Nové desky pro 3. týden

17.01.2010 05:00 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Poněkud dietnější nabídka vydavatelství dává možnost představit novinky okrajových žánrů. Tentokrát se například dostane na operu "Popelka" v podání Metropolitní opery nebo na extrémní metal od Valkyrja a Six Feet Under. Zřejmě nejznámějším jménem tohoto týdne budou OneRepublic v čele s Ryanem Tedderem.
Pokud se v pondělí 18. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

OneRepublic - Waking Up (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: pop-rock

OneRepublic - Waking Up
Je to až k neuvěření, že si frontman OneRepublic Ryan Tedder našel v kolotoči skládání a produkování hudby pro ty největší hvězdy současné pop music i trošku času na svoji domovskou kapelu a natočil s ní druhou desku "Waking Up". Na jejím vzniku se podílela celá skupina, ovšem největší penzum práce a produkci měl na starosti pochopitelně Tedder. K nám se nahrávka dostává s mírným zpožděním - za Atlantikem vyšla už před měsícem - a pop-rock pětice z Colorada sklízí zatím ohlasy pochvalné i průměrné. Ke kterému názoru se přikloníte vy, můžete zjišťovat pomocí několika písniček na MySpace.com formace.


Lostprophets - The Betrayed (Sony Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní rock

Lostprophets - The Betrayed
Vznik čtvrté desky velšské kapely Lostprophets "The Betrayed" provázely od samého začátku nejrůznější problémy, ať už s labelem nebo s producenty. To ve výsledku znamenalo téměř tříleté zpoždění. Nakonec se ale vše podařilo a deska právě vychází - o něco temnější, pesimističtější, apokalyptičtější a odvážnější. Při jejím nahrávání se tato alternativně rocková šestice inspirovala u kapel jako Faith No More nebo Refused a výsledkem je kritikou velmi chválená nahrávka s mírně odlišným zvukem, než na jaký jsou příznivci zvyklí. Malou ukázku z desky kapela nahrála na své MySpace.com.


Six Feet Under - Graveyard Classics 3 (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal

Six Feet Under - Graveyard Classics 3
Floridští deathmetalisté nabízejí svým fanouškům třetí díl do sbírky drsných předělávek. Muzikanti se při výběru písní snažili volit songy, na kterých vyrůstali nebo na které jakožto fanoušci nedají dopustit. Do desítky písní, jejichž produkci obstaral frontman Chirs Barnes, se tak dostal například kousek "A Dangerous Meeting" od Mercyful Fate nebo "Destroyer" od Twisted Sister. Na svůj MySpace.com profil umístili muzikanti další z novinek - "At Dawn They Sleep" původně od Slayer.


Elina Garanča - La Cenerentola (DVD) (Universal)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: opera

Elina Garanča - La Cenerentola
Momentálně jedna z nejlepších mezzosopranistek světa, lotyšská operní pěvkyně Elina Garanča, a newyorská Metropolitní opera spojily své umění v představení "Le Cenerentola", což je opera z pera Gioacchino Rossiniho na motivy pohádky "O Popelce", ovšem s komediálními prvky. Jelikož ne všichni fanoušci tohoto žánru mají možnost navštívit Metropolitní operu, jistě přivítají možnost zhlédnout toto představení alespoň na DVD. Titul obsahuje hned dva disky s kompletním záznamem ve zvukových formátech Stereo PCM a v DTS 5.1 a opatřeným titulky v šesti světových jazycích. Že je tato opera opravdu zábavná, můžete zjistit například na videoukázce na YouTube.com.


Valkyrja - Contamination (Mystic Production)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: death metal

Valkyrja - Contamination
Extrémní metalová formace Valkyrja připravila po třech letech nové album plné nekompromisních songů. Na desítce řinčivých kousků si pochutnají především fanoušci tvrdých kapel jako Mayhem, Marduk nebo Watain. Ve stejných studiích jako pracovala poslední ze zmiňovaných skupin vznikalo i druhé CD této švédské sebranky. Nahrávání probíhalo během června a července loňského roku za dohledu producenta Torea Stjerna. Milovníci black metalu mohou vzniklý materiál otestovat na MySpace.com profilu formace, kde najdou k poslechu dvě nové písně "Oceans To Dust" a "Solstice In Withdrawal".


Karel Čapek - Povídky z jedné a z druhé kapsy (Popron Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Karel Čapek - Povídky z jedné a z druhé kapsy
Detektivní sborník "Povídky z jedné a z druhé kapsy" Karla Čapka patří mezi to nejlepší, co bylo v rámci tohoto žánru u nás napsáno. Není proto divu, že se dostalo i na jeho vydání v podobě audioknihy na dvoudiskovém CD. Převyprávění těchto povídek dostali na starost vynikající čeští herci a mistři mluveného slova - Ladislav Mrkvička, Josef Somr a Stanislav Zindulka. Vy se díky nim můžete zaposlouchat do krásné češtiny a přenést se do prvorepublikové atmosféry, v níž se "Povídky z jedné a z druhé kapsy" odehrávají.


Hamlet - La Puta Y El Diablo (Warner Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: alternativní metal / heavy metal

Hamlet - La Puta Y El Diablo
Pětičlenná formace Hamlet pochází ze slunného Španělska. S novým albem "La Puta Y El Diablo" (anglicky "The Harlot And The Devil") se hlásí o slovo po čtyřech letech a posluchačům moderního metalu na něm přináší desítku španělsky zpívaných songů. Španělština je ostatně hlavní devízou kapely a jak zní naživo, poznají brzy i čeští fanoušci. Hamlet společně s kapelami Sepultura, Pro-Pain, Crowbar vyráží na turné a třikrát zahrají i u nás - 18. dubna v Písku, den na to v Brně a 20. dubna v Praze.


Jan Kraus, Ivan Kraus - To na tobě doschne (Popron Music)
web / MySpace.com / psali jsme
žánr: mluvené slovo

Jan Kraus, Ivan Kraus - To na tobě doschne
Bratři Ivan a Jan Krausovi se sešli znovu společně na pódiu pražského divadla Viola, aby navázali na svou úspěšnou nahrávku "Číslo do nebe". Ivan Kraus tentokrát vybral povídky ze své knihy "To na tobě doschne" a společně se svým bratrem Janem, známým hercem a moderátorem, se ujal jejich četby. Veselé příběhy velké a velmi originální rodiny Krausovy interpretují oba sourozenci o to věrohodněji, že oni sami byli hrdiny a účastníky většiny úsměvných příhod.


Dále vychází:

Cobra Starship [Feat. Leighton Meester] - Good Girls Go Bad (singl) (Warner Music)
Crosby, Stills & Nash - Crosby, Stills & Nash (vinyl) (Warner Music)
Crosby, Stills & Nash - Demos (vinyl) (Warner Music)
David Crosby - If I Could Only Remember My Name (vinyl) (Warner Music)
Lordi - Get Heavy (Sony Music)
Manassas - Pieces (vinyl) (Warner Music)
Nirvana - Live At Reading (vinyl) (Universal)
Sarah Brightman - Trees They Grow So High (EMI)
Stephen Stills - Stephen Stills (vinyl) (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY