Severské poprockové melancholie, které tehdy bodovaly

08.01.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Jedna z nejslavnějších finských rockových formací The Rasmus oslavila loni úctyhodné jubileum. Jako klišé formu oslavy pro fanoušky představili na konci listopadu kýčovitou bestofku, která láká "na to nejúspěšnější" a na dosud nevydaný duet s frontmankou Nightwish. S tou druhou...
5/10

The Rasmus - Best Of 2001-2009

Skladby: In The Shadows, No Fear, Guilty (Us Mix), October & April (feat. Anette Olzon), First Day Of My Life, Livin' In A World Without You, F-F-F-Falling, Chill, Immortal, Justify, Shot, Funeral Song, Ghost Of Love, Open My Eyes (Acoustic Version), In My Life, Ten Black Roses, Sail Away
Vydáno: 28.11.2009
Celkový čas: 66:13
Vydavatel: Playground Music Scandinavia
I v Česku existuje docela slušná báze fanoušků The Rasmus. Loni tito severští pánové oslavili patnáct let své exsitence a prezentovali svou historicky druhou kompilací, která má mapovat to nejprodávanější z tvorby od jejich komerčního vstupu mimo hranice Skandinávie. Takže větší polovinu těch notorických kusů, které v cyklech nepřetržitě bombardovaly éter.

Jak již titul "Best Of The Rasmus 2001-2009" napovídá, dostaneme to nepřekvapivě, nechronologicky a nic víc. Jeden dosud nevydaný track, píseň "October & April" poskytuje omezenou radost z "něčeho raritního". Ve skutečnosti se jedná o více než rok starou píseň, která se nevešla (nebo raději nevešla) na poslední řadovku "Black Roses". Hostuje v ní Anette Olzon, současná zpěvačka také finského, ale poněkud tvrdšího uskupení - Nightwish. Přestože se tato kolaborace velice příjemně poslouchá, budí pocit, že možná Lauri Ylönen a jeho gang spíše neměli co nabídnout, než že se chtěli zavděčit.

Máme možnost slyšet bísajdovou verzi singlu "Open My Eyes", akusticky a živě, kterou bylo možné nalézt na singlu "Shot" nebo na zahraničních verzích šesté řadovky "Hide From The Sun". Dále album nabízí speciální mix songu "Guilty", opět ze singlu. Navazuje už jen zmíněný duet a ony slavné a slíbené "nejlepší pecky". "In The Shadows" počínaje, historicky nejčerstvějším singlem "Justify" konče. Z určitého úhlu pohledu kolekce výborných, seversky melancholických a velice oblíbených i povedených singlů. V tuto chvíli je bezpředmětné se pozastavovat nad úžasným pěveckým projevem Lauriho nebo nad místy chytrými verši či nápaditostí v mezích rockového uskupení a spektrem stylů, které The Rasmus za poslední léta předvedli.

Jedná se o klasickou bestofku, která zkrátka operuje se vším "podstatným", co kapela za poslední léta představila. Zazlívat se jim dá to, že nešli hlouběji do svého archívu a nenabídli víc.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY