Temná hmota už není co bývala

16.11.2009 05:00 - Václav Surovec | foto: facebook interpreta

Scar Symmetry mají za sebou již čtvrté album, přesto jsou teprve na začátku své cesty. Kapela totiž nikdy pořádně nekoncertovala, a tak se fanouškům mohla ukázat až v době, kdy v ní její frontman Christian Älvestam už nebyl. Jak moc je jeho absence citelná, však novinka "Dark Matter Dimensions" neodhaluje.
7/10

Scar Symmetry - Dark Matter Dimensions

Skladby: The Iconoclast, The Consciousness Eaters, Noumenon And Phenomenon, Ascension Chamber, Mechanical Soul Cybernetics, Nonhuman Era, Dark Matter Dimensions, Sculpture Void, A Paranthesis In Eternity, Frequencyshifter, Radiant Strain, Pariah (Digi Bonus Track)
Vydáno: 2.10.2009
Celkový čas: 47:39
Žánr: melodic death metal
Vydavatel: Nuclear Blast
Studiového mága Älvestama (působícího ve více než pěti dalších současných uskupeních) nahradili dva noví zpěváci, kteří do skupiny přinesli nový impuls. S Roberthem Karlssonem (death vokály) a Larsem Palmqvistem (melodické vokály) tak Scar Symmetry mohli konečně fanouškům zahrát jejich oblíbené songy naživo, naposledy například v pražském Abatonu. A i když spousta dalších příznivců dodnes nemůže rozdýchat Älvestamův vyhazov, kapela sama přiznává, že již konečně není ničím svázaná a že směřuje pouze směrem vzhůru. Navíc se smlouvou s největším metalovým vydavatelem Nuclear Blast v zádech, u kterého bylo vydáno i aktuální album.

To je po všech stránkách velmi podobné svému předchůdci "Holographic Universe". Temné texty o ještě temnější budoucnosti lidstva, které bude v blízké budoucnosti zotročeno stroji, zůstaly. Genialita hračiček kytaristů Pera Nilssona a Jonase Kjellgrena, kteří se svými vybroušenými sóly nevynechají jediný song, aby předvedli své umění, na albu najdete také. Co jediné snad chybí, jsou delší skladby. Takové jako "Holographic Universe" ze stejnojmenné desky, už na "Dark Matter Dimensions" nenajdete. Stoupenci bývalého frontmana však byli nejvíce zvědaví na nové zpěváky. Roberthovy vokály od těch původních nerozeznáte - jednoznačně trefa do černého. Ty Larsovy už přísné měřítko nesnesou a určitě nejsou takové, jaké by se od Älvestamova nástupce daly čekat. A i když neznalec by po poslechnutí obou posledních řadovek možná rozdíl nepoznal, zarytému symetristovi už by nové album tolik nevonělo.

Proč tedy dávám 7/10? Lepší zariskovat a pohnout se z místa, než uvíznout na mrtvém bodě a ztratit slibně rozjetý začátek, což by u Scar Symmetry štvalo dvojnásob. A co víc, po letech sjíždění placek jsem si konečně mohl užít songy live, čehož bych se zřejmě s bývalým, byť mimořádným zpěvákem nedočkal. Koneckonců, několik formací, kde Älvestam dříve působil, ukončilo svoji činnost předčasně, protože si nedokázaly najít vydavatele. A kdo si chce mermomocí Älvestama poslechnout, nechť zkusí třeba Solution.45, Miseration nebo The Few Against Many. Ve Scar Symmetry už totiž vládnou jiní.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY