Nezpátečnický výlet s vyjetou Yoko

05.01.2010 05:00 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

Mýty opředená a (nejen) sebou zvaná čarodějnice Yoko Ono vydala na podzim novou desku. Díky laťce, kterou si nastavila před dvěma lety vydaným "Yes, I'm A Witch", bylo album "Between My Head And The Sky" i očekávané. Hned první aspekt prozrazující hudební posun je zjištění, že se nejedná o standardní sólovku.
7/10

Yoko Ono Plastic Ono Band - Between My Head And The Sky

Skladby: Waiting For The D Train, The Sun Is Down! (Cornelius Mix), Ask The Elephant!, Memory Of Footsteps, Moving Mountains, CALLING, Healing, Hashire Hashire, BETWEEN MY HEAD AND THE SKY, Feel The Sand, Watching The Rain, Unun. To, I’m Going Away Smiling, Higa Noboru, I’m Alive
Vydáno: 21.9.2009
Celkový čas: 58:38
Žánr: experimentální art-rock
Vydavatel: Chimera Music
Yoko se opět pokusila vrátit zpět ke svým hůře identifikovatelným žánrům a sestavila apdejtovanou verzi své legendární psychotropní květinkované kapely Plastic Ono Band, do jejíhož čela dosadila svého syna Seana Lennona.

První sekundy působí docela odstrašivě. Pomyslíte si, že se Yoko asi na stará kolena chtěla zavděčit fanouškům, kteří jí věrně stojí po boku a podporují ji celá ta desetiletí, a proto jim chce předhodit obnovenou verzi toho, čemu kdysi podlehli. Polknete a posloucháte dále. Zjišťujete, že na ní a jejím avantgardním působení nacházíte něco zvláštního. Její pěvecký projev je nepříjemně podmanivý. Afektovaný a lexikálně v mnoha místech nesmyslný, heky a skřeky nabitý. Pověstné hrdelní onanie občasné členky Fluxusu jsou zkrátka za ta léta již passé.

Deska se roztáčí a vy cítíte její pomyslné úrovně - v první lyrické, něžné a poetické skladby ("Healing", "Feel The Sand"), v další dojemné, truchlivě citlivé balady ("I'm Going Away Smiling", "Unun. To"), za doprovodu piána a violoncel. Anebo v úplně jiné rovině - stupňující se, hudebně dramatické, pseudoskočné písně s elektronickými prvky a překvapivě i rytmy ("The Sun Is Down").

Díky ryze umělecké podstatě alba zažívá posluchač jakousi emocionální výpravu. A to i do historie - cítí nefalšované rytmy a užívá si dvou sólových elektrických kytar ve dvou zvukových kanálech. Dostane i dávky poezie, revolučních výkřiků, japonštiny a retro echo efektů na vokálech. Deska může mylně působit zpátečnicky, může být brána jako další zcestný výlev jedné staré rozvzpomínané paní umělkyně... Bezpochyby si to ale nezaslouží.


Yoko Ono Plastic Ono Band - I'm Going Away Smiling (live)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY