Němečtí žabáci v českém rybníčku

26.11.2009 05:00 - Petr Bláha | foto: facebook interpreta

Jakkoliv mohou být takové Rybičky 48 kontroverzní, opovrhované a pomlouvané, jednu věc jim nelze upřít. Díky nim se do zorného pole českého fanouška dostala nejedna kvalitní kapela. Takovým případem jsou i němečtí Green Frog Feet, kteří se hlásí o slovo s novou deskou "On Top Of The Bottom".
6/10

Green Frog Feet - On Top Of The Bottom

Skladby: Capricorn, It's Okay, We Cannot Fall Down, Parachutes, Always, In Your Name, Before It's Too Late, Paranoia, Souled Out, My Friend's Couch, Why, Pay To Play, But You Can Call Me Tomorrow
Vydáno: 9.9.2009
Celkový čas: 40:33
Vydavatel: Rough Trade
Doba je dnes poněkud zvláštní. Se zdokonalováním dopravy se žádná vzdálenost nezdá nepřekonatelnou, alespoň co se týče geografie. O to více pak zamrzí, že naši geografičtí sousedé jsou po hudební stránce neskutečně před námi a my jim koukáme na záda. Zářným příkladem jsou právě Green Frog Feet. Jejich kamarádi z Rybiček 48 jsou sice instrumentálně velice zdatní, avšak německá parta předvádí s velkým přehledem melodickou americkou školu, která je pro 99 % tuzemských muzikantů jen nedostižnou metou.

Naši západní sousedé z téhle kapely valí mix toho nejlepšího, co se dá vyzobat z americké scény. Svůj melodický Eintopf pak vaří dobře a účelně, hladové posluchače hlasu Ameriky jistě zasytí, bude jim i chutnat, ale těžko říct, jestli jim přinese nějaký delší požitek. Místy zazní pokus o pompéznost Green Day, jinde se vynoří nespoutaná melodika Bad Religion a ve finále dojde na nudnou kolovrátkovitost, jak ji předvádí velké procento kalifornských kapel. Je velká škoda, že právě Green Day se nakonec stávají i cílem systematičtějšího vykrádání jako v "But You Can Call", což je zároven jedno z mála vybočení ze žánrových klišé. Druhým je cajdák "Before It's Too Late", který je zároveň asi i nejlepším zářezem na desce.

Avšak tahle nahrávka, bezesporu klišovitá a tendenční, je ve své podstatě nadprůměrným počinem, protože si bere skutečně nejpozitivnější věci z tvorby svých vzorů, a vytváří tím zdánlivě ideální žánrový počin. V intencích české scény by šlo o špičkovou desku, protože instrumentálně není co vytknout, nikde žádná chybička, zpěv intonačně v pořádku. To se u nás vidí tak maximálně u Clou a několika málo vyvolených. Opět se tak otevírá ona fatální propast mezi českým punkrockovým rybníčkem a světovým mořem. A to díky německé kapele, která sáhla po české Rybičce, která by v zahraniční konkurenci nepřežila ani první den...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY