Definitivní destrukce rapové megastar

03.12.2009 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

50 Cent věří sobě i své hudební produkci. Zapomněl se však vcítit do vkusu hiphopového mainstreamu roku 2009. Na "Before I Self Destruct" sice rapper působí velmi suverénně, hudební podklady však jdou proti trendu, čímž sám sebe odsoudil ke komerčnímu neúspěchu. 50 Centova éra definitivně skončila.
4/10

50 Cent - Before I Self Destruct

Skladby: The Invitation, Then Days Went By, Death To My Enemies, So Disrespectful, Psycho feat. Eminem, Hold Me Down, Crime Wave, Stretch, Strong Enough, Get It Hot feat. Lloyd Banks, Gangsta's Delight, I Got Swag, Baby By Me feat. Ne-Yo, Do You Think About Me, OK, You're Right, Could've Been You feat. R. Kelly
Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 57:12
Vydavatel: Universal
"Get Rich Or Die Tryin'" a "The Massacre" byly svého času bomby. Singl za singlem dobýval hitparády, skladby bavily, zněly skvěle. Od roku 2006 50 Cent pracoval na desce "Before I Self Destruct", kterou ale nakonec předběhl "Curtis", jehož nahrál v průběhu roku 2007. Prohrál souboj s "Graduation" Kanye Westa, přesto se 50 Cent rapování nevzdal. "Curtis" ale úplně zázračný nebyl, zpětně však lze říct, že mu prodloužil kariéru rapové megastar první kategorie. "Before I Self Destruct" totiž na chytlavost předchozích alb nenavazuje.

Po prvním poslechu jsem desku označil za odpad stejně jako poslední G-Unit. Povinnost je však nahrávku stokrát důkladně proposlouchat. A co jsem zjistil? Že je na desce 50 Cent sice silný, ale celé úsilí jde jaksi mimo. "Before I Self Destruct" mělo vyjít jako street mixtape, ne jako plnohodnotné album, kterého se mají prodat miliony. Jednoduše se ho miliony neprodá. Je známo, že dnes prodává Kanye West nebo producenti á la Timbaland. 50 Cent se ale těmto moderním trendům ve zvuku hip hopu vyhnul a udělal si desku tak nějak po svém.

"Before I Self Destruct" se stejně jako třeba Eminemovo "Relapse" bude líbit příznivcům tvrdého stylu beatů, žádných radostně znějících cinkátek. Skladbu jako "Ayo Technology" tu nenajdete. Eminem však na rozdíl od 50 Centa s poslední deskou slušné prodeje zaznamenal: nikdo od něj totiž roky nic neslyšel a nečekalo se, že album nenaváže na kvality takové "The Eminem Show". To 50 Cent nás od "Curtise" zásoboval pravidelnou dávkou různých songů, které se masám nelíbily, takže zlý výsledek prvního týdnu prodeje lze jen částečně svést na brzké uniknutí finálního alba. Překvapivě však rok starý singl "Get Up", který se na desku nakonec nedostal, svou úrovní převyšuje většinu desky.

Nebudeme se bavit o textech, všichni si dokážete představit, o čem může gangsta rapper povídat, hlavní je hudba. Podmínkou pro dobrou píseň je dobrá hudba, dobrý text je jen plus. A tady právě 50 Cent nedokázal vytvořit nic kloudného pro rádia. Chápu fanoušky temnější zvukové produkce, ale v hiphopovém mainstreamu se prostě více líbí "If I Can't" než "Back Down". Nesporné kvality i přes zvuk, který vytvořil člověk, jenž má v mysli ghetto, a ne drinky u pláže, však mají rozhodně "Psycho" s Eminemem a "OK, You're Right", což je po dlouhé době první věc od Dr. Dre, která se mi líbí. Skvělý společný track "Crack A Bottle" nakonec zůstal jen pro Eminemovo album. Zvláštně líbivě může zapůsobit intonování v "Hold Me Down", o jiných skladbách nemá cenu se zmiňovat.

Zvláště ke konci je album vyloženě trapas. Do té doby se jede gangsta styl a najednou přijdou tři r'n'bčka s Ne-Yem a R. Kellym. "Baby By Me" má něco do sebe, ve srovnání s jinými singly 50 Centa se však jedná o slabý odvar. Celkově je hudebně "Before I Self Destruct" slabý odvar toho, co nám 50 Cent servíroval před lety. Oceňuji, že si vybral svůj styl a možná naivně nečekal, že tak nikoho nebude zajímat. Deska se vám musí buď líbit, nebo ne, nic mezitím asi není. Kdyby se názory všech vyprůměrovaly, lépe než moje hodnocení by to ale asi nevyšlo.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY