shop.musicserver.cz

Definitivní destrukce rapové megastar

Vydáno: 03.12.2009 05:00 v sekci Recenze - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

50 Cent věří sobě i své hudební produkci. Zapomněl se však vcítit do vkusu hiphopového mainstreamu roku 2009. Na "Before I Self Destruct" sice rapper působí velmi suverénně, hudební podklady však jdou proti trendu, čímž sám sebe odsoudil ke komerčnímu neúspěchu. 50 Centova éra definitivně skončila.

4/10

50 Cent - Before I Self Destruct

Vydáno: 23.11.2009
Celkový čas: 57:12

Skladby: The Invitation, Then Days Went By, Death To My Enemies, So Disrespectful, Psycho feat. Eminem, Hold Me Down, Crime Wave, Stretch, Strong Enough, Get It Hot feat. Lloyd Banks, Gangsta's Delight, I Got Swag, Baby By Me feat. Ne-Yo, Do You Think About Me, OK, You're Right, Could've Been You feat. R. Kelly

Vydavatel: Universal

"Get Rich Or Die Tryin'" a "The Massacre" byly svého času bomby. Singl za singlem dobýval hitparády, skladby bavily, zněly skvěle. Od roku 2006 50 Cent pracoval na desce "Before I Self Destruct", kterou ale nakonec předběhl "Curtis", jehož nahrál v průběhu roku 2007. Prohrál souboj s "Graduation" Kanye Westa, přesto se 50 Cent rapování nevzdal. "Curtis" ale úplně zázračný nebyl, zpětně však lze říct, že mu prodloužil kariéru rapové megastar první kategorie. "Before I Self Destruct" totiž na chytlavost předchozích alb nenavazuje.

Po prvním poslechu jsem desku označil za odpad stejně jako poslední G-Unit. Povinnost je však nahrávku stokrát důkladně proposlouchat. A co jsem zjistil? Že je na desce 50 Cent sice silný, ale celé úsilí jde jaksi mimo. "Before I Self Destruct" mělo vyjít jako street mixtape, ne jako plnohodnotné album, kterého se mají prodat miliony. Jednoduše se ho miliony neprodá. Je známo, že dnes prodává Kanye West nebo producenti á la Timbaland. 50 Cent se ale těmto moderním trendům ve zvuku hip hopu vyhnul a udělal si desku tak nějak po svém.

"Before I Self Destruct" se stejně jako třeba Eminemovo "Relapse" bude líbit příznivcům tvrdého stylu beatů, žádných radostně znějících cinkátek. Skladbu jako "Ayo Technology" tu nenajdete. Eminem však na rozdíl od 50 Centa s poslední deskou slušné prodeje zaznamenal: nikdo od něj totiž roky nic neslyšel a nečekalo se, že album nenaváže na kvality takové "The Eminem Show". To 50 Cent nás od "Curtise" zásoboval pravidelnou dávkou různých songů, které se masám nelíbily, takže zlý výsledek prvního týdnu prodeje lze jen částečně svést na brzké uniknutí finálního alba. Překvapivě však rok starý singl "Get Up", který se na desku nakonec nedostal, svou úrovní převyšuje většinu desky.

Nebudeme se bavit o textech, všichni si dokážete představit, o čem může gangsta rapper povídat, hlavní je hudba. Podmínkou pro dobrou píseň je dobrá hudba, dobrý text je jen plus. A tady právě 50 Cent nedokázal vytvořit nic kloudného pro rádia. Chápu fanoušky temnější zvukové produkce, ale v hiphopovém mainstreamu se prostě více líbí "If I Can't" než "Back Down". Nesporné kvality i přes zvuk, který vytvořil člověk, jenž má v mysli ghetto, a ne drinky u pláže, však mají rozhodně "Psycho" s Eminemem a "OK, You're Right", což je po dlouhé době první věc od Dr. Dre, která se mi líbí. Skvělý společný track "Crack A Bottle" nakonec zůstal jen pro Eminemovo album. Zvláštně líbivě může zapůsobit intonování v "Hold Me Down", o jiných skladbách nemá cenu se zmiňovat.

Zvláště ke konci je album vyloženě trapas. Do té doby se jede gangsta styl a najednou přijdou tři r'n'bčka s Ne-Yem a R. Kellym. "Baby By Me" má něco do sebe, ve srovnání s jinými singly 50 Centa se však jedná o slabý odvar. Celkově je hudebně "Before I Self Destruct" slabý odvar toho, co nám 50 Cent servíroval před lety. Oceňuji, že si vybral svůj styl a možná naivně nečekal, že tak nikoho nebude zajímat. Deska se vám musí buď líbit, nebo ne, nic mezitím asi není. Kdyby se názory všech vyprůměrovaly, lépe než moje hodnocení by to ale asi nevyšlo.

NÁZORY
  • Když to neumím, jdu jinam) (Sandra, 03.12.2009 17:25) Reagovat

    Recenze od tohodle člověka jsou jak od 15letého posluchače hudby. Člověk co píše recenze, by měl čtenáře poučit a ukázat trochu odborněji na klady a zápory popisované věci a ne vykřikovat do světa názory typu "Podmínkou pro dobrou píseň je dobrá hudba, dobrý text je jen plus" nebo "Before I Self Destruct se stejně jako třeba Eminemovo "Relapse" bude líbit příznivcům tvrdého stylu beatů, žádných radostně znějících cinkátek." a dalších perel. Tohle bych opravdu očekávala od člověka, co si právě jde přečíst recenzi a ne ji psát. Chtělo by to opravdu doplnit znalosti zvláště v té technické stránce, jak muzika vzniká, aby se pak nedalo dočíst "radostně znějících cinkátek". To pak může tohle dělat opravdu každej, co poprví držel( v tom lepším případě, v horším stáhnul) CD a vůbec nic o tom neví, jen popisuje jaká skladba je podle něj "dobrá" a jaká "špatná". Od toho tady recenze nejsou, to si dokáže říct každej ňouma. A nakonec bych si zjistila,když už to bohužel nevím, jak používat slova typu "mainstream" a necpat ho všude.

    • Re: Když to neumím, jdu jinam) (Doupik, 03.12.2009 17:41) Reagovat

      (autor článku) Však jasné, já nejsem muzikant, já bych se nejlépe hodil do nějakého bulváru, když už měsíc v hip hopu se k tomu blíží, tady musicserveru svými technickými nedostatky bohužel srážím úroveň... No, samozřejmě jsem tohle myslel trochu ironicky, ale děkuji za váš názor, rozhodně ho nezavrhuji. Jen bych řekl, že formát recenzí je otevřený, nedá se říct, co v ní má být a co ne a jak přesně co popsat. Si projděte historii recenzí tady (je jich tu přes 5 tisíc) a uvidíte, že z některých se dozvíte o desce ještě méně informací, ale třeba se při tom pobavíte a i tím dostanete o nahrávce nějaký pojem.

      • Re: Když to neumím, jdu jinam) (Sandra, 03.12.2009 18:33) Reagovat

        Ale vždy by měla jít víc do hloubky. Teď jsem si přečetla recenzi na Rihannu a tam to najednou jde.

      • Re: Když to neumím, jdu jinam) (RVS., 04.12.2009 13:54) Reagovat

        Ovšem jako dost nedostačující se jeví varianta, při které se málo dozvím ani se nepobavím.........

  • Ale no tak ... (a to nejsem fanoušek) (Marek Lučin, 03.12.2009 20:34) Reagovat

    Hudební podklady jdoucí proti proudu nemusí zákonitě odsoutit interpreta a jeho desku k neůspěchu.Velice hloupě formulované.
    Navíc v tomto případě nepravdivé.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: 50 Cent, Busta Rhymes a Jeremih v O2 areně doslova kouzlili (29.10.2023 14:30)
- Fotogalerie: 50 Cent se vrátil do Prahy (29.10.2023 11:19)
- 50 Cent přiveze do O2 areny i Bustu Rhymese (10.05.2023 19:33)
- Rokenrolová síň slávy (opět) pozměnila svou definici toho, co znamená rock (01.02.2023 15:59)
- Eminem řekl ne osmi milionům dolarů za vystoupení na fotbalovém šampionátu v Kataru (10.01.2023 18:09)
- Eminem, Eurythmics, Duran Duran a další byli uvedeni do Rokenrolové síně slávy. Přišla i Dolly Parton (07.11.2022 12:52)
- Naživo: 50 Cent v Praze předvedl nostalgickou podívanou bez šťávy (20.10.2022 15:01)
- Nejvíc nej: Pět nejlepších videoklipů 50 Centa (14.10.2022 14:00)
- Dvě vystoupení 50 Centa v O2 areně se blíží (10.10.2022 13:47)
- 50 Cent hlásí vyprodáno a přidává druhý koncert v O2 areně (11.08.2022 10:35)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu