shop.musicserver.cz
Česko Slovenská SuperStar - Top 10, 1.11.2009

SuperStar tragédie s big bandem

Vydáno: 02.11.2009 09:02 v sekci Naživo - Tomáš Parkan a Honza Průša | foto: facebook interpreta

Pokaždé, když se objevil v Česko hledá SuperStar big band, nebylo to dobré. Většinou se z toho vyklubala řada katastrof a nejinak tomu bylo i v té Česko Slovenské. Finalisté za zády s Gustav Brom Big Bandem hořeli jako zápalné šňůry a bylo jen málo těch, kteří se s ním popasovali se ctí.

Live: Česko Slovenská SuperStar

kolo: Top 10 - big band
datum: 1. listopadu 2009
Předchozí kolo

Česko Slovenská SuperStar
© superstar.tv
Úkol, či chcete-li téma tohoto kola zněl poměrně nejasně - big band. Co to je? Co si pod tím konkrétně představit? Když mi tohle heslo někdo řekne, vybaví se mi swing a popové standardy. Ne tak v SuperStar. Tam se toto téma totálně rozplizlo. Co má proboha "Voda čo ma drží nad vodou", "You’ve Got A Friend" nebo "Vyznanie" společného s big bandem? Odpovím si sám. Nic! Tyhle písničky jej vůbec nepotřebují, mnohdy jim v neděli dokonce škodil a jejich zařazení a vůbec celé pojetí kola považuji za dramaturgický omyl.

Ani první "Stand By Me", kterou si vybral Jan Bendig, není právě orchestrální skladbou, ale proti výše zmíněným ji za ni v podstatě můžeme považovat. Samotný výkon se mi líbil tak napůl - technicky ano, ale pocitově vůbec. Tahle písnička je přeci úplně o něčem jiném. To přehrávání a teatrálnost, které Bendig předváděl, se do ní vůbec nehodily a nebojím se napsat, že působily místy až odporně.

Zařazení "You've Got A Friend" jsem už kritizoval. To je přece písnička složená pro klavír a pro intimnější pojetí, což by určitě sedělo i Monice Bagárové. Té evidentně velké pódium a široké publikum nějak nesvědčí. Bojí se a je jen stínem té skvělé zpěvačky ze semifinále. Na druhou stranu je vidět, že se pomalu otrkává - její druhý finálový výkon byl o hodně čistší. Naskýtá se otázka, jestli Monika není další z uspěchaných talentů, stejně jako třeba David Gránský v X Factoru.

Miro Šmajda byl ten, kdo si vybral "Voda čo ma drží nad vodou" Jožo Ráže. A nutno říct, že tady nesedělo prakticky nic - stylově totálně mimo, nehodící se doprovod a nespravil to ani zpěv samotného Šmajdy. Jakoby v určitých fázích nevěděl, co vlastně s tou písničkou chce udělat.

Ben Cristovao má u mě jedno velké plus - držel se tématu. Ano! Sinatrova "Fly Me To The Moon" je skladba pro big band, jen je škoda, že Ben zpíval jinou písničku, než ten big band hrál. Tak nějak si nasadil a dal si ji po svém, aniž by ho orchestr za jeho zády jakkoli rozptyloval. A i když bych ho už nikdy nechtěl slyšet swingovat, byl mi jeho pitoreskní výkon svým způsobem sympatický.

Dominika Stará si opět vzala něco, na co neměla. Už u Lary Fabian bylo patrné, že nemá vyzpívané výšky a v ukrutně těžké "Vyznanie" Mariky Gombitové se to jen potvrdilo. Ještěže zazněla pouze část, protože podruhé bych ty rezaté vysoké polohy nezvládnul. Ovšem, než se do nich pustila, říkal jsem si, že tu máme další kandidátku na Top 3. Především její prožitek byl úžasný, což je snad ještě podstatnější než nějaké výšky.

U Paulíny Ištvancové, která sáhla po "Valerie" od The Zutons, jsem měl původně připravené úvahy o tom, že je taková neslaná-nemastná, jak se bojí ukázat výrazové prostředky, a že, když trošku pustí energii na špacír, což se povedlo jen asi dvakrát, je hned o moc lepší. Jenže ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že jí ten samý den zemřela babička, musel jsem sklonit před tím, jakým způsobem dokázala zazpívat. Přeci jen nikdo nemůže čekat takovou profesionalitu, aby mohla něco takového dokonale ustát.

Denise Lacha potkal podobný osud jako Bena Cristovao. I tento mladý Slovák, kterému osud přihrál "Singing In The Rain" Gene Kellyho, je kovaný k úplně jiným žánrům, a tak i on byl totálně mimo. Možná ne tak silně jako Ben, protože se s orchestrem přeci jen občas sešel, ale i tak moje doporučení bude znít: Už prosím tě neswinguj!". Holt tyhle staré věci potřebují své.

, Pokud se ale někomu tento večer povedl na jedničku, pak to byla Markéta Konvičková. Přesně takto jsem si tenhle večer představoval a Konvička, jak jí v redakci intimně přezdíváme, v "Where Do I Begin" z filmu "Love Story" ukázala, že je vynikající zpěvačka, která dokáže pochopit písničku a ukázat ji ve mnoha různých polohách. Ačkoli má tahle skladba už čtyřicet let, Markéta tuto časovou diferenci skvěle překlenula. Zazpívala ji s takovou lehkou a možná i skrytou nonšalancí. Jen ty sykavky kdyby zlepšila, Konvička jedna.

Martin Chodúr je zkrátka kapitola sama pro sebe. Už dopředu bylo jasné, že tohle kolo mu musí sedět, ovšem to, jakým způsobem se doplňoval s big bandem, až bralo dech. Jako by spolu vystupovali už nějaký měsíc a ne pouhých pár hodin na zkouškách. Nicméně, úplně mi nesedla jeho úprava "Feeling Good". Znám tuhle písničku v mnoha podáních a v žádném z nich nebyl takovým způsobem zabitý refrén. Někdy příliš invence škodí.

A chválit musím i poslední finalistku Leonu Šenkovou. Měl jsem strach z toho, jak se bude prát s "Motlitbou pro Martu" Marty Kubišové, ale Leona poprvé ukrotila ten svůj neskutečně silný hlas a výsledkem byla skvělá tečka za soutěžním vystupováním. Samozřejmě, pro ty z nás, kteří mají tuhle písničku zažitou v souvislosti s listopadem '89, tam ještě chybělo větší uvědomění a sepjetí, ale to už od takhle mladé holky snad nikdo nemůže chtít.

Poprvé v Česko Slovenské SuperStar budu určovat jakési pořadí. Už jsem naznačil v textu, že u mě to tentokrát vyhrála Markéta Konvičková, velmi natěsno pronásledována triem Chodúr - Šenková - Stará. Poté mírně osamoceně stojí Jan Bendig a za zády má Paulínu Ištvancovou, Moniku Bagárovou a Miro Šmajdu. Tragédií se v tomto kole staly výkony Denise Lacha a Bena Cristovao, kterého bych po tomto kole už poslal domů.

Jak to viděl Honza Průša

Druhé finále s tématem big band slibovalo zajímavý výlet do pro mnohé neprobádaných vod. Bohužel došlo k nepochopitelným odklonům od něj, což kritizoval už Tomáš. Jsem zvědav, zda příště (tématem má být Michael Jackson a Madonna) dle podobně zvrhlé logiky zazní třeba skladba Robo Grigorova "Ona je Madonna". Ale zpátky k big bandu.

Na rovinu musím přiznat, že jsem čekal podstatně větší přehmaty a horší výkony, než jak to ve skutečnosti dopadlo. U Moniky Bagárové mám od minula jasno - její hvězda spolu s finálem zhasla a dnes (i když byla o něco klidnější než minule) to potvrdila. Jsem přesvědčen, že potřebuje ještě hodně času, aby se z ní stala alespoň trochu použitelná zpěvačka. To Ben Cristovao nikdy zpěvákem nebude. Sice se držel tématu, ale předvedl jen hodně nepovedené karaoke, v němž nezpíval spolu s big bandem, ale proti němu. Všemi (a pro mě zcela nepochopitelně) milovaný Denis Lacho působil trapně a opět mě nebavil. Zuby si vylámal ostudným způsobem, když vůbec nevěděl, jak se k swingu postavit. A ani jednoho z této trojice bych už příště slyšet nemusel.

O něco lépe, ale přesto s velkým otazníkem odzpívala další trojka. Paulina Ištvancová mě nudila. Byl to kolovrátek bez nápadu a charismatu a Hejmou trefně hodnocený výkon jako "v tom špatném slova smyslu profesionální výkon". Vzhledem k okolnostem jí to ale odpouštím. Miro Šmajda intonačně hodně ujížděl a po tristní Nirvaně to bylo jeho nejhorší vystoupení. Přesto se občas dostal do poloh, které mě hodně bavily. Jan Bendig je pořád přirozený, pódia si umí užít, ale ve "Stand By Me" nebyl tak přesvědčivý jako jindy. A tím, že mě nestrhnul, bylo víc času, všímat si jeho chyb. Stále velmi špatně vyslovuje a trošku si šlape na jazyk, což mi začíná čím dál více vadit.

A hvězdy dne? Dominika Stará je hlavní dívčí favoritkou a dokáže se ctí obstát i u tak těžkých písní, jako je "Vyznanie". Její největší síla je v přirozenosti, dokonalém prožitku a absolutní uvěřitelnosti. A tak jsem si užíval její vystoupení a chrochtal jsem při tom blahem. Markéta Konvičková je strašně nevýrazná. Šedivá, obyčejná, chybí jí charisma a do showbusinessu se vůbec nehodí. I tak dnes prokázala, jak velký hlas má, a její výkon mě poprvé opravdu bavil. Přesto bych si ale její desku v budoucnu nekoupil. To na album Martina Chodúra se naopak těším. Co o něm psát dál? A proč vlastně pokračovat v soutěži? Její vítěz je už teď jasný a pokud vyhraje kdokoliv jiný, tak to bude zatraceně nespravidlevé (podobně jako v X Factoru). Královnou večera ale tentokrát byla Leona Šenková. Než začala zpívat, vadilo mi všechno. Účes, který měl připomínat Kubišovou, výběr této posvátné skladby pro něco tak obyčejného, jako je SuperStar. Ale pak zazpívala tak citlivě, jak bych nikdy nevěřil, že dokáže. "Modlitbě" nevzala nic a snad konečně pochopila, že na plyn se nemůže šlapat až úplně na doraz. A tak jí dnes posílám svou SMS.


  • Chodúr (D., 02.11.2009 09:24) Reagovat

    Bez ohledu na výsledek soutěže, už teď je přece jasné, že Československo superstar našlo. I kdyby nedostal dost hlasů...:-) Je muzikant, hudbě rozumí a umí ji interpretovat. Showbusiness ho může jen zabít. Těším se na každé jeho vystoupení, ti ostatní už se můžou jen snažit se té jeho suverenitě přiblížit. Jak říkám, hlasování je hlasování, ale Chodúr neumí vystoupit špatně.

    • Re: Chodúr (bulsara, 02.11.2009 09:45) Reagovat

      Absolútne ... prišiel odnikadiaľ ako hotový spevák, už len repertoár mať (nájsť) a celá ČSSS môže zajtra skončiť ... preňho je to už len o tých bonusoch za výhru ...

  • Velmi trefná ohodnocení (Joe Rappapa, 02.11.2009 10:24) Reagovat

    Na odstřel jsou Denis,už nic stejně nepředvede a Ben.Ten jak ale postoupí,tak Jacksona utancuje k dalšímu postupu.Mohlo by to být i zábavný.Spíš byl ale Sinatra jeho dernierou jako u jinýho podobnýho ,,zpěváka,, jakýhosi Juliana Z.

  • .. (jozka cerny, 02.11.2009 11:43) Reagovat

    Chodur a Senkova, to jsou jasni favoriti a pokud nebudou nejake snahy od vedeni mit ve finale za kazdou cenu zastupce z obou zemi (coz bych se ani nedivil), tak se tam s nima uvidime.pripada mi,ze uz je rozhodnuto.

    • Re: .. (Kamil, 02.11.2009 12:14) Reagovat

      Ale blbost, Chodůr a Stará.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Cure - Alone 9/10
Audio: Čekání je u konce. Poslechněte si depresivní "Alone", první singl z novinky The Cure Kolik náznaků a lákání na nové album si museli fanoušci The Cure vyslechnout jen proto, aby se dočkali jednoho zklamání za druhým? Robert Smith několikrát tvrdil, že nahrávku téměř dokončili, na koncertech z ní hráli hned... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 15:30 v sekci Audio / Video | Audio
teepee -  Nová deska symbolizuje přerod
Rozhovory: teepee - Nová deska symbolizuje přerod Kapela teepee vydala v půlce září třetí album "Blue Moon Rising", na němž pokračuje ve spolupráci s britským producentem Tomem O. Marshem a berlínským labelem Springstoff. Proměnou v dospěláky se dvojice více otevřela a v písních... čtěte zde
Vydáno: 26.09.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Girl In Red, Nieve Ella, Forum Karlín, Praha, 23.9.2024
Naživo: Z nemocné Girl In Red v Praze fanynky omdlévaly Nepatří mezi nejlépe vokálně vybavené zpěvačky na světě a ani po poslechu jejích desek si nesednete na zadek z toho, jak skvělé songy složila. Girl In Red jako by podpořila svůj vlastní umělecký pseudonym tím, že sama bude... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 20:30 v sekci Naživo
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado
Nové desky 38/2024 - od Katy Perry přes Nightwish po Nelly Furtado Nálož hudebních novinek vede tentokrát roztančená Katy Perry, dlouho očekávaný návrat Nelly Furtado, německý DJ Purple Disco Machine, country star Keith Urban, comeback slaví Manu Chao, rockové příznivce potěší Nightwish, Seether,... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 16:30 v sekci Novinky | Nové desky
Wardruna - Himinndotter 8/10
Video: Wardruna s "Himinndotter", modlitbou k dceři nebes, oznamuje nové album Temní norští šamani Wardruna oznámili své šesté studiové album. Novinku nazvanou "Birna" můžeme očekávat v lednu příštího roku. Název, česky "Medvědice", napovídá tematické zaměření kolekce na hlubší poznání tohoto... čtěte zde
Vydáno: 25.09.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Přípravy na souboj Hlasu a X Factoru vrcholí (08.01.2014 09:50)
- SuperStar Sabina Křováková poskládala kapelu a tvoří vlastní písně (05.07.2013 09:31)
- Sabina Křováková i Štefan Pčelár vydali svá debutová alba (11.06.2013 16:48)
- Naživo: Třetí ex-federální SuperStar se stala Sabina Křováková (03.06.2013 00:15)
- Naživo: V GrandFinále si to rozdá Sabina se Štefanem (27.05.2013 00:11)
- Nové desky pro 22. týden (26.05.2013 05:00)
- Naživo: Diváci volili, volili až odvolili Šafu (20.05.2013 00:21)
- Naživo: Mírně fousaté devadesátky v SuperStar (13.05.2013 00:43)
- Naživo: Konec lásky v SuperStar (06.05.2013 00:17)
- Naživo: Před prahem nejlepší šestky zůstala Kristína Debnárová i s věnováním (29.04.2013 00:53)

ALBUM TÝDNE 39/2024

London Grammar
The Greatest Love

Anglická indiepopová formace London Grammar patří mezi kapely, u nichž máte pocit, že by měly být slavnější, než jsou. Přitom trojice dosud představila řadu skvělých singlů jako "Nightcall", "Metal & Dust" nebo "Big Picture" a spoustu dalších. Změní to nové album "The Greatest Love"?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Po 30.09.
Tindersticks (UK) (Divadlo Hybernia, Praha)
Čt 03.10.
Mighty Oaks (DE) (Palác Akropolis, Praha)
Pá 04.10.
Tereza Mašková (CZ) (Velký sál Lucerna, Praha)
Pá 04.10.
Maceo Plex (US) (Roxy, Praha)
Ne 06.10.
The Bygones (US) (Chapeau Rouge, Praha)
St 09.10.
Lindsey Stirling (US) (O2 Universum, Praha)
Čt 10.10.
Picture This (IRL) (MeetFactory, Praha)
Čt 10.10.
Fun Lovin’ Criminals (US) (Sono Centrum, Brno)
Pá 11.10.
Duff McKagan (US) (Sono Centrum, Brno)
Ne 13.10.
Bryan Adams (CAN) (Winning Group arena, Brno)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Linkin Park Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Taylor Swift Coldplay Oasis Viktor Sheen Queen Billie Eilish Biffy Clyro Ed Sheeran Abba David Gilmour BTS The Beatles
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe