Česko útočí

14.10.2009 23:10 - Petr Balada | foto: facebook interpreta

Black Eyed Peas jsou zpátky na vrcholu, zatímco Madonna je na něm prakticky neustále. První desítka nejhranějších skladeb hlásí hned tři návraty. Poprvé se do ní dostali Support Lesbiens, kteří navíc bodují i v prodejnách. Nejsou sami. Mezi osmi novými alby je také "Klenot" Vypsané fiXy či Kapitán Láska.
Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
© facebook interpreta
RÁDIA - Guetta kupodivu neuvolnil místo minule druhé Nelly Furtado, ale partičce Black Eyed Peas. "Manos Al Aire" skončilo až na čtyřce, když trojku ukořistila Lily Allen s "Not Fair". Ještě před sedmi dny přitom poskakovala na osmnáctce a nevypadalo to, že by se odvážila k mohutnějšímu odrazu. Ostatně není sama, kdo prožívá návrat do první desítky. Na jejím chvostu se ocitl Kryštof a hned nad ním Pitbull. Jediným skutečným nováčkem je tak se šestkou domácí kapela Support Lesbiens. Po "Máji" druhý silný zásek v éteru s rodným jazykem. Dočkáme se celé české desky?

Největšího úspěchu dosáhl po sedmnácti kolech Milow. Na jeho současné páté místo by přitom ještě před pár týdny vsázel málokdo. Může za to výběr songu "Ayo Technology" do divadelního kola československé superstar? Načasovaní by odpovídalo, ale třeba je to jenom typická pozdní reakce hudebních dramaturgů. Interpret se momentálně raduje z nominace na cenu MTV, kterou mu dopřáli společně rodná Belgie a Nizozemí, jejichž barvy bude reprezentovat při vyhlašování v listopadu. Na začátku října mu vyšlo živé album “Maybe Next Year“.

Solidně rotují v éteru také Mandrage. Jedenácté místo pro "Hledá se žena" signalizuje, že bychom mohli mít v první desítce po dlouhé době i tří české zástupce. Další úspěšný týden má za sebou Agnes. Její pronikavý track "Release Me" se zastavil na devatenáctce, těsně za Ewou Farnou. Naopak padají Morandi. Minule čtverka a tentokrát až dvacítka je vysvědčení, které si můžou ukazovat spolu s Beyoncé na dvacet trojce. Ta sem zavála z místa šestého. V době, kdy frčí "Stmívání" a "Pravá krev", totiž může uspět maximálně Shakira. Track "She Wolf" prokličkoval o patnáct čísel vzhůru na dvaadvacítku.

Osm týdnu se nenápadně hitparádou nejhranějších písniček proplétala absolventka konzervatoře v Košicích Kristina. "Stonka" oznamuje vydání její nové desky a po lavírování okolo šedesátého místa vzlétla, aby se usalašila na třicet jedničce. Na Slovensku bylo jejím nejlepším umístěním čtvrté pořadí. Husarský kousek se povedl vítězům Black Eyed Peas. Singl "Meet Me Halfway" minule skončil kdesi pod stovkou, aby se tentokrát vrátil rovnou na třicátou sedmou šprušli. Nic se nemá dělat na půl.

Nejúspěšnější novinkou v rádiích je "3" od Britney Spears. V listopadu vydává kolekci svých nejúspěšnějších singlů a po vzoru ostatních kolegů i ona na ni zařadila novinku. Sděluje nám v ní, do kolika umí počítat, pokud jde o postel. Tato vysoká matematika ji zajistila čtyřicátý flek. Činí se i Pitbull vykrádající tentokrát Nightcrawlers." Hotel Room Service" má jen o tři čísla horší výchozí pozici. Velmi silnou trojkou je obalený track "Run This Town". Jay-Z, Rihanna a Kanye West se sešli, aby dopomohli prvně jmenovanému k jeho prvnímu místu v britské hitparádě vůbec. U nás pětačtyřicet. Poslední novinku má do svatebního oděná Pink. "I Don't Believe You" startuje na šedesát čtyřce.

Top 10 - rádia:
  1. Black Eyed Peas - I Gotta Feeling
  2. David Guetta - When Love Takes Over
  3. Lily Allen - Not Fair
  4. Nelly Furtado - Manos Al Aire
  5. Milow - Ayo Technology
  6. Support Lesbiens - Životní
  7. Robbie Williams - Bodies
  8. Madonna - Celebration
  9. Pitbull - I Know You Want Me
  10. Kryštof - cyRáno

Madonna - Celebration
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Novinky nám tentokrát hezky zakvrdlaly s pořadím v nejvyšších patrech. Proniklo jich tam hned pět a další tři se ještě rozmístily po celém žebříčku. Madonna má jedničku tentokrát za hudbu. Za obrázky dosáhla na čtyřku. Stříbro jí vyfoukla další "Taneční liga" a bronz chlapci, kteří toho kupodivu pamatují ještě více než ona. Kiss nakoupili nejen další zásobu tělových barviček, ale hlavně po jedenácti letech vydali nový materiál "Sonic Boom" s doprovodným DVD. Opravdový "Klenot" se však ukrývá na pátém místě. Vypsaná fiXa zariskovala a vydala "britské" album, které jim závidí kdejaká čínská propiska. Po digitálním způsobu distribuce je k mání na pultech všech dobrých obchodů s hudbou. Ale protože těch je málo, je k dostání i v obchodech se špatnou hudbou, kde také výhradně prodávají nový nosič "Humanoid" od Tokio Hotel. V hitparádě mají hoši osmičku.

Ještě před nimi se však na sedmičku vyšvihli minule jedenadvacátí Pearl Jam a na šestce se se svou láskou loučí Waldemar Matuška, kterému byl dopřán další výběr, tentokrát s podtitulem "Zlatá kolekce". S číslem čtrnáct zahajuje svou pouť prodejní hitparádou James Cole. Jeho převlek za Kapitána Lásku si evidentně nalezl dostatečně početnou skupinu obdivovatelů. A ta je větší než fanouškovská základna zpěváka říkajícího si Mika, neboť s deskou "Boy Who New Too Much" zaostává za Kapitánem o sedmnáct hodností. Poslední novinka je třiatřicátá. Patří "Soft Collection" od Support Lesbiens, kteří své vyměklé hitovky poskládali za období uplynulých patnácti let. Nechybí ani bonusový přídavek v podobě momentálního trháku éteru skladby "Životní".

Top 10 - prodejnost:
  1. Madonna - Celebration
  2. Různí - Taneční liga 116
  3. Kiss - Sonic Boom + DVD
  4. Madonna - Celebration DVD
  5. Vypsaná fiXa - Klenot
  6. Waldemar Matuška - Sbohem lásko … Zlatá kolekce
  7. Pearl Jam - Backspacer
  8. Tokio Hotel - Humanoid
  9. Karel Gott - 70 hitů – Když jsem já byl ještě kluk
  10. Daniel Landa - Nigredo

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 41. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY