Pro tohle je milovali

16.02.2010 05:00 - Katka Šebestová | foto: facebook interpreta

Konec, řekl frontman Fall Out Boy Pete Wentz a tisíce srdcí po celém světě se rozesmutnělo. Jedna z nejvýraznějších pop punkových kapel zastavila po pouhých osmi letech na čas své působení a aby zmírnili smutek, který po jejich prohlášení zavládl, loučí se s opravdu nabušenou výběrovkou.
9/10

Fall Out Boy - Believers Never Die: Greatest Hits

Skladby: Dead On Arrival, Grand Theft Autumn/Where Is Your Boy, Saturday, Sugar, We're Goin Down, Dance, Dance, A Little Less Sixteen Candles, A Little More "Touch Me", This Ain't A Scene, It's An Arms Race, Thnks Fr Th Mmrs, "The Take Over, The Breaks Over", I'm Like A Lawyer With The Way I'm Always Trying To Get You Off (Me & You), Beat (feat. John Mayer), I Don't Care, America's Suitehearts, What A Catch, Donnie, Alpha Dog, From Now On We Are Enemies, Yule Shoot Your Eye Out, Growing Up
Vydáno: 16.11.2009
Celkový čas: 64:00
Vydavatel: Universal
Když někdo vydává kompilaci největších hitů, tak za a) slaví kulaté výročí své kariéry, za b) usmyslel si to management, za c) umřel a rodina rýžuje na výběrovkách. Pak je tady speciální škatulka, do které spadli Fall Out Boy. Fanoušci čekali na novou desku, kapela se ale na čas rozpadla. Díru v hrudníku, kterou fanouškům svým oznámením vyrvali, zaplátovali alespoň největšími hity.

Mnoho z vás zná Fall Out Boy jako partu z přední strany Brava nebo Popcornu. Dlouho to ale na takový status nevypadalo. První dvě alba formace z nich dělaly spíše hvězdy klubové scény, kterou náctileté frajerky ve svém hledáčku nemají. Změnilo se to samozřejmě až podepsáním smlouvy u velkého vydavatelství, možností distribuovat desku ve velkém a propagovat singly.

Když si odmyslím všechny ty bulvární slinty kolem, tak Fall Out Boy za těch osm let zanechali za sebou docela dobrou stopu. Prim u nich hraje především nápaditost. Vtipně pojmenované singly, které mají v průměru šest slov, ale tohle byla prostě jeden čas móda. Pak klipy, u kterých se nesmáli jen zarytí pesimisté. A to všechno samozřejmě bylo orámováno solidními prodeji, vysokými umístěními a nablýskanými soškami.

Fall Out Boy, kteří většinu času ladili nástroje do pop punkových zvuků, mají i velký plus za odvahu spolupracovat se zajímavými jmény. Jejich nahrávacím studiem prošli Jay-Z, Kanye West, John Mayer nebo Debbie Harry. Většinu singlů ale naložili jen na vlastní bedra a spolupráce, za které dostávali x palců nahoru od kritiků, nechávali skromně jen jako řadové písničky na albu.

Největšími šlágry byly bezesporu singly z desek "From Under The Cork Tree" a "Infinity On High". Pohrdavá "This Ain’t The Scene, It’s An Arms Race", rytmická "Dance, Dance", na kterou Fall Out Boy pro svůj peprnější text uvalili embargo, aby se nezpívala v pěveckých soutěžích, nebo zřejmě nejúspěšnější hit jejich kariéry "Thnks Fr Th Mmrs" tvoří gró výběrovky. Pěkně chronologicky seřazené singly doplnili Fall Out Boy pěti dalšími písněmi. Novinkovými "Alpha Dog" a "From Now On We Are Enemies" a vánočními písněmi, které vyšly jen na vybraných kompilacích.

Kromě singlů ale deska skrývá další tajemství. Booklet placky je výborná retrospektiva. Desítky fotek od vzniku kapely až po její zánik včetně útržků z kapelového deníku, jak jednotlivé desky vznikaly a příběhy z cest. Právě tato zdánlivá drobnost povýšila celou kompilaci o stupeň výše. A Fall Out Boy i ve svém posledním díle dokazují, že jsou mistři detailů, kteří snad svou hudební pauzu nemyslí nikterak definitivně.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY