Další vzpomínka na Krále popu

03.11.2009 14:30 - Adam Eff | foto: facebook interpreta

První opravdová posmrtná deska krále popu Michaela Jacksona. Dlouho očekávaná. Měla být výjimečná. Ziskuchtiví nyní ubližují i Jeho veličenstvu. Soundtrack k filmu "This Is It" je totiž jen další (s)prostá kompilace. Má sice nějaké trumfy, ale celkově může pro mnohé být spíše zklamáním.
6/10

Michael Jackson - This Is It

Skladby: CD1: Wanna Be Startin' Somethin', Jam, They Don't Care About Us, Human Nature, Smooth Criminal, The Way You Make Me Feel, Shake Your Body (Down To The Ground), I Just Can't Stop Loving You, Thriller, Beat It, Black Or White, Earth Song, Billie Jean, Man in the Mirror, This Is It (Album Version), This Is It (Orchestra Version)
CD2: She's Out Of My Life (Demo Version), Wanna Be Startin' Somethin' (Demo Version), Beat It (Demo Version), Planet Earth (Poem)
Vydáno: 26.10.2009
Celkový čas: 77:58 + 14:22
Vydavatel: Sony Music
A toto zklamání mohou pocítit masy. Ty stejné masy, které věrně, méně věrně či nevěrně čekaly na konec října. I ti pouze jen zvědaví měli dostat možnost lépe poznat a se slzou v oku zavzpomínat na náhlý odchod Michaela Jacksona, krále popu. Plakáty všech rozměrů, všude, kartonové poutače v hypermarketech, trailery v HD a šedesát sedm druhů bannerů na každém kroku... Byli jsme zkrátka nuceni se jemně zamyslet se nad tím, do jaké míry je ještě lidské a do jaké míry vůbec etické těžit ze skonu jedné z největších ikon dvacátého století. V případě tohoto dvojdisku je to nejspíše sporné.

Majkl byl opravdovou ikonou dekád i žánrů. Můžeme se na něj dívat jako na divného a skandálního vyšinutého úchyla. Můžeme ale na něj pohlížet i jako na obrovskou osobnost, jejíž potenciál, um, dobrosrdečnost, neuvěřitelná schopnost rozdávat a cítit (city), ale především jeho nesporný hudební talent si tolik pozornosti a dramatu kolem zaslouží.

"This Is It" v jakékoliv své formě mělo být to "ono". Singl, kompilace i dokument. Ještě to zopakuji. Singl, kompilace i dokument? Singl, který byl nějakou náhodou nalezen po letech a v den jeho oficiálního vydání vyjde najevo, že píseň je z větší části dílem mistra ajm-džest-e-lounly-boj Paula Anky, není zrovna příjemný počátek rádobyuctivého vzpomínkového marketingového maratonu. Opomínám fakt, že nahrávka je mistrovským dílem a opomenu i že Paul Anka není vůbec zmíněn ani v kreditech, ani v titulcích filmu. Kompilace, nebo chceme-li "soundtrack", který nás má lákat na jedinečné originálně-unikátní-dokonale-úžasné "mástry" největších hitů Jejich popového veličenstva, spolu se zmíněným singlem a "demy" z doby alba "Dangerous"? Ne, nemyslím si. A mému názoru nepomůže ani super-trůper třicetišestistránkový booklet s fotkami z Mistrovy poslední zkoušky neuskutečněného turné.

Čekali jsme, že tento řekněme "soundtrack" nám předloží alespoň nějakým způsobem obohacené verze všech na tracklistu jmenovaných hitů. Mixy ze zkoušek nebo alespoň nějaké vedlejší “tejky“, prostě cokoliv "raritního“. Čekali jsme příliš. Tuším, že nikoho by ani nenapadlo, že toto, to “It“ bude klasická bestofka. Po všech “Number Ones“, "Ultimate Collection“ etc. je toto to “ONO“?

Nemohu si pochopitelně dovolit jakékoli pejorativní hodnocení. Album je výtečné. Do detailu. Jenže hrané a slyšené za poslední dobu doopravdy nemístně moc. Ano. Dvě třetiny "This Is It" jsou nikoliv notorické, ale vyloženě chronicky notorické. První disk s vály jako "Smooth Criminal", "Human Nature", "They Don't Care About Us", "Jam", "Thriller" či "Black Or White". Ano. Jsou to výborné nezapomenutelné studiovky. Ale mám problém s tím "opět". Dvě verze písně "This Is It", které již dva týdny plují alespoň nějakými příčkami a nějakými étery, pochopitelně nemohu brát jako stěžejní bod. Tři dosud nepublikované demonahrávky a záznam autorské básně na druhém disku jsou bezpochyby milé, správně raritní kusy, ale obávám se, že jen pro doopravdy zasvěcené fanoušky, do krále zamilované, nebo pro hudební publicisty.

Kam se tedy poděly všechny ty nevydané a čerstvější skladby? Uslyšíme je za pět let na "Michael Jackson's Ultimate Collection vol. 178"? Ne. Nečekám.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY