Videotermix: textař Tomáš Roreček

14.11.2009 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Spisovatel a textař Tomáš Roreček vyjádřil své pocity ze tří předložených videoklipů a svým doporučením nám udělal radost. To když si zvolil starší kousek Moimira Papaluscu & The Nihilists. Okomentoval nový klip Jamieho Culluma, pamětihodnou ulítlost od The Avalanches a především nový singl Kláry.
Tomáš Roreček je veřejnosti znám především jako autor textů pro Kryštof, Chinaski, Ready Kirken, ale třeba i Kamila Střihavku či Anetu Langerovou. Píše však i básně a říkanky pro děti i dospělé. Vedle toho je ředitelem zavedené reklamní agentury a příležitostným fotografem. Na jaře mu vyjde album s názvem "Připraveným", kde má na svědomí všechny texty, které opatřil hudbou Emil Valach, produkcí Boris Carloff a svým zpěvem třeba Michal Malátný, Ivan Hlas, Richard Krajčo nebo Jana Lota.

KLIP NOVINKA

Jamie Cullum - I'm All Over It (2009)

Jamie Cullum, Colours Of Ostrava, Černá louka a Slezskoostravský hrad, 10.7.2009
Jamie Cullum právě vydává novou desku s názvem "The Pursuit" a pilotním singlem se stala právě píseň "I'm All Over It". Sám autor se přiznal, že celou skladbu měl hotovou za hodinu a půl. Naneštěstí stejně dlouho možná trvalo i samotné natočení audiovizuálního materiálu, protože skvělá věc je doprovozena poměrně nenápaditým klipem, v němž není radno hledat něco víc než pohyblivé obrázky.

Jak to vidí Tomáš Roreček...

Písnička je bez debaty výborná a on taky. Klip mě upřímně řečeno moc nebere. Zvolili prostředí hotelu, to zaplnili trochu ulítlýma figurkama, je tam pár hezkých momentů, ale nápad v tom nevidím. A s textem to nijak nesouvisí.


KLIP STAŘENKA

The Avalanches - Frontier Psychiatrist (2001)

The Avalanches
"Frontier Psychiatrist" byl prvním singlem australských The Avalanches. Stal se rovnou jejich největším zářezem. A to především díky videoklipu, který do toho jde po hlavě a mísí v sobě tuny absurdit, šíleností a nelogičností. Jenže celý je proveden s profesionální lehkostí a výsledkem není trapný kýč, jako spíš zábavná podívaná. Že vás na pokraj šílenství nezavede, ale radši nezaručujeme.

Jak to vidí Tomáš Roreček...

No... Vrazit do klipu trpaslíka v plenkách a chlápky v bavorských kožených kalhotách, to už fakt znamená nezastavit se před ničím. (smích) Hudebně mě to pořád zajímá, i když už je to trochu archivní kousek.


KLIP CZ/SK

Klára - Tajně (2009)

Klára
Před nedávnem u nás vyšla recenze na "Tajně" Kláry. Pod článkem se rozhořela diskuse, která přinesla i příjemný objev. Odkaz na pilotní singl. Napadlo nás, že není vůbec na škodu konfrontovat uznávaného textaře s recitátorkou Klárou. Samozřejmě nás zajímal především jeho názor na textovou úroveň základní školy. Po zhlédnutí "nápaditého" videoklipu s hekajícím Taliánem jsme si alespoň v něčem jisti: Klára není z této planety!

Jak to vidí Tomáš Roreček...

Tak tohle je fakt něco... Kdyby to nemysleli vážně, byl by to dobrý fór. Čeština je nádherný jazyk, ale i ona se dá brutálně znásilnit: "Dej mi lístek s číslem, kdy a kde si písnem.“ Ufff. Tohle, bohužel, z hlavy jen tak nedostanu. Nedá se to kvalifikovat jako obecné ohrožení?


Tomáš Roreček doporučuje...

Moimir Papalescu & The Nihilists - Everybody Calls Me An Angel (2004)
Hank je v tom kouzelný a Sonja skvělá. Jejich jízda na vycpaném divočákovi a celkový naivistický styl klipu mě baví, má to zvláštní atmosféru. Jsem moc rád, že pokračují jako Kill The Dandies!, chyběli by mi.

ANKETA
Který z těchto klipů se vám nejvíc líbí?





Podívat se na výsledky



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY