Punk is dead, a to definitivně

18.11.2009 05:00 - Lukáš Benda | foto: facebook interpreta

Po hrdinském činu, kdy RV-4 kvůli cenzuře ze strany pořadatele odvolali koncert ve Světlé, jsem očekával přece jen inteligentnější punk, než jaký nabízí jejich nová deska. Punk pro tupce má svý kupce a "Svou cestou" hloupá jednoduše je. Naživo možná rozpohybuje i nepankáče, studiově ale unudí i mrtvého.
2/10

RV-4 - Svou cestou

Skladby: Táhni nácku, Každodenní šou, Fuck Off šoubyznys, Nemám zájem, Cvičenej čokl, Wir sind Grosse, Svou cestou, Pro nic za nic, Stíny, Politická ZOO, Jsi lepší, Tvrdý drogy ne, Opilecká, Ranní pohoda
Vydáno: 2.6.2009
Celkový čas: 34:39
Vydavatel: Cecek Records
RV-4 je další z řady vesnických kapel, které se projevují typickou českou jednoduchostí a přímočarostí hraničící s malostí. Ortodoxní punks RV-4 vnímají jako své koně, pro nezasvěcené (čti: ty neortodoxní) je však jejich čtvrtá řadová deska "Svou cestou" až příliš rychlá změť něčeho, co má sloužit jako odkaz na HNF. Nejpovedenější záležitostí celého alba tak zůstává jeho vydařený obal.

Punk is dead, a to definitivně. Vždycky nabízel kritiku, nikdy však řešení. Právě to ale dělá repertoár RV-4. Kluci z Benešovska trpí drobnou vadou - zaslepeností. Osobně bych jim pro vyčištění hlavy doporučil výlet do přírody, snad by je pak přešla chuť cítit se neustále frustrovaní a nespokojení. RV-4 jsou vlastně emo. Je fajn být proti všemu a všem, ale člověk by neměl zapomínat, že je to boj, ve kterém ve finále zůstane jen sám ve vzduchoprázdnu. A prázdnota je pro "Svou cestu" asi nejvíce vhodná metafora. Texty se dělí na politické, politické, opilecké a politické. Chvíli je to punk, jindy raw pogo, chvíli zase oi!, jako by ani Kampa & spol. nevěděli, kam se zařadit.

Za kvalitní produkci by se daly označit odmítavá "Nemám zájem" a velice působivá fekální poezie "Ranní pohoda". Opačný pól a vrchol nevkusu znamená "Fuck Off šoubyznys", který svou nehranou slizkostí evokuje spojení punkový Michal David. "Svou cestou" je prostě špatná deska.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY