Češi se neptají kudykam. Kupují ho

21.10.2009 22:22 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Lepší propagační finiš si před premiérou "Kudykam" páni autoři ani přát nemohli. Stejnojmenná deska startuje rovnou na jedničce. Stejně vylétl i Tomáš Klus, který se zastavil těsně před vrcholem. Éteru dál vládnou Black Eyed Peas, ale králem je David Guetta se dvěma singly v první desítce.
Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
© facebook interpreta
RÁDIA - Předpokládaný český útok na průnik mezi elitu zkrachoval a napodobil tak fotbalovou reprezentaci. Jediným držákem jsou Support Lesbiens na sedmičce. Mandrage se propadli o šest příček, Kryštof dokonce o patnáct. Black Eyed Peas zůstávají vedoucím týmem hitparády, ale za sebou mají sílícího soupeře. Nelly Furtado odvála odrhovačku "When Love Takes Over" na bronz, aby si poprvé užívala pocit dvojky. David Guetta ovšem nesmutní. Šestou pozici obsadil svým dalším singlem "Sexy Bitch". Od radosti jistě nemůže usnout ani Agnes. Té se podařilo obalamutit patnáct soupeřů a realizuje se na čtvrtém místě. Madonna i Robbie Williams jsou sice už třetím týdnem členy klubu vyvolených, ovšem před páté místo se ještě nepodívali. A životnost jejich songů slábne.

Co naopak sílí, je vlčí vytí. Shakira s ním znemožnila dalších deset spolubojovníků, čímž se ocitla už na dvanáctém schodě. Až bude na sedmém, přijde gratulace. V uplynulých sedmi dnech napínala hlasivky také děvčata od Pussycat Dolls. Své diskohrátky "Hush Hush" protlačila vpřed o dvacet tři čísel. Přesto svůj nejlepší výkon s touto peckou nezopakovala. Současné jedenadvacáté pořadí znamená, že za ním zaostala na milimetr přesně o jedno místo. Kdo ho naopak vylepšil, jsou minulé novinky. Věčně vykrádající Pitbull si připsal k dobru dvanáct a Black Eyed Peas šest šprušlí. Vůbec největším skokanem je Taio Cruz. I přes nechutné léto ve videoklipu k "Break Your Heart" má od minula na opasku padesát pět skalpů. Patří mu čtyřicet trojka.

Michal Hrůza vyhnal z nové desky další singl. Opět to zkouší s duetem. Po Lence Dusilové si k sobě přivolal Katku Knechtovou. "Píseň labutí" se v rádiích šíří velmi nenápadně. Zatím to po pěti týdnech stačí na čtyřicáté deváté pořadí. Držitelkou bytu přímo nad nimi je Aneta Langerová. Ani "V bezvětří" není, bohužel, žádný velký hurikán. Nejvýše jednatřicet. Tina právě bourá slovenskou rádiovou hitparádu s písničkou "Príbeh" (za 41. týden druhé místo), ale u nás má stále ještě chuť na niečo chladené. Dokonce si tentokrát se svými chuťovými rozmary připsala vůbec nejlepší výsledek - třiašedesát.

Míst je sto, ale novinka jenom jedna. Čekalo se na první posmrtný bestseller Michaela Jacksona a nakonec nám byl podsunutý odložený fake. Song "This Is It" nicméně podle očekávání boduje. Četnost nasazení vypočítavými hudebními dramaturgy mu dopřála startovní pozici třicet osm.

Top 10 - rádia:
  1. Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
  2. Nelly Furtado - Manos Al Aire
  3. David Guetta - When Love Takes Over
  4. Agnes - Release Me
  5. Madonna - Celebration
  6. David Guetta - Sexy Bitch
  7. Support Lesbiens - Životní
  8. Robbie Williams - Bodies
  9. Morandi - Colors
  10. Milow - Ayo Technology

Hapka & Horáček - Kudykam
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Měla by to být událost sezóny. (Podle mediálního pokrytí ne jenom jedny.) A v prodejnách už se tak i stalo. Projekt se slovy Michala Horáčka a hudbou Petra Hapky vlastně ani jinak dopadnout nemohl. Album "Kudykam" vyrazilo vpřed rychlostí studia práv v Plzni, když za sebou zanechalo nejen celé stádo dosavadních vítězů, ale i čtyři další novinky. Zlato v takové konkurenci se cení. Ovšem nechybělo málo a vítězem se mohla stát úplně jiná čerstvá deska. Tomáš Klus během letních festivalů svůj nový repertoár nejdříve odzkoušel přímo na lidech a nyní ho vydal v podobě kolekce "Hlavní uzávěr splínu". Potvrdil na ni status výrazné autorské osobnosti i trefného glosátora života, ačkoliv těch slov by občas mohlo být méně. Stříbrná pozice mu náleží právem a snad se bude deska ještě pár týdnů takhle dobře prodávat. Nebude to mít ale jednoduché. Na dohled je předvánoční nadílka, co potěší Vochomůrku i Křemílka, o Rákosníčkovi nemluvě.

Potěšený může být také zakladatel řádů a mýtický šaman Daniel Landa, který dvacet týdnů téměř neopustil první desítku. Tentokrát je čtvrtý, když si polepšil o šest míst. Nelly Furtado nestoupá jen v rádiové hitparádě, ale nadále jí utěšeně roste i sloupeček prodaných nosičů. "Mi Plan" má číslo devět. Na dvacet trojce se ocitli Support Lesbiens, což po odečtu minulého pořadí znamená posun o deset míst. Ojedinělý hlas Petry Janů je možné už pár let slýchávat především v muzikálových produkcích. Nyní přišla také s novou studivou deskou nazvanou "Kouzlo" a jak ukázaly čerstvé výsledky, stačilo mu už pár fanoušků podlehnout. Prozatím dvaadvacítka. O Vánocích už byla řeč a Bob Dylan o nich umí i zpívat. Nejen chrámy konzumu cinkají rolničkami každý rok dříve a dříve. Letošní prvenství mezi svátečními alby v žebříčku tak připadlo poněkud netradičnímu jménu. Na to skutečné to však zatím není - místo sedmatřicet. Poslední novinkou je deska "Design Your Universe". Autorem je holandské metalové těleso Epica, které rádo prokládá své riffy zvukem smyčců. O víkendu koncertuje ve Zlíně a třeba tím vylepší dosavadní čtyřicátou třetí pozici.

Top 10 - prodejnost:
  1. Hapka/Horáček - Kudykam
  2. Tomáš Klus - Hlavní uzávěr splínu
  3. Madonna - Celebration
  4. Daniel Landa - Nigredo
  5. Madonna - Celebration DVD
  6. Kiss - Sonic Boom + DVD
  7. Karel Gott - 70 hitů – Když jsem já byl ještě kluk
  8. Waldemar Matuška - Sbohem lásko … Zlatá kolekce
  9. Nelly Furtado - Mi Plan
  10. Pearl Jam - Backspacer

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 42. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY