Snow Patrol a jejich největší sněhové koule

09.11.2009 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Protože se blíží Vánoce, pomalu se blíží i sezóna výběrů s největšími hity. Ten svůj po jedenácti letech na scéně přichystali Snow Patrol a nutno podotknout, že se nejedná jen o trapně vybrané nejúspěšnější písně, ale na dvou discích je obsaženo i dost přidané hodnoty.
8/10

Snow Patrol - Up To Now

Skladby: CD1: Chocolate, Chasing Cars, Crack The Shutters, Set The Fire To The Third Bar (feat. Martha Wainwright), Crazy In Love, Just Say Yes, Batten Down The Hatch, You’re All I Have, Hands Open, The Reindeer Section - Cartwheels, The Planets Bend Between Us (2009 Version), Ask Me How I Am, On/Off, Making Enemies, Run (Live at the Union Chapel); CD2: Take Back The City, Shut Your Eyes, An Olive Grove Facing The Sea (2009 Version), Run, Give Me Strength, Signal Fire, Spitting Games, Open Your Eyes, Dark Roman Wine, Fifteen Minutes Old, The Reindeer Section - You Are My Joy, The Golden Floor, Starfighter Pilot, PPP, Chasing Cars (Live at the Union Chapel)
Vydáno: 9.11.2009
Celkový čas: 57:11 + 62:16
Vydavatel: Universal
Best of alba nepatří zrovna k oblíbeným artiklům u recenzentů, samozřejmě přesně naopak je to u široké veřejnosti, která nemá čas poslouchat řadovky a radši si nechá vyselektovat všechny hity. Ovšem u Snow Patrol jsem ochoten udělat výjimku. To je přesně typ kapely, u níž jsem za výběr rád. Žádná jejich deska nedokázala udržet pozornost po celou stopáž, avšak vždy a na každé bylo několik vynikajících písní.

Za pět alb už si dokázali nasbírat slušnou řádku hitů a některé z nich už jsou polozapomenuty či přebity něčím aktuálním. Z debutu "Songs For Polarbears" je pak po právu zmíněna pouze "Starfighter Pilot" a "Fifteen Minutes Old". Poslední alba jsou pak logicky zastoupena nejvíce, vždyť Polárka Snow Patrol začala strmě k nebi stoupat právě až s deskou "Final Straw" a megahitem "Spitting Games". Strhli na sebe pozornost samotných U2, kteří je vzali do na turné v roli předskokanů a velký sen irsko/skotské kapely se začal stávat skutečností. Hvězdami první velikost jsou od alba "Eyes Open", které bylo napěchováno inteligentním poprockem, za což si vysloužili celosvětové halové turné.

Aby svému koktejlu z mnoha hitových písní dodali to správné aroma, nechybí ani přidaná hodnota. "Dark Roman Wine", "Give Me Strength" a "Just Say Yes" jsou předtím nevydané skladby, přičemž hlavně poslední zmíněná stojí za to. Od první minuty v ní identifikujete interpreta a je to přesně ta melodická poloha, co Snow Patrol sluší nejvíce. Nechybí ani ukázka z vedlejšího projektu The Reindeer Section frontmana Gary Lightbodyho, "Cartwheels" je mnohem intimnější záležitost a do tvorby jeho domovské kapely opravdu příliš nezapadá, ovšem "You Are My Joy" už ano. Nová verze písně "The Planets Bend Between Us" z posledního alba je výborná, intimní "An Olive Grove Facing The Sea" však pokulhává. Akustické verze "Chasing Cars" i "Run" nahrané živě jsou neuvěřitelně čisté a jen potvrzují fakt, že jim vždy šli především srdceryvnější záležitosti. Srdceryvné a vkusné.

Tohle je výběr, jak má být. Několik nových verzí či písní, které se k obyčejnému posluchači nedostaly (třeba i "Post Punk Progression" ze singlu "Run"), každý hit kromě "Chasing Cars" obsažen jen jednou a navíc neřazeno chronologicky, ale citlivě tak, jak k sobě písně pasují.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY