamarádi trvali na tom, abych si s nimi vyměnil teplý nápoj za studený. Což se pak ještě několikrát opakovalo. Nelze tedy zcela vyloučit, že jsem některé slovní obraty pochopil špatně.

Například verš ve skladbě "Povodeň": "Hlavní je prej naučit se udělat si hezky," mi dal zabrat a ke správnému rozhřešení nepřispěla ani jeho druhá část: "Ve světě, kde mrakodrapy padaj jako švestky." Nejdřív jsem si vzpomněl na t(s)ebe a pak na slivovici. Nevím, jestli zrovna tohle byl autorův záměr. Ale nejspíš za to mohlo víno. Stejně jako za slzy, které mně vyhrkly u ploužáku "Střepy". Nejtklivější písničky, kterou jsem od dob "Víš" slyšel. A stejná reakce přišla i u "Santa María", když nám všem zpěvák prozradil, že: "Až jednou zmizíme, newyorská burza se nezhroutí."

V té době už jsem tvé číslo vytáčel asi podvacáté. Obcházely mě zoufalství a strach. Z toho, co zazní z pódia, i z možnosti, že pokud odejdu, minu tě. Naštěstí mou situaci kapela pochopila. Zařadila song "Zůstaň v pohodě". Na pár minut se to povedlo. Hned s následujícím kouskem "Tvář" ale byly mé fobie zpět. Naposledy jsem se rozhlédl a pomalu odcházel. Až po oznámení názvu dalšího kousku "Membrány" jsem přidal do kroku. V tom mi telefon oznámil příchod nové zprávy. Prý to celé byla pomsta za Let It Roll. Od té doby nevím, jestli se mám bát více tvé důmyslnosti, nebo toho, že znáš kapelu Esence. Na zlámané beaty tě ale pro jistotu už nikdy nevezmu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY