Vibrující olympionici z Bristolu

25.01.2010 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Andrew Hung a Benjamin Power se dali dohromady před šesti lety a vydali dvě vynikající desky. "Tarot Sport" je kulminující jízda napříč hudebním experimentem, z kterého tříští zapálení pro vzájemnou soudržnost a nečekané zvraty. Pokud máte rádi psychedelické exkurze, v této si budete maximálně libovat.
9/10

Fuck Buttons - Tarot Sport

Skladby: Surf Solar, Rough Steez, The Lisbon Maru, Olympians, Phantom Limb, Space Mountain, Flight Of The Feathered Serpent
Vydáno: 14.10.2009
Celkový čas: 58:39
Žánr: electronic, experimental, drone, post-rock
Vydavatel: ATP Recordings
Každý z nich vstřebával jiná ovlivnění a rázem tu byl střet milovníka nepolapitelného Aphex Twina a vedle něj zastánce Mogwai. Když udělali neskutečný remix "If I Had A Heart" Fever Ray, kdy song zcela rozebrali po svém, dalo se celkem tušit, že "Tarot Sport" na svého předchůdce "Street Horrrsing" naváže. Zároveň to je start posuvu do nové zvukové roviny, Fuck Buttons to totiž nehodlají zapíchnout na jedno místo a odtud už nevylézt.

"Tarot Sport" je zhudebněný dostih přes záludné překážky. Nejdříve se nadechnete k hloubkovému průzkumu ploch "Solar Surf": třesknuté mrazy elektronických ruchů a zvuků vás budou pod kůží zprvu pekelně pálit, posléze se dostaví extáze z dalších chodů. Přes "Rough Steez" se dostanete k prvním zlomům celého závodu, to když peloton postihnou první dramatické ztráty ("The Lisbon Maru") a dostaví se plnohodnotné emoce, když váš favorit začne udávat tempo ("Olympians"). Krutý střih režiséra a rázem jste odkopnuti do temného vesmíru, v kterém energetické výboje ruší vaši poklidnou výpravu za poznáním nových galaxií. "Flight Of The Feathered Serpent" je pak kostrbatý, ale šťastný návrat do lokací, které znáte (a říkáme jim domov).

Benjamin a Andrew se rádi pitvají v jiskřivých seskupeních nápadů. V několika momentech se naplno oddají electro harašmentu ("Phantom Limb" snad i odhaluje tajnou kartu v podobě reverze Orbital v kraftwerkovském duchu); někdy naopak sáhnou po táhlých provazcích tónů, které vám budou do nekonečna omílat, až jim propadnete. "Surf Solar" je v určitých ohledech ironické přegenerování dvou ér tvorby Jeana Michela Jarreho (tučňáci v klipu "Oxygene IV" a experimentální hrátky ze "Zoolook"). Další spojnice napadne u zmíněné "Olympians". Nejenom pro mě jsou olympijská vítězství spojená s Vangelisovou oslavou "Chariots Of Fire" a myslím, že dozrál čas současnosti dopřát novou hymnu. Fuck Buttons nabízejí řešení a snad se ve Vancouveru pochlapí...

"Tarot Sport" je brilantní spojení ruchů, návalu energie a rytmů, které vás dokonale vyždímají. Fuck Buttons ve svém vlastním světě postupují krok za krokem k novým dimenzím a s ohledem na aktuální datum ročníku deset lze i s odstupem říci, že jejich druhé album patří k vrcholům loňskému maratónu na tři sta šedesát pět dnů.


Fuck Buttons - Surf Solar


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY