Ruský rap, americký zvuk, české peníze

03.02.2010 05:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

V posledních letech je ženský rap v Česku na vzestupu a objevují se další a další female MCs. Tou první, která vydala desku pod českým vydavatelstvím, je ale Ruska ViLSY. A nedopadlo to vůbec špatně: "Lady Rap" ocení obyvatelé Karlových Varů, kteří v SUVčkách poslouchají současnou americkou klubovou produkci.
6/10

ViLSY - Lady Rap

Skladby: ViLSY On The Mic, Lady Rap, From P To P feat. RENA, Do U Right, Angels feat. DNA, Shot Callin', Right/Left, Magic, Crazy, Praga (Remix), Feelings, Outro
Vydáno: 25.9.2009
Celkový čas: 37:14
Vydavatel: Parlophone
"Ja něpanimáju!"... "Lady Rap" je první v Česku vydaná deska rapové interpretky pod major vydavatelstvím. Toto prvenství si paradoxně připsala Ruska Vilsy (stylizováno jako ViLSY). Zvuk nahrávky je hodně americký a skladby mají názvy v angličtině. Název "Lady Rap" je pak zcela univerzální. Jakou řečí nakonec bude ta MC rapovat, jsem dopředu nevěděl. Česky, rusky nebo anglicky? Vyhrála ta možnost, kterou jsem bláhově čekal nejméně: rusky.

A to je pro mě jako pro ročník nezasažený povinnou ruštinou ve škole velká neznámá. Z Ruska znám pouze Tatu, Ruslanu a rappery Berezina a Seryogu. Nicméně v recenzi na poslední album 50 Centa jsem vyjádřil názor, že hlavní na skladbě je hudba-zvuk a že dobrý text není podmínkou. V tomto případě ho jaksi ani hodnotit nemůžu. Slova Vilsy kidně můžou být skvělá, já vám to ale neřeknu. Rozuměl jsem pouze výrazům jako "na Václaváku", "prošlu Metaxu" a refrénům jako "bounce, bounce," což je bez kontextu nevypovídající.

Zato o zvukových produkcích vám můžu povědět. "Need For Speed: Underground" - přesně do soundtracku této hry by se tracky "Lady Rap" hodily. Pozor, toto je velký kompliment, výběry do herní série NFS obsahují vždycky pecky. A takový electro-industriální hip hop tam má své pevné místo a slouží jako podklad pro ježdění vytuněným autem noční americkou metropolí. Vilsy si sehnala x producentů, kteří současný americký urban sound (tedy jména jako Polow da Don, Jim Jonsin) dokázali na zakázku okopčit. Nebo - druhá možnost - křivdíme a tohle je jejich dlouholetý styl. Nejedná se však o známá jména, u kterých by se našly historické reference.

Těm, co si pročítají Měsíce v hip hopu, by ale něco mělo říct jméno Ondřeje Žatkuliaka: šikovný a aktivní producent pod labelem Everydays produkoval Vilsy chytlavý (i když beatově trochu repetetivní) videosingl "Lady Rap" a také pomalou "Angels", kterou Vilsy věnuje svému zesnulému otci. Na skladbě má sloku i slovenský DNA - je příjemné i něčemu rozumět.

Jako singly by pak nejvíce vynikly "From P To P" s petrohradskou Renou a "Shot Callin'", i zbytek desky je ale hodně slušný. Vlastně žádná skladba není špatná, jen vím, že si desku nezařadím na stálý playlist - kvůli své jazykové indispozici a kvůli tomu, že mě produkce přímo nezbořily. Věřím však, že mnoho čtenářů by udělilo vyšší finální hodnocení a to je dobře.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY