Fantasticky teple popová polyfonie

08.02.2010 00:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Owen Pallett je tvůrcem známého autorského projektu Final Fantasy. Nyní představil poprvé desku, která je podepsána jeho vlastním jménem. Album "Heartland" je totiž první nahrávkou vydanou i v Japonsku a zjevná snaha vyhnout se záměně pojmů - tedy jeho Final Fantasy - se slavnou videohrou, je zcela na místě.
9/10

Owen Pallett - Heartland

Skladby: Midnight Directives, Keep The Dog Quiet, Mount Alpentine, Red Sun No. 5, Lewis Takes Action, The Great Elsewhere, Oh Heartland Up Yours!, Lewis Takes Off His Shirt, Flare Gun, E Is For Estranged, Tryst With Mephistopheles, What Do You Think Will Happen Now?
Vydáno: 12.1.2010
Celkový čas: 46:40
Žánr: indie rock, baroque pop, indie pop
Vydavatel: Domino
Projekt Final Fantasy - a tedy i Owen Pallett - se proslavil mnoha významnými oceněními. Tento dnes třicetiletý Kanaďan se nedávno rozhodl prezentovat se nadále výhradně svým občanským jménem, aby se nadobro vyhnul mýlkám se Square Enix videohrami. V letošním roce dokonce plánuje pod svým vlastním jménem i vydání všech počinů Final Fantasy. "Heartland" je Owenovou třetí oficiální studiovkou v početné diskografii a seznamu kolaborací. Jeho smyčcové aranže je možno slyšet kupříkladu u Pet Shop Boys, Miky nebo projektu Beirut.

Všímaví posluchači poslední dobou nejspíše postřehli návrat jakýchsi symfonických, přeneseně klasicky polyfonních tendencí devatenáctého století, které jsou více a více odráženy v současných indie žánrech. "Heartland" je vyčnívající a velice povedená nahrávka, která toto tvrzení výstižně potvrzuje. Pallettovy smyčcové aranže jsou už samy o sobě slyšitelným důkazem jeho obrovských schopností. Jeho kompozice skladeb jsou nikoliv pseudozpátečnické klišé, ale jdou do hloubky a v kombinaci s popovějšími prvky dokreslují jeho osobité a bizarní hudební cítění.

Svéráznými, mystickými a poetickými texty je deska přinejmenším obohacena. Posluchači s rozšířenou slovní zásobou angličtiny matně napovídají fakta o Palletově homosexualitě a jeho životních i citových souženích. Owen Pallett nabízí veledílo, na kterém slyšíme i hudebníky Pražského symfonického orchestru nebo Jeremyho Garu, bubeníka Arcade Fire. Nahrávka byla dotvořena v Reykjavíku, přesněji v Greenwich Studios, odkud známe například "Medúllu" od Björk.

V polovině března přiveze tento osvědčený houslista, povýšený na revolučního a funkčního komponistu, svůj "Heartland" i do pražského NoDu. Vystupovat bude v České republice již potřetí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY