Kožené kalhoty, kam se vrtnete

20.10.2009 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Berlínský digitální terorista Alec Empire dokazuje na aktuálním EP "Shivers", že po bezmála dvaceti letech na hudební scéně má pořád odvahu zkoušet nové věci. EP předznamenávající chystané album ho představuje ve všech jeho mutacích: od digitálního punku, přes ambient až po goth-rock.
6/10

Alec Empire - Shivers

Skladby: Control Drug, Shivers, Baby Skull, If You Live Or Die, Vampire State, 1000 Eyes (Film Version), T.O.T
Vydáno: 8.5.2009
Celkový čas: 35:40
Vydavatel: Eat Your Heart Out
Alec Empire uložil Atari Teenage Riot k ledu v roce 2000. O rok později zemřel člen kapely Carl Crack na předávkování a definitivně tím ukončil všechny spekulace o comebacku berlínské úderky. Ačkoliv první post-ATR album "Intelligence And Sacrifice" to naznačovalo jen nenápadně - Empire se na své sólové dráze výrazně odklonil od nekompromisní pumelenice stylu "digital hardcore" a inklinoval spíše k rockovějšímu soundu s elektronickými bicími. Aktuální sedmipísňové EP "Shivers" to jen potvrzuje.

"Shivers" mají za úkol překlenout díru mezi loňským "The Golden Foretaste Of Heaven" a budoucím dlouhohrajícím albem. Empire jako kdyby na ploše sedmi skladeb hledal cestu, kterou se v budoucnu vydat. Mezi electro-punkové vypalovačky "Control Drug" a "Baby Skull" vměstná ambientní depku "Shivers", pak přidá post-punkovou "If You Live Or Die" s Robbie Furzem z aktuálního britského objevu The Big Pink.

Bouřlivák Empire se v naší dekádě hodně proměnil. Levicově-anarchistické poselství vystřídaly introspektivní texty a stylizace do upíra navlečeného do černých kožených kalhot. Na novém EP to potvrzuje "Vampire State" nebo "1001 Eyes". Nebojí se ani popu - viz jeho spolupráce s Patrickem Wolfem. EPčko ale uzavírá analogové rave "T.O.T".

Nemůžu si pomoci, ale Empire mi čím dál více připomíná Trenta Reznora, kterému ostatně nedávno v Praze předskakoval. A není za tím jen obliba kožených kalhot, ale také schopnost spojit rockový tah na bránu s elektronikou a industriálními ruchy. Alec Empire vystoupí na prvním pražském "sólovém" koncertě už 27. října v Lucerna Music Baru.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY