Metalisté v průměrném punku

28.12.2009 14:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Punkový label Cecek Records již dlouho dává výraznější prostor naprosto neznámým formacím, které jsou undergroundem i v rámci subkultury.Občas se v tomto výběru pak zjeví sestava, která stojí za dlouhodobější pozorování. Zářným příkladem jsou i Backfliping Dog s deskou "Alter Ego".
5/10

Backfliping Dog - Alter Ego

Skladby: Intro, Sbormistr, Hovado, Bečva separatist, Discof!l, Sám proti sobě, Zmrd, Intro II., Král sklepa, Zabijáci, Fašo, Alter ego
Vydáno: červen 2009
Celkový čas: 21:37
Vydavatel: Cecek Records
Ač se to možná nezdá, tak většina názvů punkových kapel odráží i veškeré jejich ambice. Pokud se někdo nazve Rozšlapaný chrastítko, asi neplánuje výraznější expanzi na scéně, zatímco název Backfliping Dog by mohl poukazovat na silné vlivy kalifornských kapel a zvuk ne nedopodbný Sum 41 a Blink 182. Jenže v tomhle případě to je chyba, a to vskutku fatální: jmenují se anglicky, ale znění až moc česky, alespoň v punkovém ranku. Nejsou mi nikterak známy ambice kapely, ale hudebně se budou zatím těžko etablovat jako průměr domácí scény, jejich perspektivy vidím rozhodně ve tvrdších stylech. To, co nabízejí na své desce, působí jen dojmem, že se jedná o "Alter Ego" nějakého thrashového komanda. Takže Backfliping Dog nejsou melodický punk ovlivněný The Offspring, ale tvrdá punková kapela, která chce nasraně vypovědět světu svoje utrpení, a to nikoliv melodickou formou, ale naštvaným řevem.

Hrát punk se řekně jednoduše, hudební omezenec to i rychle odsoudí, ale ono to není zrovna jednoduché. Punk se dá uchopit z mnoha konců a objekt našeho zkoumání to vzal za ten metalový. Zpěv je řádně nasraný, kytary burácejí a hřmějí, bubeník se však místy utápí v unylém punkovém kolovrátku bez kapky invence. A když si troufne na nějaké ostřejší bubenické kejkle, přícházejí na řadu rytmické nesrovnalosti v nohách. Je to velká škoda, protože se šlapavou metalovou rytmikou by kapela byla o notný kousek dále. Takhle jde o metal-punk s bubeníkem, který nezvládá. Drobná výhrada pak musí přijít i ke zvuku kytar v songu "Hovado", který má zavánět ska. Absolutně se sem nehodí, strunám chybějí zvonivé výšky, tak nutné pro tento styl.

Textová stránka je zvláštní, specifická a originální. Morální odsouzení sklepmistra Fritzla je nepochybně na místě, ovšem s kontroverzním sbormistrem Kulínským si už tak jist nejsem. A kritika opíjení se v songu "Hovado"? Inu, rád bych viděl svědomí textařovo, protože u národa s nejvyšší průměrnou spotřebou piva na hlavu padne jen těžko takovýto text na úrodnou půdu. Projevy domáckého dialektu kapely pak sice určitě poukazují na upřímnost výpovědí, ale při pokusech o věší úspěch bych je viděl jako velkou překážku.

"Alter Ego" je deska veskrze průměrná, i když místy zajímavá, tu vokálem, jinde textem, ale nikde vícero věcmi. A varovný prst zdvihám nad songem "Fašo". Je radikální, šlape, má jasný názor, ale nikde jsem nenašel ani slovo o jeho původu. To by snad nebylo nijak divné, kdyby ovšem nešlo o cover bratislavské undergroundové punkové smečky Mladé Rozlety. V roce 1988 jej měli na demu jako "Skurvený skinhead". Nenapsat autora a navíc ještě na mnoha místech zprasit text, to by se stávat němelo. I to je jen ukázkou cesty, kterou Backfliping Dog musejí ještě ujít.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY