Dneska je kapitánem Láska

20.10.2009 18:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Alter ego Jamese Colea už nějaký pátek jest Kapitán Láska. O připravovaném albu "James Cole je Kapitán Láska" toho namluvil hodně, takže jen ve stručnosti: nahrál ho s Yardou Helešicem, Ristem Sokolovskim (tentokrát na basu) a není to ryzí hip hop, i když se logicky v některých skladbách na světlo prodere.
8/10

James Cole - James Cole je Kapitán Láska

Skladby: Kapitán Láska, Onatomá, Velmi mi chutná, Máš, co jsi chtěl, Proč se ptáš, Co tak najednou, Obsese, Přestávka na..., Digitální láska, Jen ty a já, Kupuj věci, jsou dobré, Debilní, Kdyby věděli, Musím letět
Vydáno: 5.10.2009
Celkový čas: 49:25
Vydavatel: Bigg Boss
Lidé kolem labelu Bigg Boss dokážou český hip hop usměrňovat a dávát mu určitou kvalitu. Že je jim škatulka určená třeba kšiltovkou s placatým kšiltem malá, dokázal již Vladimir 518. O něco podobného, ale vynásobeného třemi, se nyní úspěšně pokouší i James Cole se svou čepicí mořského vlka a úsměvem z reklamy na žvýkačky bez cukru.

Cole svůj směr už jemně ukázal na "Orikouli", vždyť "Hvězdná star" měla podobně laděný taneční refrén jako "Kupuj věci, jsou dobré". To je ostatně i píseň, která se dotýká poměrně vážného tématu. Jev nevídaný. Odsuzuje nákupní akce s trapnými odměnami, zástupy reklam, které lákají k zadlužení, či papalášismus. Zdánlivě suché téma však dokáže i přesto vyždímat. Hned úvodní kázání s větou: "Když si koupíte píčovinu, připíšeme vám sto bodů! ... Pokud chcete býti šťastní, musíte dlužit peníze!" dokáže rozesmát svou odzbrojující prostotou sdělení, ale zároveň to není prázdný výkřik.

Síla "Kapitána Lásky" je jednoznačně v nadhledu. James Cole si očichává pop a na první pohled ze sebe dělá zhýčkaného idiota, co si hraje na něco, čím není. Na pána moří českého showbusinessu. Jenže to je právě ten opticko-verbální klam. Tohle je jedna veliká sebeironie. Stačí se podívat na upoutávky nebo videoklip k singlu "Co tak najednou", kde se na sebe vrství macho klišé s upocenými gesty, a vám dojde, že se jedná o dotaženou nadsázku.

"James Cole je Kapitán Láska" je vynikající deska, která prolíná svět hip hopu a popu pro dospělé. Cole umí překvapivě dobře zpívat (i když v opovrhované SuperStar by ho asi všichni přezpívali, osobnostně na něj však nemá nikdo), a to je další klad. Přecházení mezi vysoko zpívanými pasážemi a rapováním jsou stavebním kamenem. Všechno je to spojeno neutuchajícím humorem a fasádou je pak vkusný zvuk s mnoha povedenými melodiemi.

Nebudu prozrazovat, s čím vším a hlavně JAK se James Cole svěřil zvukovému éteru. Nechci vás ošidit o momenty překvapení, které jsou tím nejpůvabnějším. "Kapitán Láska" je po celou dobu letu slizce příjemný a celé je to opravdu moc hodně na oko či, chcete-li, posh.

Pokud jste suchaři, pokud nemáte naposloucháno, pokud nečtete knížky, pokud vám je cizí humor obalený ve vkusném shazování sebe sama, pokud se dokážete bavit jen v momentě, kdy Cole mluví sprostě a nadává, pokud nemáte rádi pop, pokud nejste přirozeně inteligentní, pokud se nedokážete přenést přes kýble pozlátek, ve kterých je toho řečeno možná ví, než v neskrývaných moudrech, tak tahle deska není pro vás. Vy ostatní věřte, že James Cole se posunul na vyšší level a nahrál opravdu zábavné album, na němž dokázal, že je to chytrej chameleon, co má koule. Velmi mi chutná, Cole.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY